Както всеки човек харесва различно ястие, така и всеки човек

...
Както всеки човек харесва различно ястие, така и всеки човек
Коментари Харесай

Лучия Велева, съпругата на италианския културен министър: За щастието, България и проблемите

" Както всеки човек харесва друго ядене, по този начин и всеки човек намира друго благополучие за себе си. " В това има вяра Лучия Велева, брачна половинка на италианския министър на културата Алберто Бонисоли. " Всеки има разнообразни съставки на щастието ", споделя тя в изявление за стратегия " Хоризонт " на БНР.

Алберто Бонисоли е министър в италианското държавно управление от 1 юни 2018. " Той е политик единствено когато е на работа. Вкъщи е Алберто. Обича да готви като доста италианци. Говорим на български, в случай че имаме посетители от България ", споделя Лучия Велева. " Той прави паста и пица. Аз върша мусака и баница. "

И двете им деца - девойки на 13 и на 19 години, приказват български, могат умерено да поддържат връзка, да гледат филми и да слушат музика, само че им е по-трудно да четат книги на майчиния си език.

Лучия Велева е родом от Пловдив. Завършила е Техническия университет. Прави магистратура във Франция, а малко преди 2000-та година се открива в Италия, където работи по планове за професионално образование. През 2007 година учредява фондация " Кураж ", с която взе участие в транснационални планове по европейски стратегии в региона на образованието и обществената сфера.

" Срещнахме се по време на работа по общ европейски план на ФАР в София преди близо 25 години. Той имаше потребност от виза за България, а аз - от виза за Италия. Беше доста по-трудно пътуването, в сравнение с в този момент ", спомня си Велева.

В първите години, прекарани в Италия, тя открила, че множеството италианци бъркали столицата ни с Букурещ, а по-информираните знаели името на Стоичков и на известни оперни артисти, както и това, че България е страната на розите.

Днес това не е по този начин, твърди Лучия Велева. " Хората от бизнеса ме питат дали има благоприятни условия за бизнес в България. Хората от сферата на културата ме питат какво се случва в културната сфера в България. Пенсионерите ме питат какъв брой елементарно е да се откри човек в България и добре да се живее с 1000 евро пенсия. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР