Както Русия, така и Украйна, нарушават в хода на войната ...

Както Русия, така и Украйна, нарушават в хода на войната

ООН: И Русия, и Украйна използват цивилни като жив щит

Както Русия, по този начин и Украйна, нарушават в хода на войната човешките права и интернационалното филантропично право, излиза наяве от данни на Организация на обединените нации.

"Руските въоръжени сили, само че и украинските, разполагат военни уреди наоколо до цивилни здания и употребяват цивилни жители като жив щит. Вероятно важи и за украинските военни, въпреки в доста по-малка степен ", съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет в Женева.

Тя показва, че също така бойци и от двете армии правят и други нарушавания. Още по темата6 юли 2022 15:253946 юли 2022 14:26355 юли 2022 21:0298

"Става дума за изтезания и малтретиране на военнопленници, като причинителите на тези действия не са подведени под отговорност ", акцентира Бачелет.

И посочи, че както в следените от Русия територии, по този начин и в регионите, следени от Украйна, има случаи на изнасилвания и различен тип полово принуждение.

Според Организация на обединените нации съществуват съществени опасения, че офанзивите, провеждани от съветските военни, са несъвместими с интернационалното филантропично право.

"Същото евентуално се отнася и за украинските въоръжени сили в източната част на страната, въпреки и в доста по-малка степен ", заключи Бачелет.

Тя приканва да спрат убийствата, мъченията и случайните арестувания в името на всяка една жертва на тази безсмислена война

В Организация на обединените нации не престават да съществуват опасения, че съветската войска е направила противозаконни убийства, в това число извънсъдебни изтезания.

"Растящият брой доказателства дават основателни аргументи да се счита, че съветските въоръжени сили са направили съществени нарушавания в това отношение ", уточни Бачелет.

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида оповестява още, че нейната работа проверява над 300 изказвания за убийства, осъществени от съветски бойци отвън рамките на бойни интервенции.

В същото време Бачелет изрази угриженост, че арестите на над 1000 обвинени в колаборационизъм, осъществени от украинската спецслужба за сигурност СБУ и украинската полиция, може да не са били в сходство с интернационалните отговорности в региона на правата на индивида. Нейната работа е документирала и 12 случая на насилствени изгубвания, в които е допустимо да са забъркани украински правоприлагащи органи, осведоми.

По данни на Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида в Женева, до 3 юли в нападателната война на Русия против Украйна са починали или са били ранени над 10 000 цивилни жители. Най-вече вследствие на потреблението на експлозиви в жилищни региони. Официалният брой на убитите цивилни е 4889 - от тях 335 са деца. Мишел Бачелет счита, че действителният брой може да е доста по-висок.

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg