Както всяка друга голяма технологична компания, Google също има проекти

...
Както всяка друга голяма технологична компания, Google също има проекти
Коментари Харесай

Google ще разчита на своя чип Bristlecone за постигане на “квантово надмощие”

Както всяка друга огромна софтуерна компания, Гугъл също има планове за реализиране на превъзходство в областта на квантовите калкулации и създава благоприятни условия за основаването на квантов компютър, който може да извършва избрани логаритми по-бързо от класическия. Във вторник от компанията оповестиха резултатите от последното си изследване, съгласно което Bristlecone ще бъде процесорът, който ще им помогне да реализират своите цели. Според изследователското звено на компанията - Quantum AI Lab – той може да обезпечи безапелационен инструмент за построяването на квантови компютри с по-голям мащаб.

Прочетете още: Комерсиални квантови компютри в границите на 5 години – това дават обещание от IBM

Едни от най-големите спънки пред квантовото превъзходство на която и да е компания все още са процентът неточности и опцията за следваща скалируемост. Кубитите (квантовата версия на обичайните битове) са доста нестабилни и подлежат на лесна операция от даже от шумове да вземем за пример. Повечето от тези системи могат да резервират несъмнено състояни е единствено за по-малко от 100 микросекунди. От Гугъл имат вяра, че квантовото превъзходство може да бъде " комфортно демонстрирано " с 49 кубита и двойна неточност под 0,5%. Предишните квантови системи на Гугъл дават двойна неточност от 0,6%, което на доктрина звучи като дребна разлика, само че в света на квантовото пресмятане тя остава забележителна.

Всеки чип Bristlecone съдържа 72 кубита, което може да помогне за смекчаването на част от тази неточност, само че, както споделят от Гугъл, квантовите калкулации не са единствено кубити. " Работата с устройство като Bristlecone при ниска систематична неточност изисква естетика сред цялостен набор от технологии, вариращи от програмен продукт и контролна електроника до самия процесор " , безапелационни са от екипа на компанията.

Гугъл влага в региона на квантовото пресмятане от години - още през 2015 година с горделивост компанията разгласи, че е постигнала пробив в изчисляването на квантови логаритми. Гугъл обаче надалеч не е единствената компания с проекти за доминация в квантовите калкулации. IBM работи над квантов компютър с общо предопределение за бизнес приложимост , до момента в който Microsoft също има своите си разработки. Така че, надпреварата за квантово превъзходство е в своя кипеж, остава да забележим единствено кой и по какъв начин ще го завоюва.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР