Както , жалби ще стопират дублиращите поръчки за зимно поддържане

...
Както , жалби ще стопират дублиращите поръчки за зимно поддържане
Коментари Харесай

Куп жалби блокират опита на държавата да постави на колене пътните строители за зимната поддръжка

Както, тъжби ще стопират дублиращите поръчки за зимно поддържане на републиканските пътища в страната. Засега 17 са входирани пред Комисията за защита на конкуренцията. Четири от тях са подадени на 22-ри октомври, а 13 – ден по-рано. Всички са със статус " иницииран развой " и поискана краткотрайна мярка " прекъсване на процедурата ".

Срокът за обжалването на търговете, оповестени от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), към момента не е изминал.

Припомняме, че на 15-ти октомври АПИ разгласи нови поръчки за зимно поддържане с планирана стойност близо 100 млн. лева при настоящи петгодишни контракти. Обявлението за търсене на други реализатори беше изненадващо, тъй като определените през 2019-та година към този момент стартираха на процедура активността си.

Обявени са 7 незабавни процедури за 28-те области и автомагистралите " Тракия ", " Струма " и " Марица ". По всяка от седемте процедури има по една или повече подадени недоволства в Комисията за защита на конкуренцията. 

" Грома Холд " ЕООД стачкува против избора на нов реализатор за пътищата в Смолян и Благоевград.

Жалбата на „ Обонато Билд “ ЕООД е против поръчката за ОПУ – София.

 



 

" Европейски пътища " АД до момента поддържаше пътищата в Пазарджик и Пловдив и се възпротивява против решението на АПИ за разкриване на нова процедура.

„ Пътстрой ВДХ “ ЕАД (правоприемник на „ Пътстрой Бургас “ ЕООД) е против поръчката на АПИ за пътищата в Бургас.     

„ Инфра Експерт “ АД – против поръчката за София и Бургас.

Фирма „ АБ “ АД – против процедурата за пътищата в област Хасково и Автомагистрала „ Марица “.
 Зад кулисите на пътната поддръжка - в случай че числата се извадят от подтекст Зад кулисите на пътната поддръжка - в случай че числата се извадят от подтекст
Сформирането на единични цени си е приоритет, фирмена политика, фирмен запас и фирмен светоглед. Не може да има знак за тъждество за вс...

„ Пътно поддържане – Сливен “ ЕООД апелира процедурата, касаеща републиканските пътища в област Сливен.

Протестът на консорциум „ ВПП “ (създаден сред компаниите „ Виастрой “ АД, Пътперфект-Т ЕАД, Новако строй ЕООД, ПСТ Груп ЕАД, ПСТ София ЕООД и Проект Строй 1 ЕООД) е против оповестената поръчка за ОПУ Ловеч.

„ Пътперфект – Т “ ЕАД апелира решението на АПИ, с което стартира нова процедура за пътищата в Силистра.

„ Пътинженерингстрой – Т “ ЕАД е против търга за пътищата в Търговище и Разград.

„ Пътни градежи – Велико Търново “ АД е с тъжба против процедурите за държавните пътища в областите Велико Търново и Габрово.
 Виолета Комитова: Зимното поддържане няма да закъснее Виолета Комитова: Зимното поддържане няма да закъснее
Между 60-80 млн. лева ще бъдат нужните средства за зимното поддържане, които ще бъдат обезпечени. Защо обаче предишното зимно поддържане н...

„ Пътинженеринг “ АД апелира частта от поръчката за зимно поддържане на пътищата в Русе.

Пред вестник „ Строител “ районният министър арх. Виолета Комитова преди три дни съобщи, че от август месец работят по социална поръчка за зимно поддържане и тя е към този момент факт.
" Ако не успеем да се споразумеем с фирмите, които имат контракти, продължаваме с тази социална поръчка. Ще търсим нови компании, които да почистват и поддържат пътищата ", сподели министърът.

Тя акцентира, че зимното поддържане ще бъде обезпечено с тези компании, с които работят до момента " или при положение, че не са съгласни на съглашение – с тези, които ще се явят и ще завоюват публичните поръчки, които сме пуснали през АОП ".  

Въпреки категорично декларираните положителни планове да обезпечи зимното поддържане, е прекомерно допустимо за областите, които се апелират, да се получи тупикова обстановка – липса на съглашение по настоящите контракти и блокиран избор на нови реализатори.

А до потребността от съглашения се стигна откакто се оказа, че сумите по настоящите петгодишни контракти (до 2023-та година) са тук-там неведнъж надхвърлени с спомагателни възлагания на нови обекти за настояща поддръжка. По думите на министъра служебното държавно управление е заварило АПИ с изцяло привършен бюджет към 30 април и по тази причина се наложи актуализация със 100 млн. лв. за зимно поддържане. Освен това не била платена активността на компаниите за предходната зима.        
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР