Както обикновено, турската дипломация преживява още един забързан период, дължащ

...
Както обикновено, турската дипломация преживява още един забързан период, дължащ
Коментари Харесай

Ще започне ли турската армия изтегляне от Сирия?


Както нормално, турската дипломация претърпява още един забързан интервал, дължащ се на развиването на многочислени фронтове.

На 11 декември съветският президент Владимир Путин направи малко посещаване в Анкара след къси екскурзии до Сирия и Египет, провеждайки третата среща лице в лице с президента Реджеп Тайип Ердоган за по-малко от месец.

Путин направи две съществени и значими послания при визитата си в непрекъснатата военна база на Русия Хмеймим в Сирия на 11 декември. Първо, той сподели, че "войната против тероризма" на територията на Сирия е съвсем приключена с помощта на съветската военна интервенция от септември 2015 година Той също по този начин съобщи, че е издал публична заповед за започване на последователно евакуиране на разгърнатите съветски войски от раздраната от войната страна.

Изглежда, че неангажираното посещаване на Путин в Сирия, което е първото след експлоадирането на гражданската война, беше изненада за Анкара, която се надяваше в детайли да разиска с Путин продължаващото напрежение поради неотдавнашното решение на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Очевидно, приоритет на съветския президент е Сирия - за разлика от Турция, която се трансформира в най-гласовитата районна страна с мюсюлманско болшинство в провокациите към йерусалимските маневри на Тръмп.

Путин обаче по-късно избра да заеме по-балансирана и внимателна позиция, с цел да не загуби позицията на Русия в очите на Израел и Палестина. Москва може да се надява, че един ден ще получи статут на "честен посредник" сред двете страни, в случай че в един миг доминират изискванията за обновяване на мирния развой.
 На 11 декември Путин направи малко посещаване в Анкара след къси екскурзии до Сирия и Египет, провеждайки третата среща лице в лице с Ердо На 11 декември Путин направи малко посещаване в Анкара след къси екскурзии до Сирия и Египет, провеждайки третата среща лице в лице с Ердо / БГНЕС
Връщайки се към сирийския спектакъл, може да се твърди безапелационно, че посланието на Русия, че ще стартира евакуиране на войските, е явен сигнал към други страни, които понастоящем имат военно наличие в тази страна, а точно Турция и Съединени американски щати

В своите обръщения както в Сирия, по този начин и в Турция, Путин обясни, че е време да се откри политическо решение на гражданската война и всички участници би трябвало да са подготвени да допринесат откровено за това. Едно измерение на този апел изисква дейното присъединяване на упоменатите страни за обезпечаване на политическа рамка за тази цел, а другото е за нуждата от евакуиране на други задгранични войски от сирийските територии.

Може би поради това външният министър Мевлют Чавушоглу на 12 декември изрази скептицизма на Анкара по отношение на това доколко съветските войски ще бъдат изтеглени от Сирия. Освен това Чавушоглу напомни, че Русия ще поддържа две огромни военни бази в Сирия със забележителна военна мощ на терен.

Макар да не го сподели непосредствено, той акцентира също по този начин обстоятелството, че Отредите за национална отбрана (YPG) в сирийския район Африн към момента съставляват опасност за Турция и че турското държавно управление в никакъв случай няма да се поколебае да работи, с цел да прочисти този регион от силите на опасността.

Турция към момента има войски в Идлиб, като част от проектите за основаване на зони за деескалация, и в Ал-Баб като част от интервенцията "Щит на Ефрат" в Северна Сирия и не би трябвало да се чака идно отдръпване на военното й наличие.

От турската войска не би трябвало да се чакат бързи ходове, защото решението за сирийската война към момента надалеч не е очевидно. /БГНЕС

-------

Серкан Демирташ, в. „ Хюриет дейли нюз “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР