Каква е ситуацията в COVID отделението на УМБАЛ Св. Анна

...
Каква е ситуацията в COVID отделението на УМБАЛ Св. Анна
Коментари Харесай

Кардиолог: Често първата изява на коронавируса е инсулт

Каква е обстановката в Коронавирус отделението на УМБАЛ " Св. Анна " и какви са препоръките на кардиолозите? Гост в Българска национална телевизия „ Денят стартира " беше доктор Рада Прокопова - шеф на отделението по кардиология в столичната болница. Наблюдава се известно усмиряване, от към седмица дейните случаи понижиха и в болничното заведение стана малко по-спокойно и няма толкоз огромно струпване на пациенти за банкет в незабавното поделение, показа доктор Рада Прокопова.

В нашето поделение постъпват тези пациенти с Ковид, които са със съдови болести и това е много по-трудно за работа. Те боледуват по-тежко, по-дълго и с повече затруднения. Самият ковид е заболяване, което има съществени съдови затруднения. При пациенти, при които по принцип съдовете са повредени, болестта протича доста по-тежко, изясни доктор Прокопова. Тя изрази мнение, че при преболедуване вероятността от тромбоза е доста по-голяма. При имунизирането с Астра Зенека имаше изнесени случаи за съдови тромбози, само че мога да ви кажа, че в болничното заведение не е имало нито едно съществено съдово затруднение след имунизиране, казад-р Пропокова.

При нито една имунизация не може да се изключи сходен тип проблем, само че в случай че създадем паралел сред боледуване и имунизация, дори и съпоставяне не може и да става, какъв брой по-висок е рискът при съдови затруднения и тромбози при боледуване в сравнение с при една имунизация, разяснява доктор Прокопова.

Тя сподели още, че пациентите със сърдечни и съдови болести, диабетици, би трябвало да се реваксинират с трета доза, в сравнение с останалите пациенти. Пациентите, които са с риск естествено, че ще боледуват по-тежко и би трябвало да свикнат с мисълта, че реваксинацията при тях ще бъде евентуално методът по който ще се защищават идващите години, изясни доктор Прокопова.

Тя сподели още, че някои типове тромбози зачестяват след преболедуване. Има растеж и на инфарктите и на инсултите. Много постоянно първата изява на ковид е инсулт. Пристигат пациенти с инсулт в незабавно и се открива, че са с ковид.

Има така наречен постковид синдром, дали той е автентичен или е психически феномен от страха от гибел и затруднения, би трябвало да се разграничи от доктор. Затова моят съвет е към тежко преболедувалите, да си създадат консултация с изключение на с кариолог и с пулмолог, защото тази болест е пневмония и може да докара до трайни последици за белите дробове, разясни доктор Рада Прокопова. Тя прикани хората да бъдат по-добри към лекарите: " Правим всичко допустимо, не постоянно съумяваме, не постоянно сме толкоз перфекти, само че повярвайте с всичка мощ опитваме да сме такива.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР