Както Е.Оn, така и RWE бяха сериозно засегнати от изненадващото

...
Както Е.Оn, така и RWE бяха сериозно засегнати от изненадващото
Коментари Харесай

Как сделката между Е.On и RWE ще преобразува енергийния сектор в Германия

Както Е.Оn, по този начин и RWE бяха съществено наранени от изненадващото решение на немският канцлер Ангела Меркел да приключи производството на нуклеарна сила през 2011 година

© Thilo Schmuelgen Още по тематиката
E.On и RWE разменят част от активите си и трансформират енергийния бранш на Германия

Двете компании ще си поделят сдружението за зелена сила Innogy, a RWE ще има дял в E.On
12 мар 2018
EON построява мрежа за зареждане на електрически коли от Норвегия до Италия

Целта е да се подтиква търсенето на по-еко колите
13 ное 2017
Енергийни компании основават блокчейн комерсиална платформа

Едрият бизнес счита, че блокчейн технологията би трябвало да се преглежда настрана от криптовалутите и ICO финансирането
7 ное 2017
RWE разпределя над 500 млн. евро еднократен дял

Причината е възобновяване на налози за над 1.7 милиарда евро
14 авг 2017
Eon подвига дивидентите си през идната година

Германия върна на енергийната компания 2.85 милиарда евро поради противоконституционен налог
9 авг 2017
E.ON отбелязва рекордна загуба от 16 милиарда евро

Новата енергийна тактика на Германия удари мощно резултатите в бранша
15 мар 2017
Как ще бъдат поделени разноските в Германия след прекъсването на АЕЦ

Държавата ще заплаща складирането на нуклеарни боклуци, Eon, RWE и EnBW ще поемат разноските за прекъсването и демонтирането на своите реактори
20 окт 2016 Размяната на активи сред немските енергийни компании Е.Оn и RWE се чака да сътвори напрежение в европейската енергийна промишленост, оповестява Financial Times. За по-малко от три месеца договаряния двете страни се споразумяха за редица покупко-продажби, които ще бъдат потребни и за двете компании и ще отбележат края на годините на неустановеност в бранша.

Причините за договорката

Както Е.Оn, по този начин и RWE бяха съществено наранени от изненадващото решение на немският канцлер Ангела Меркел да приключи производството на нуклеарна сила през 2011 година, стимулирано от нуклеарната злополука в Япония. С това решение Германия става най-голямата индустриална страна, която се отхвърля от атомната сила. Енергийните компании бяха наранени и от бързото разгръщане на бранша на произвеждане на сила от възобновими източници в Германия, което накара цените на електрическата енергия на едро да паднат и да понижат облагите.

За Е.Оn и RWE договорката, оповестена в неделя, завършва ерата на интегрираните комунални услуги, които генерират електрическа енергия, имат мрежата за доставка и управляват връзката с клиента. " Сделката демонстрира, че промишлеността се е отказала от цената на отвесната интеграция ", споделя анализатор, който прибавя, че повече покупко-продажби от такова естество са неизбежни.

Ефектът върху енергийния бранш

Сделката ще включва два стадия. Първо, E.Оn ще купи 76.8% от дъщерната компания за възобновима сила на RWE - Innogy, а по-късно RWE ще придобие 16.67% от акциите на E.On. Така E.On ще стане най-големият оператор на електроразпределителни мрежи и търговец на електрическа енергия на дребно в Германия, до момента в който RWE ще се трансформира във втория по величина производител на зелена сила на континента.

" Сделката ще сътвори двама европейски водачи ", споделя анализатор. Общата стойност на двете транзакции възлиза на 60 милиарда евро, като поглъщането на Innogy от E.On възлиза е оценено на 43 милиарда eвро, а активите, предоставени на RWE, възлизат на 17 милиарда eвро. Сделката ще сътвори двама европейски водачи .Офертата на E.On за закупуване на акциите на миноритарните вложители на Innogy ще й коства към 5 милиарда евро, а RWE ще заплати на E.Оn 1.5 млрд евро в брой. Поради сложността на покупко-продажбите процедурата не се чака да завърши до третото тримесечие на 2019 година

Какво следва?

Размяната на активи, която към момента се нуждае от утвърждението на надзорния съвет на всяка от фирмите, идва след три години на интензивно подписване на покупко-продажби сред немските енергийни компании. От началото на 2014 година Е.Оn и RWE разделиха интервенциите си с стандартни източници на сила от тези с възобновима.

Но договорката идва в внимателен миг за ръководството на Innogy. Компанията към момента не е намерила непрекъснат правоприемник на Петър Териум, някогашния основен изпълнителен шеф, който напусна компанията през декември, откакто изтри близо една пета от пазарната й капитализация. Цената на акциите на Innogy се възвърне с към 15% през последните седмици, само че тя към момента е много под върха си. Главният финансов шеф на Innogy Бернхард Гюнтер беше тежко ранен при офанзива, която полицията счита за опит за ликвидиране.

Анализаторите от Bernstein, считат, че размяната на активите ще даде опция на RWE да диверсифицира производството си. " За избран интервал от време RWE би трябвало да може да размени своите парични потоци от стандартно произвеждане с възобновими източници ", означават те.
Банките, консултиращи договорката, чакат малко антитръстови трудности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР