Както всяка година, на тържествената сесия на Общинския съвет в

...
Както всяка година, на тържествената сесия на Общинския съвет в
Коментари Харесай

Навръх Никулден кметът Димитър Николов награждава осем заслужили бургазлии

Както всяка година, на тържествената сесия на Общинския съвет в Бургас броят на почетните жители на Бургас ще се усили

Кметът на Бургас Димитър Николов ще награди заслужили бургазлии. Както всяка година, на тържествената сесия на Общинския съвет в Бургас броят на почетните жители на Бургас ще се усили с още един. Към тях ще се причисли композиторът, възпитател и диригент Милена Добрева. Още няколко заслужили бургазлии ще получат дружно с нея почетни награди на тържественото никулденско съвещание на локалния парламент, което ще стартира от 9 часа на 6 декември в Културен дом НХК. Ключът от Кулата на фаропазача ще получат четирима бургазлии – Ваньо Вълчев, Иван Бахчеванов, Симеон Димитров и Янчо Проданов. С почетен плакет на Община Бургас ще бъдат удостоени Радостин Дамасков и Стойчо Кьосев, а с почетна значка – Димитър Кандилов – за спасяването на човешки живот.
 Милена Добрева
МИЛЕНА ДОБРЕВА родена в Бургас. Учи поп и джаз пеене, а също музикални медийни технологии и тонрежисура. Завършва Майсторския клас за хорови диригенти в Германия с началник Маестро Фрийдер Берниус.

Милена Добрева основава и управлява две емблематични за Бургас вокални обединения - „ Морски песъчинки “ и Вокален отбор „ Фортисимо “. С тях печели призови места в национални и интернационалните музикални състезания и фестивали. Безброй са златните медали и гран при победи на „ Фортисимо “ от целия свят. Те станаха и двукратни международни първенци в категории „ Вокални ансамбли и камерни хорове “ и „ Фолклор и акапела “ на Световните хорови игри в Антверпен – Белгия.

Другият огромен сполучлив план на Милена Добрева е детската Вокална групировка ”Морски песъчинки ”. Тя впечатлява с богатия си и разнороден репертоар в разнообразни стилове – обработен български фолклор, поп и рок музика, детска занимателна музика, акапелни осъществявания в разнообразни жанрове. Има издадени четири албума. Носител е също на многочислени призови места в национални и интернационалните състезания и фестивали.

Милена Добрева прави звукозапис, обработка и мастер на многочислени албуми на фолклорни сформира, госпъл обединения, както и на самостоятелни, разнородни по род реализатори. Композитор и аранжор на известни и детски песни – наградени на многочислени национални състезания.

Талантливата бургазлийка е притежател на първа премия на състезанието „ Учител на годината ” на Република България 2008 година, влиятелната премия „ Бург на годината – 2018 “, както и Награда за диригентско майсторство.

С оценката „ Ключът от Кулата “ на 6 декември ще бъдат почетени:
 Ваньо Вълчев
ВАНЬО ВЪЛЧЕВ - стихотворец , публицист, театрал, кино и ефирен режисьор, публицист. Съосновател и ръководител на Дружество „ Български публицист ” в Бургас. Той е измежду учредителите на сдружението „ Бургаска писателска общественост “. Ваньо Вълчев е прочут като най-безмилостен сатирик и най-нежен лирик. Поетичното му ентусиазъм основава едни от най-пламенните песни в българската известна музика – „ Телефонна обич ”, „ Огън от обич ”, „ А дали е по този начин “ и доста други. Автор и редактор на над 20 книги с поезия, ирония, разкази, детски стихотворения. Точно преди 20 години Ваньо Вълчев става почетен жител на Бургас, а тази година получава „ Ключът от кулата “ за приноса му към развиването на българската просвета и във връзка неговата 85-годишнина.

ИВАН БАХЧЕВАНОВ – художник, живописец, основател на неповторимата художествена картинна изложба в остарялото учебно заведение в Созопол. Работи в региона на живописта и монументалното изкуство. Почти 40 години е член на Съюза на българските художници. През цялата си креативна кариера взе участие в национални, групови и независими изложения, както и в представителни национални изложения в чужбина. Иван Бахчеванов взе участие в голям брой благотворителни изяви и прави доста дарения на свои произведения. Негови творби са владеене на Националната художествена изложба, както и на галерии по света.

Иван Бахчеванов получава „ Ключът от кулата “ за приноса му към развиването на българската просвета и във връзка неговия 70-годишен празник.
 Симеон Димитров
СИМЕОН ДИМИТРОВ – мъдрец, интелектуалец, нравствен подарък, артистична персона с неповторима характерност, популярен възпитател – това са дребна част от определенията, с които културен Бургас се обръща към драматурга, режисьор и стихотворец Симеон Димитров. Почетният бургазлия отбелязва две златни годишнини при започване на 2022-ра (5 десетилетия креативен път и 80-годишен юбилей), а десетките му сполучливо осъществени ученици по целия свят са най-голямото завещание за великодушните му уроци.

Симеон Димитров работи като режисьор в едни от най-престижните театри у нас. Негови спектакли са награждавани с национални награди за постановка, сценография и актьорско майсторство. Носител е на премия на Съюза на артистите в България и на голям брой награди за постановка, създател е на лирика и драматургия. Симеон Димитров ще бъде почетен с „ Ключът от кулата “ за приноса му към развиването на българската просвета и във връзка неговия 80-годишен празник.
 Янчо Проданов
ЯНЧО ПРОДАНОВ – бургаски земеделец и зърнопроизводител, също ще получи влиятелното отличие „ Ключът от Кулата “. Това става в отговор на благородния жест за безплатно даване на личен парцел – постройката на някогашната земеделска кооперация в кв. „ Горно Езерово “, за потребностите на филиала на детска градина „ Синчец “, както и за подпомагане за намиране на най-подходящия терен за построяването на новия необятен дом на детското заведение, което към този момент може да одобри всички деца от квартала. Подобни благотворителни начинания остават вечно в историята на всеки град. Г-н Проданов помагаше с дарителски жестове от самото начало на строителството на новата постройка и продължава да оказва помощ на ДГ „ Синчец “ – кв. „ Горно Езерово “.

 

* С почетен плакет на Община Бургас ще бъдат удостоени:
 Радостин Дамасков
РАДОСТИН ДАМАСКОВ – представител на актуалната българска живопис, дребна пластика и монументална статуя.

Радостин Дамасков е основал три емблематични произведения за Бургас:

„ Нулевият километър “ - Пъпът на Бургас – произведение, сложено в средата на централната градска част през 2011 година

Друго емблематично за Бургас произведение на Дамасков е паметникът на Петя Дубарова в Морската градина, направен след извоюван конкурс.

Най-новата огромна творба на Радостин Дамасков е светският монумент на Александър Георгиев – Коджакафалията, който беше открит през септември тази година. С него бургаската общност отдава респект към личността и делото на най-големия покровител на града.

Радостин Дамасков получава ПОЧЕТЕН ПЛАКЕТ на Община Бургас за приноса му към развиването на българската просвета и сътворяването на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията.
 Стойчо Кьосев
СТОЙЧО КЬОСЕВ – лекар по философия.

Стойчо Димов Кьосев е основател на философския клуб „ Сократ ”. Той започва през 1984 година с възпитаници от Техникума по индустриална химия. Клубът бързо набира известност и на идната година сбирките стартират да посещават и възпитаници от Английската, Немската и Руската гимназия.

След основаването на Бургаски свободен университет, клуб „ Сократ “ организира там две студентски метафизичен конференции със доста интернационално наличие – най-много от Норвегия, само че също по този начин от Португалия, Англия, Чили. От Клуба произлиза 10 доктори на науките, 10 професори и доценти от разнообразни университети в България и чужбина.

През актуалната 2022 година някогашни участници в Клуба и изявени философи, свързани с Бургас, започват самодейност, наречена “Философите на Бургас ”, чиято цел е да озвучи наличието на филантропичното познание в пъстрата палитра на артистичност, живописност и свободомислие, по този начин присъщи за Бургас.

Стойчо Кьосев получава ПОЧЕТЕН ПЛАКЕТ на Община Бургас за дългогодишната му преподавателска активност и основаването на философския клуб „ Сократ “.

 

* С почетна значка на Община Бургас се удостоява:

 

ДИМИТЪР СВИЛЕНОВ КАНДИЛОВ

В първите дни на октомври тази година, на варненския плаж се случва случай, който за малко да приключи трагично, в случай че не е била бързата реакция на двама 19-годишни младежи, единият от които бургазлия. Около среднощ, разхождайки се край брега на морето, те виждат жена, която внезапно се хвърля в морето. Младежите подхващат всичко належащо, с цел да провеждат спасяването ѝ и дружно съумяват да извадят изпадналата в безсъзнание удавница на брега, където ѝ оказват първа помощ. Те са Станислав Иванов от Поморие и Димитър Кандилов от Бургас. Тяхната бърза и навременна интервенция довежда до спасяването на човешки живот.

След единомислещо решение на локалния парламент Димитър Кандилов се удостоява с „ Почетна значка на Община Бургас “ за спасяването на човешки живот.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР