Както отбелязват от ЮНЕП, „делът на пластмасата в морските отпадъци

...
Както отбелязват от ЮНЕП, „делът на пластмасата в морските отпадъци
Коментари Харесай

До 2040 г. пластмасовите отпадъци ще се увеличат три пъти

Както означават от ЮНЕП, „ делът на пластмасата в морските боклуци е 85%”, а до 2040 година размерът на замърсяванията с тях в морските акватории „ ще се усили съвсем три пъти, добавяйки в океана сред 23 и 37 милиона тона”. Това значи, че на всеки метър брегова линия ще се падат съвсем по 50 кг пластмаса, изясняват специалистите.

" В резултат на това целият морски живот - от планктона и мидите до птиците, костенурките и бозайниците - е изложен на риск от отравяне, поведенчески нарушавания, апетит и задушаване ", предизвестяват те.

ЮНЕП обръща също внимание и на сериозните стопански загуби, породени от замърсяването на моретата и океаните с пластмасови боклуци. Глобалните вреди за туристическата промишленост, рибарството, аквакултурите, в това число разноските за разчистване на акваторията, варират от 6 до 19 милиарда $ през 2018 година До 2040 година „ финансовият риск за бизнеса “, обвързван с такова замърсяване, може да доближи 100 милиарда $ годишно, в случай че държавните управления изискват от фирмите да възстановят разноските за изхвърляне и преработване на боклуци, предава БГНЕС.

Изпълнителният шеф на ЮНЕП Ингер Андерсен съобщи, че цитираните в отчета оценки са „ мощен теоретичен мотив в поддръжка на незабавните групови дейности за отбрана и възобновяване на океаните”. Особено рискови са такива замърсявания като микропластиката и химическите добавки, доста от които са токсични. Според Андерсен е насърчителен фактът, че проблемите със замърсяването на океаните „ бързо притегля публичното внимание” и е значимо този подтик да бъде употребен и моретата и океаните да станат „ чисти, здрави и жизнеспособни”.

Авторите на отчета приканват държавните управления „ неотложно да намалят” потреблението на пластмаса и „ да трансформира цялата си индустриална верига”. Освен това, съгласно тях, са нужни повече вложения в „ по-активни и ефикасни системи за мониторинг за установяване на източниците, размерите и предназначението на пластмасата”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР