Както хората следват известна рутина в живота си, така и

...
Както хората следват известна рутина в живота си, така и
Коментари Харесай

Задължителната рутина за котките

Както хората следват известна рутина в живота си, по този начин и домашните ни питомци - котките се подчиняват на същата вътрешна нужда. При котаците обаче тази част от всекидневието им е извънредно значима.

Мъркащите ни питомци държат на рутината, тъй като им основава възприятие за сигурност и успокоение. Рутината на котето е тясно обвързвана с инстинктите на котешката природа и по тази причина в изискванията на дома е значимо стопанинът да сътвори условия на своя питомец да задоволи тази своя нужда.

Ето в какво се показва наложителната рутина за котките, с която те ще са си постоянно удовлетворени у дома.

Свободно придвижване на всички места на котките

В домашни условия котката не може да обикаля както в дивата природа, само че навиците от живота на независимост се демонстрират и у дома. Тя има потребност да обикаля и ревизира всички места, които са налични. За нея домът, в който живее, е нейна територия, обвързвана с ловните инстинкти.

Писаните не се задоволяват да изследват единствено местата по земята, те се катерят и на високо. Затова е добре да се основат условия да стига и до високи места.

Котката пие вода от разнообразни места

 Рутина за котките

Всеки собственик е подготвил купичка за вода на своя питомец, само че котката обича да пие вода от всички места, където може да я откри - в чаши, оставени на масата, от съдове, приготвени за някаква активност и други. Това държание е резултат от еволюцията на типа. Тя търси всевъзможни източници на чиста вода, което е останало от живота в природата, където е търсила вода по-далече от натрупа на убито за храна животно.

Котката яде растения

Още от природата котките са научени, че растенията подкрепят храносмилането и част от рутинното им държание е да ядат растения. В дома това може да сътвори проблем, тъй като доста домашни цветя са отровни за котки. Добре е растенията, отглеждани в саксия, да бъдат недостъпни за домашния любим, като се изключи котешката трева, с която да задоволява рутинните си потребности.

Котката точи нокти по мебелите

 Котешка рутина

Най-значителният проблем във всеки дом с котка е точенето на ноктите на писаната в мебелите. Котката има потребност да поддържа ноктите си в редовност, това е значима рутинна процедура при нея, тъй като на котешките нокти е издигнат целия опорно-двигателен уред на животното. Подрязването на ноктите не се предлага от експертите.

Трудно е да бъде приучена домашната котка да употребява приготвените от стопанина драскалки, само че това е единственият метод да се задоволи тази рутинна потребност, без да пострада домашната мебел.

Писаната се нуждае се от персонално пространство

Котките се териториални животни и жилището, което населяват, съответствува с територията им. Всяко място в него те считат за част от своята територия, само че имат потребност и от места, които са персонално техни. Това им основава чувство за автономия, тъй като част от рутината на всекидневието им е да бъдат само сами със себе си. В своите убежища те понижават напрежението.

За сън котките обичат топли места и избират такива до печката през зимата, както и топлото легло на стопанина. Тази им потребност също може да бъде уместно задоволена.

Вижте още:

- Невероятни обстоятелства за котките;

- Безопасни ли са плодовете и зеленчуците за котките;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg