Както и за повечето неща, френският президент Еманюел Макрон има

...
Както и за повечето неща, френският президент Еманюел Макрон има
Коментари Харесай

Пари срещу законност - какво иска Макрон от следващия бюджет на ЕС

Както и за множеството неща, френският президент Еманюел Макрон има високи цели и за идващия дълголетен бюджет на Европейския съюз, написа " Политико ". Както с множеството му начинания до момента, Макрон ще се сблъска с действителността - страните, членки на Европейски Съюз, и институциите му имат разнообразни ползи.

Френският президент има по личните му думи амбициозни цели за идващия бюджет за интервала 2021 - 2027 година и ще упорства за финансиране на новите цели на Европейски Съюз – като нововъведения, цифровизация, сигурност и отбрана на границите, защита.

Очаква се Европейската комисия да разгласи предлагането си за бюджет при започване на идващия месец. Малко по-късно, сподели Макрон, Франция и Германия ще опитат да излязат с единна позиция за плана на Брюксел.

И двете страни имат някои общи хрумвания за цялостната посока. Следващият бюджет би трябвало да компенсира загубите от вноската на Англия, чието излизане от Европейски Съюз ще сътвори годишна дупка от към 10 милиарда евро. И двете страни също така са съгласни, че вноските им би трябвало да се вдигнат, и даже наподобяват отворени за увеличение на цялостния размер на бюджета.

По думите на почитан чиновник от еврокомисията от настоящия 1% от брутния вътрешен артикул на Европейски Съюз бюджетът може да бъде повишен до 1.1% от Брутният вътрешен продукт на блока. Дискусиите сред държавните управления са комплицирани, а Англия до момента бе забележителен чист длъжник макар годишната отстъпка, която получаваше от Европейски Съюз. Френски държавен консултант съобщи, че Париж ще упорства да се постави завършек на системата за отстъпки, която съгласно него прави целия бюджет " енигматичен и променчив ".

Германският канцлер Ангела Меркел официално споделя задачите на Макрон, само че нейните хрумвания от кое място да се спести, с цел да се финансират новите начинания, може да се окажат в спор с тези на френския й сътрудник.

Източникът от еврокомисията уточни: " Ще има огромна полемика за Общата селскостопанска политика и въпреки Макрон да даде обещание смяна, същинският тест ще пристигна, когато стартират договарянията всъщност. " През февруари Макрон акцентира, че земеделската политика на Европейски Съюз би трябвало да бъде " осъвременена и по-гъвкава ". Думите му бяха интерпретирани като изместване от обичайна френска позиция за отбрана на селскостопанската политика, която се корени в това, че авторитетните френски фермери са измежду най-големите й бенефициенти.

Освен това Франция упорства идващият бюджет на Европейски Съюз да разполага с повече лични запаси като данъчни доходи от интернет колосите, в случай че има опция да бъдат контрактувани в точния момент.

Допълнителни условия

Най-спорният миг от метода на Макрон обаче е желанието му част от заплащанията да зависят от политиките на страните членки.

Според френския президент кохезионните фондове, които са най-голямата част от бюджета на Европейски Съюз след Общата селскостопанска политика, не би трябвало да бъдат плащани на държавни управления, свързани с това, което Макрон дефинира като данъчен или обществен дъмпинг. Нито пък на държавни управления, които нарушават основните полезности на Европейски Съюз за демокрацията и върховенството на закона.

Това предложение ще сложи в сложна позиция Полша и Унгария, въпреки Макрон да не е споменавал категорично кои страни има поради. Той уточни, че определянето на условия може да засегне до 40% от общите разноски на Европейски Съюз. Страните, които получават пари, до момента в който се подиграват с разпоредбите и полезностите на Европейски Съюз, ни вършат на идиоти, сподели през февруари Макрон.

Източникът от еврокомисията обаче е песимистичен по какъв начин сходни условия могат да бъдат наложени като част от бюджетния развой, който изисква единодушието на всички страни членки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР