Какви неща и места пренебрегваме при почистване? Някои остарели предмети

...
Какви неща и места пренебрегваме при почистване? Някои остарели предмети
Коментари Харесай

Нещата, които трябва редовно да почиствате и подменяте, за да бъде домът ви чист и здравословен

Какви неща и места подценяваме при разчистване? Някои остарели предмети и тъкани могат освен да отделят неприятна миризма, само че и да ви накарат да се почувствате зле.

Възглавници

Старите възглавници могат да се трансфорат в среда за размножаване на кърлежи и други паразити, които предизвикват алергии при по-чувствителните хора. Освен това пълнените възглавници се деформира с течение на времето, което може да докара до хронични болки в гърба, болки в шията, конвулсии и главоболие.

Покривките би трябвало да се перат най-малко един път седмично при 60 градуса. Препоръчително е да ги гладите преди приложимост, защото акарите умират единствено при високи температури. Самите възглавници също би трябвало да се измият. Винаги избирайте модел, в чиито указания написа, че може да се пере в пералня на 60 градуса. Честотата на промяна на възглавницата зависи от материала, от който е направена, и от грижата за нея.

Матрак

Подобно на възглавница, в матрака се развиват акари, които се хранят с мъртви кожни кафези. Как да се грижим за вашия матрак:

Купете положително було, което би трябвало да се пере най-малко един път месечно при висока температура и по-късно да се глади. Това също ще защищити матрака от инцидентно овлажняване, което може да докара до мухъл и миризми.

Сменяйте матрака си на всеки 10 години. Ако издава неприятна миризма или се деформира, тогава по-често.

Чекмеджета и шкафове

В дома почистваме повърхности и подове доста по-често от шкафовете, само че от време на време те могат да причинят неприятна миризма. Съхраняването на сухи облекла или мръсни облекла в килера може да провокира мощна миризма. 

Почиствайте чекмеджетата и скринове един път на 2-3 месеца, като премахвате всичко от тях, избършете с топла вода с малко лимонен сок или препарат за разчистване на мебели и оставете отворени за няколко часа. Можете да поставите памучни тампони с етерични масла против вредители и за по-приятна миризма. В случай на плесен, първо ще би трябвало да се справите с него, преди да употребявате шкафа още веднъж.

Хладилник

Нашият ледник в действителност е място за размножаване на бактерии, даже и да не сме наясно с него. 

Как да поддържаме здравословна среда в хладилника:

Почиствайте хладилника усърдно един път месечно.

Не оставяйте гнили плодове, зеленчуци или храни, които са почнали да се скапват, в хладилника.

Съхранявайте готвената храна в компактно затворени съдове.

За да премахнете неприятните миризми от хладилника, поставете вътре купа сода бикарбонат или шепа кафе на зърна.

Мивка

Кухненските умивалници постоянно са източник на неприятни миризми. Най-честата причина за това е запушването на сифона с останки от храна и мазнини. Редовното разчистване на питателните боклуци, преди да стартира да гние в мивката и да падне в канализацията, е най-важната стъпка за отбягване на вероятно задръстване. Сифонът също би трябвало да се почиства постоянно с гореща вода и сода за самун или със специфичен препарат за разчистване на канали. Ежедневно избърсвайте мивката си с забрадка от микрофибър, навлажнена с лимонен сок и няколко капки етерично масло.

Хайде, запретнете ръкави!

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР