Както при много други израелски политици, и пътят на Нафтали

...
Както при много други израелски политици, и пътят на Нафтали
Коментари Харесай

Милионерът Бенет: вероятно той ще е новият премиер на Израел

Както при доста други израелски политици, и пътят на Нафтали Бенет към политиката минава през армията. Бенет, чието семейство е емигрирало от Сан Франциско в Израел, служи в специфичните елементи на израелската войска в продължение на шест години. Вероятно това играе забележителна роля за решението на Нетаняху през 2006 да го назначи за шеф на своя щаб, макар че тогава Бенет е едвам на 34.

Военната работа на Бенет е обект на полемики в израелската общност години след нейното привършване. Като офицер в специфичните елементи той взе участие по време на Априлската война през 1996 година в едно израелско нахлуване против ливанското село Кана, при което е разрушена основната квартира на войските на Организация на обединените нации и са убити над 100 цивилни жители.

На 33 към този момент е мултимилионер

След края на военната си работа през 1996 година Бенет следва право в Ню Йорк, основава софтуерна компания, която бързо излиза на облага и няколко години по-късно при нейната продажба е оценена на 145 милиона $. На 33 години Бенет към този момент няма безусловно никакви финансови грижи: " Мога да прекарам остатъка от живота си, пиейки коктейли на Карибите ". Политическата му кариера стартира при Нетаняху - когато през става шеф на щаба на тогавашния опозиционен водач. В продължение на две години Бенет е измежду най-приближените на Нетаняху. Но малко преди да бъде определен наново за министър председател през 2009 година, Бенет поставя завършек на съдействието и се дистанцира от своя наставник. Основното недоразумение сред двамата е обвързвано със строителството на еврейски селища. Бенет е техен парещ последовател.

В търсене на вярната партия

През пролетта на 2012 амбициозният политик приключва участието си в " Ликуд ", най-голямата консервативна партия в Израел, и се причислява към национално-религиозната партия " Еврейски дом ". Само шест месеца по-късно е определен за неин ръководител. Под негово управление партията усилва членската си маса и се снабдява с повече депутати. Като министър и член на кабинета по сигурността, през 2013 година Бенет влиза в държавното управление на своя съперник Нетаняху. Но и " Еврейски дом " се оказва единствено междинна спирка по пътя му към върха. Шест години откакто е определен за ръководител на партията, той я напуща и основава в края на 2018 нова секта в Кнесета, наречена " Нова десница ". За парламентарните избори през 2019 тази секта се сплотява със " Съюза на десните партии " в коалиция " Ямина ", която тогава поддържа преизбирането на Нетаняху. Бенет влиза в тогавашния кабинет като министър на защитата.

Общата цел: завършек на ерата Нетаняху

Най-късно след миналогодишните парламентарни избори, при които " Ямина " получи седем места в Народното събрание, партията и Бенет работят за слагането на завършек на ерата Нетаняху. Успяват да го реализиран посредством една даже и от израелска позиция рискована коалиция - тя включва политически сили от най-лявото до най-дясното. Наред с дясната " Ямина ", плануваната коалиция включва и доста по-силната " Има бъдеще " отпред с опозиционния водач Яир Лапид, която разполага със 17 депутатски места. Лапид би могъл да стане външен министър, а две години по-късно да поеме от Бенет премиерския пост. Но и още пет партии би трябвало да станат част от държавното управление. Освен това обединението ще се нуждае евентуално и от поддръжката на депутати от арабското малцинство, с цел да получи болшинство в Народното събрание.

Против решението с две страни

Засега не е ясно какви политически цели ще преследва Бенет с тази хетерогенна коалиция. За момента партиите са обединени най-вече от волята да изпратят в съпротива премиера Нетаняху, упрекнат в корупция и други тежки провинения. И в случай че в областта на обществената и икономическата политика Нафтали Бенет застъпва демократични позиции, във връзка с близкоизточния спор се демонстрира като хардлайнер. С радикалните си оферти през последните години той неведнъж е тласкал израелското държавно управление и премиера Нетаняху все по-надясно. Бенет отхвърля изрично основаването на самостоятелна палестинска страна. Същевременно признава, че израелците и палестинците нямат къде другаде да отидат и би трябвало да живеят дружно, както заявава Бенет в изявление за Дойче веле през 2015 година. 49-годишният Бенет би желал да анексира огромни елементи от западния бряг на река Йордан и да усили броя на жителите на израелските селища в тези региони до един милион. Този проект провокира огромни митинги в чужбина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР