Както хората, така и животните могат да страдат от депресия

...
Както хората, така и животните могат да страдат от депресия
Коментари Харесай

Депресия при котките - симптоми и лечение

Както хората, по този начин и животните могат да страдат от меланхолия и сходни разстройства. Причините могат да са разнообразни, започвайки от загубата на стопанина или появяването на нов любим в дома. Във всеки един случай вие сте длъжни да помогнете на питомеца ви да се оправи с това положение, с цел да е още веднъж радостен и палав като преди.

Депресия при котките - признаци и лекуване

Причините за депресията при котките могат да бъдат свързани с разнообразни проблеми, като да вземем за пример животното може да го боли нещо. Именно по тази причина е значимо да знаете, че депресията при котката може да се преглежда и като признак на някое заболяване, в това число и на много сериозните.

Старайте се да обръщате изключително внимание на държанието на котката ви, като то може да ви подскаже доста за общото й самочувствие. Към едни от най-честите признаци на депресията можем да отнесем следните:

- неочаквана агресия;

- апатия;

- липса на вкус при котката;

- понижена активност;

- боязън от хората.

Причините за депресивното положение при котките може да са свързани с някои от следните фактори:

- смяна на дневния им режим;

- промяна на мястото на живеене;

 меланхолия при котката - лекуване

- загуба на стопанина или дългото му отсъствие;

- самотност при котката;

- поява на различен домакински любимец;

- чувство за заплаха.

Именно смяната в държанието на котката ще ви помогне да разберете, че нещо не е наред и е значимо да потърсите професионалната помощ на ветеринар, който да прегледа животното. Понякога при депресията питомците ви могат да стартират да демонстрират експанзия, в това число към стопанина си.

Друг постоянно срещан признак е загубата на вкус, което е и доста рисково за здравето на пухкавия ви приятел. Подобни неочаквани промени са сигурен знак, че котката ви има потребност от помощ.

Никак не е рядка обстановката, когато всичките тези промени са свързани с чисто физиологични проблеми, като никога не трябва да се занимавате със самолечение, а е значимо да покажете котката ви първо на експерт.

Подобни отрицателни промени могат да са свързани също по този начин с някакви проблеми в психологичното положение на любимеца ви. По отношение на депресията при котките експертите са на мнение, че аргументите могат да са разнообразни.

Едни от тях считат, че нервните рецесии при тези питомци се случват на фона на това, че свободата им е лимитирана, а както знаем те са много свободолюбиви животни. Въпреки че тази доктрина има много последователи, огромна част от кинолозите не са съгласни с това, аргументирайки се с обстоятелството, че от меланхолия страдат надалеч освен тези животни, само че и доста други.

Психологията на котките е много друга от тази на хората, като затова и методите на лекуване са много разнообразни. Първата ви задача е, както към този момент казахме, да заведете котката на ветеринар, с цел да бъде прегледана и да се реши, какво е положението на любимеца ви.

Като цяло е значимо да се научите да почитате персоналното пространство на котките ви, а също по този начин да не бъдете досадни, пробвайки се да ги гушкате непрекъснато, в случай че те не желаят това. Старайте се да измененията менюто им, залагайки на сухите и мокрите купешки храни, които са наситени с всичките нужни хранителни субстанции.

По рекомендация на ветеринаря можете да им давате и настрана разнообразни витаминни комплекси. И не на последно място, в никакъв случай не прилагайте физическа мощ към вашия питомец, тъй като това неизбежно ще окаже дълготраен белег на душeвността на животното.

Лечението на депресията при котката може да отнеме даже месеци, в случай че положението се е трансформирало в хронично. Важно е да се грижите добре за вашите любимци, осигурявайки им качествена грижа, както и да ги водите на постоянни профилактични прегледи при ветеринар, който да следи тяхното здравословно положение.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР