Както всяка година (и тази) на Киномания ще имаме възможност

...
Както всяка година (и тази) на Киномания ще имаме възможност
Коментари Харесай

Физика на тъгата, Георги Господинов, Киномания и още един от филмите, които да не пропускаме на фестивала

Както всяка година (и тази) на Киномания ще имаме опция да забележим доста забавни филми. И до момента в който се чудим кой от кой е по-добър и си означаваме в календара по кое време наложително ще сме на кино, взехме решение да обърнем внимание на едно от българските оферти, които не трябва да пропущаме.

Става въпрос за късометражната анимация " Физика на тъгата ", която е по книгата на Георги Гоподинов. Режисьор и сценарист е Теодор Ушев ( " Сляпата вайша), а късото филмче може да се похвали с няколко извоювани награди. Това е специфичната премия за късометражен филм на Филмовия фестивал в Торонто и премия за най-хубава канадска анимация на Анимационния фестивал в Отава.

Според анотацията на кино лентата в уеб страницата на филмовия фестивал в Торонто аниматорът Теодор Ушев " реализира ново равнище на артистичност с своята сага за фантазиите на детето и нещата, за които съжалява възрастния ".

Както добре е известно на всички, които са чели книгата на Георги Господинов, по този начин и анимацията наблюдава историята на мъж, който пресява мемоари от младостта си в България през все по-голямото отчуждение на зрелите си години в Канада.

Късометражния филм има две версии - британска и френска, като в същото време функциите в британската са озвучени от Доналд Съдърланд и сина му Росиф Съдърланд, а френската от Ксавие Долан и Мануел Тадрос. Това е и първият изцяло анимиран филм, който употребява енкаустика (восъчна живопис).

" Физика на тъгата " е на 17 ноември 2019 година от 19:00 в Зала 1 на НДК
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР