Както се очакваше, възловите въпроси от видеопреговорите Путин-Байдън бяха обстановката

...
Както се очакваше, възловите въпроси от видеопреговорите Путин-Байдън бяха обстановката
Коментари Харесай

Путин-Байдън: 50 на 50

Както се очакваше, основните въпроси от видеопреговорите Путин-Байдън бяха ситуацията към Украйна и " алените линии " на Русия към военната теория на Съединени американски щати и НАТО на Изток. Образно казано, резултатът от петите подред диалози сред президентите на Съединени американски щати и Русия е 50 на 50. Има някои насърчителни сигнали, които обаче може и да се изгубят в бъдеща конфронтационна среда. За пробив въобще не може да се приказва, което също се очакваше.

За Украйна огромният въпрос е дали разговорът Путин-Байдън ще докара до деескалация. Путин задоволително безапелационно сподели, че Украйна редовно се пробва да демонтира Минските съглашения. Руският водач не е икономисал и провокациите на Киев против Донецката и Луганската национални републики (ДНР, ЛНР), с което очевидно е желал да убеди събеседника си, че предназначението на струпаните съветски елементи до границата с Украйна е да защитят двата региона, в случай че тя се нахвърли против тях, а не да извършат експанзия против нея.

Байдън удостовери досегашната позиция, че в случай че ескалацията продължи - разбирай, в случай че Русия нахлуе в Украйна, ще последват ограничения, които той не е прецизирал. В медиите обаче към този момент изтече информация, че Съединени американски щати приготвят " наказания от пъкъла ", както са ги нарекли: против " Северен поток 2 ", във финансовия бранш, конвертирането на рубли в долари, евро и паунди, също и против " Газпром ", " Роснефт " с дъщерните им компании, в добивната индустрия и металургията и други. Накрая може да бъде извадено и далекобойното финансово оръжие SWIFT - изключването на Русия от международната платежна система. С една дума, масирана хибридна война не на бойното, а на икономическото поле.

На този декор обнадеждаващите сигнали са два. Съобщението за разговора гласи, че Съединени американски щати поддържат Минските съглашения. Второ, двамата водачи са се договорили да стартират " предметни съвещания " по мъчителния въпрос за Украйна. Натиск на Вашингтон над Киев да се върне към споразуменията и да се откаже от военното решение в Донбас - по този начин би трябвало да се разчете известието. Нищо чудно " предметните съвещания " да включат и поетапното евакуиране на армейските елементи от двете страни на границата. В този смисъл разговорът Путин-Байдън носи капацитета за деескалация на спора.

Украйна обаче води своя игра в Донбас и една от мотивациите в тази игра е злонамереността - в случай че не ѝ остава друго, то най-малко да вреди до дупка на Русия, вместо да търси потребните решения. В този смисъл Киев може да заложи на търсена провокация, единствено и единствено Русия да бъде провокирана за ответна реакция. Която Киев ще се надява да бъде окачествена от Запада като експанзия и по този начин Байдън да задейства " глобите от пъкъла ". Печалният опит на Михаил Саакашвили от 2008 година би трябвало да работи отрезвяващо, само че дали в Киев разсъдъкът ще надскочи първосигналната русофобска зловредност?

" Предметни съвещания " са договорили Путин и Байдън и по подобен сензитивен въпрос като разполагането на ударни въоръжения в натовските страни по границите с Русия. Това е вторият поощрителен сигнал. Изглежда, че тук Байдън се е отметнал от повърхностно подхвърлената фраза преди дни, че не приемал никакви " червени линии " за Русия. Помощникът му по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че Съединени американски щати са подготвени за подобен разговор, въпреки че на срещата не е станало дума за юридическо обвързване с възможна договореност, за което упорства Путин. Впрочем, хитрият Байдън разгласи, че ще разиска тематиката със съдружниците от НАТО. Така ще се застрахова за решението, което Съединени американски щати или НАТО ще вземат - било за отчитане на съветските " червени линии ", за което упорстват във Франция и Германия, било за противоположното, за което пък упорстват русофобски войнствените Полша и балтийски страни. Било и за опазване на настоящето статукво, в случай че в НАТО не бъде реализиран консенсус. А това статукво не е по никакъв начин еднопосочно за сигурността в Европа. И на България.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР