Какви политики смятат да следват партиите по отношение на климатичните

...
Какви политики смятат да следват партиите по отношение на климатичните
Коментари Харесай

„Климатичен вот 2022“ - какво отговориха партиите?



Какви политики считат да следват партиите във връзка с климатичните политики, декарбонизацията, въглищните електроцентрали, електромобилността, земеделието и отглеждането на животни?

Инициатива за образования, диалози и диспути за стабилно бъдеще “Горичка “ се допита за трети път до главните политически сили  в навечерието на избори.

Кампанията „ Климатичен избор “ продължава със своето разумно продължение. Нейна съществена цел е да насочи публичното и политическо внимание към климатичната тематика, търсенето на бистрота и приемането на противоположна връзка от партиите .

“За трети път вършим нашата акция. За страдание нашите акции започнаха да се случват много постоянно. Тяхната съществена цел беше освен да получим отговори от политиците, само че и самите те малко да се образоват, тъй като въпросите, които задаваме са много комплицирани и с цел да отговори една партия, се изискват доста разнообразни пълномощия “, споделя в ефира на “Нашият ден “ Магдалена Малеева , основател на “Горичка “ за резултатите от допитването „ Климатичен избор 2022 “ и добавя:

“Надявам се, че самите партии са се поразмърдали да помислят. Получихме доста смислени отговори, съвсем всички ни дават отговор всякога. Притеснителното е това, че има много огромна разлика сред това, което написа в стратегиите им и това, което дадоха отговор на нашите въпроси . Когато дават отговор на въпросите наподобява по-скоро, че сред всички има единодушие. Ако би трябвало да влезем по-конкретно в това по какъв начин ще се случват тези адаптационни зелени политики, там като че ли няма доста подготвеност “.

“При “ Демократична България “ има много съответни стъпки какво да се прави. Донякъде има такива и в “ Продължаваме промяната “. Мога да кажа, че на думи има много поръчки и от други места. Но има такива парадокси, да вземем за пример в една от акциите във връзка със земеделието, където би трябвало да има много промени в земеделските политики на цяла Европа – пестициди, антибиотици и торове би трябвало да се понижат с 50% “, показва още тя и добавя:

“25% от Европа би трябвало да отглежда храната си биологично. На този въпрос – по какъв начин ще се реализират тези цели в земеделието – всички бяха споделили, че ще вършат екологично земеделие. Всички са доста зелени, само че за момента съвсем от никой не виждаме промени в тази посока или съответни неща в стратегиите, като хрумвания, които ще се подхващат, с цел да става по-екологично българското земеделие “.

ГЕРБ не ни дадоха отговор за първи път. Предните два пъти дадоха отговор. Комуникирахме си до последно, само че по този начин и не изпратиха отговори. За момента им прощавам, тъй като имаше единствено един месец подготовка за тези избори. Всичко беше доста с напрежение, само че този път ГЕРБ и Движение за права и свободи не ни дадоха отговор . Предните пъти отговаряха всички “, споделя Малеева в изявление за БНР.

Премиер по климата

“За първи път зададохме въпроса – бихте ли подкрепили министър председател по климата? Този път бяха две на две – две партии поддържаха и две не поддържаха. Самият въпрос е много комплициран, тъй като в множеството европейски страни към този момент има отговорно лице, само че още веднъж е доста значимо да се влезе в пълномощията на този човек – какво ще може да прави той и какви са му задачите? От позиция на това, че климатичните промени са изчерпателен проблем, не засягат единствено една човешка активност, е доста значимо да има подобен координатор, тъй като една съществена причина да няма решение на този вид проблеми, е, че няма съгласуваност сред другите министерства  - едни вършат едно, други друго и самите те не си приказват “, добавя тя.

Наводненията...

“Всеки споделя, че повода е неприятното ръководство. Това, което ще се случва е, че по-голямо количество вода ще се изсипва внезапно. Това следим като наклонност, деянията на рисково време са се нараснали с 30% в последните 30-40 г . Това е наклонност, която ще се усилва и би трябвало да стартираме да се приспособяваме. Усетих, че първата реакция на множеството политици е, че това е неприятно ръководство “, показва още тя и прецизира:

“В България има специалисти, само че са малко. На пръсти могат да се преброят учените – климатолози. Самата ги намирам мъчно. От друга страна, има специалисти, би трябвало самата партия да потърси такива хора “.

Според нея има експертиза, само че би трябвало “ партията да има предпочитание да я потърси и да работи по тези тематики “:

“Хората, с които споделям, които са евродепутати, са безусловно наясно с тематиката, само че самите постоянно се оплакват, че не ни чуват на локално равнище. За мен беше забавно да схвана, че отивайки в Брюксел, ставаш много просветен по въпроса “.

Чуйте цялостния диалог в звуковия файл.

По обявата работи: Зоя Димитрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР