Както всяка година, с новогодишните празници се очаква и традиционното

...
Както всяка година, с новогодишните празници се очаква и традиционното
Коментари Харесай

Фойерверките или за правото да купонясваме

Както всяка година, с новогодишните празници се чака и " обичайното " развлечение на гърмящи пиратки и фойерверки. Както всяка година, чуват се доста рецензии - за звук, за замърсяване на въздуха, за уплашени животни и деца. Дали има задоволително причини, с цел да се ограничи това отбелязване на празника?

60-те и 70-ше години на предишния век са възпитали генерации с блян за персонална независимост, а 80-те години сложиха " правото на купонясване " наедно с житейския триумф и престижа посредством ползване като цел. Днес и двете настройки биха се възпротивили на концепцията за регулация на едно скъпо развлечение. На този декор обаче, в Германия и Италия обособени общини вкарват забрани и ограничавания с причини за замърсяване на въздуха и за стрес на животни.

Какви са причините:

Смърт на диви животни

Гърмежите най-често са в градска среда, само че освен. А даже и в градовете има диви животни, които страдат. Според данни на разнообразни природозащитни организации, стресът от пиратките води освен до боязън, само че и до гибел на дребни животни. Повече можете да прочетете в публикация на фондация " Дивите животни " тук.

Уплаха за деца и домашни любимци

Въпреки че постоянно родителите желаят да зарадват децата си с фойерверки и ракети, а пиратките са обичано развлечение на младежите, гърмът стряска дребните деца и от време на време води до отвод да излизат наоколо до гърмежите.

По-силна е съпротивата на домашните любимци - без значение от размерите си, те реагират мъчително на гърмежите, като се крият, отхвърлят да излязат от вкъщи или да се приберат, замръзвайки при звука от пиратки и ракети.

Замърсяване на въздуха

Данни на немската организация по околна среда демонстрираха още преди година, че равнището на фини прахови частици се покачва при потребление на фойерверки. На фона на няколко наказателни процедури за България за чистотата на въздуха и неоправдателна присъда за ФПЧ ( тук), това би трябвало да е безапелационен мотив за отвод от пиротехниката даже и за хората без деца и животни към себе си.

Замърсяване с пластмаса и химия

Повечето пиратки, фойерверки и ракети съдържат разнообразни химични съставки и пластмаса (виж представени данни от уеб страницата Lessplastic). След като излетят, те освен замърсяват въздуха, само че и се приземяват. Няма по какъв начин да се чака, че ще изчезнат, нито че всички ще попаднат по ударите на служата по непорочност - без значение какъв брой ефикасна е тя в съответното обитаемо място. Рядкост е самият замърсител да намери и събере изсипаното наличие от изстреляната ракета или пиратка.

Шумово замърсяване

След противоречивите акции през лятото на 2017 година на Валери Симеонов за ограничение на заниманията в морските курорти, огромна част от българите научиха, че има Закон за отбрана от шума в околната среда. Регулацията е нужна и поради регистрирани вреди за човешкото здраве - част от заканите от шумовото замърсяване можете да видите в листата на Изпълнителната организация по околна среда тук.

Докато текат разногласия сред туристически заведение и съседите им в жилищни региони за точните равнища на нужните ограничавания, то самото дразнение от шума е едно от главните недоволства от живота в града. Не наподобява разумно пиратките и фойерверките да не подлежат на регулация, само че все още всеки гражданин на огромен град може да бъде " весел " от празничен пукот когато и да е и в случайна част на града. Гърмежите в планините също са част от заниманието на уединили се " измежду природата " компании.

Има ли регулации?

Към момента цитираният Закон за отбрана от шума вменява отговорности по надзор на общините за ограничавания върху озвучаване от заведения и звук от строителни обекти, само че не и за източници на звук като пиратките и фойерверките. Въпреки че някои от тях могат да бъдат открити в описите на Комисията за отбрана на потребителите (виж тук и тук) поради заплаха от изгаряне и от увреждане на слуха, няма въведени и ограничавания за продажбата на такива артикули.

Контролът за продажбата и приложимост на пиротехника се реализира от вътрешното ведомството, защото Законът за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения и Законът за Министерство на вътрешните работи им дава това пълномощие и обвързване. През януари2018 година Министерството на вътрешните работи е имало пет следствия, 30 акта и над хиляда и осемстотин предизвестия в следствие от активността си по надзор на разпространяване и приложимост на пиротехнически произведения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР