Както е казал Марк Твен: Разликата между почти правилната дума

...
Както е казал Марк Твен: Разликата между почти правилната дума
Коментари Харесай

Вярвам, сигурен съм, разбирам

Както е споделил Марк Твен: „ Разликата сред „ съвсем вярната дума " и „ вярната дума " е като разликата сред светулката и светкавицата. "

Подборът на точните думи и изречения е от основно значение за ефикасното показване на вашите хрумвания. Независимо от това дали представяте нов артикул на ваш клиент, изнасяте презентация пред висшестоящите мениджъри или просто изразявате несъмнено мнение пред сътрудник в офиса, би трябвало ясно и непоколебимо да демонстрирате, че в действителност вярвате в това, което казвате.

Малките промени в езика, който употребявате, с цел да илюстрирате концепциите си, може на пръв погледа да наподобяват нищожно, само че в реалност те ще могат да ви оказват помощ да предадете по-точно и безапелационно посланието си. Ето шест думи и изречения, с които да постигнете тази цел:

1. Вярвам

Най-простият и може би най-ефективен метод да покажете, че сте в действителност отдадени на избрана концепция или план, е като употребявате израза „ имам вяра “. Например, в случай че кажа на мой сътрудник: „ Вярвам, че този план съставлява отлична опция да разтеглим пазарния си дял “, той ще разбере, че съм убеден в неговия триумф.

„ Вярвам “ е по-силният вид на фразата „ мисля “, която може да се употребява в изрази като „ Мисля, че това е добра концепция “ или „ Мисля, че би трябвало да я назначим на работа “. Тя основава у нас възприятието, че изричащият я не е изцяло сигурен в това, което споделя. Вярвам, от своя страна, демонстрира и увереност.

2. Знам

Друга дума, която демонстрира убеденост, е „ знам “. В актуалното водачество се слага огромен фокус върху смирението, което кара доста хора да заобикалят безапелационни изрази от рода на „ Знам, че това ще помогне “. Поставете се на мястото на началник на екип, който чува от собствен чиновник думите „ Не съм сигурен, че ще съумея да завърша задачата в точния момент “. Добрият водач ще отговори на това с „ Знам, че можеш “ или „ Знам, че ще направиш всичко по силите си “.

Вземете за образец и упражненията във фитнеса. Случвало ли ви се е да кажете на треньора си - „ Не съм сигурен, че мога да се оправя с това “ и той да ви отговори с „ Знам, че можеш! “ Ако отговорът е „ да “, то знаете какъв брой мотивационно може да ви подейства тази фраза.

3. Сигурен съм

Когато чуете някой да споделя: „ Сигурен съм, че този проект ще успее “, вие сте по-склонни да слушате деликатно това, което следва, и да приемете предлагането по-сериозно, в сравнение с в случай че говорещият се е задоволил с по-краткото „ Този проект ще бъде успее “.

По същият метод, в случай че кажете на шефа си: „ Сигурен съм, че тази среща ще ни помогне да мотивацията на екипа “, той може да ви попита какво ви кара да бъдете толкоз уверени в неяния триумф, което ще ви даде опцията да визиите концепцията си и да го привлечете на ваша страна.

4. Уверявам ви

Фразата „ Уверявам ви “ също демонстрира мощна има вяра в думите ви. Някои водачи считат, че изявления от вида на „ Не съм сигурен за това “ или „ Може и да е по този начин “ дават на публиката им чувството, че те са задоволително откровени и почтени с нея, с цел да споделят своите страхове и подозрения. Наскоро даже чух един управител да употребява израза „ Ето какво ме тревожи “. Запомнете тези изречения, тъй като те са образец за това какво не би трябвало да споделя един добър водач.

Вместо тях, използвайте израза „ Уверявам ви “. Фрази като „ Уверявам ви, че клиентът ще бъде удовлетворен “ или „ Уверявам ви, че ще се оправим със задачата “ градят същинско доверие. В случаите, когато не сте сигурни в нещо и желаете да демонстрирате откровеност може да кажете нещо от рода на „ Уверявам ви, че приписвам огромен внимание на въпроса “ или „ Уверявам ви, че ще вземем вярното решение “.

5. Представям си

Този изрази ще ви разреши да придвижите вашата публика от сегашното в бъдещето. Например, може да употребявате тази фраза, когато говорите за бъдещето на избран план или стратегия - „ Представям си какъв брой нови клиенти ще ни донесе този план “. Този метод на говорене демонстрира, че сте ангажирани с осъществяването на проекта и че вярвате в неговия триумф.

6. Разбирам

Последният израз е по-разговорен, само че служи за същата цел като останалите пет. Когато някой ви употребява думата „ разбирам “, той показва, че е чул, осъзнал и повярвал на това, което сте му споделили.

Вземете за образец следната обстановка: Ваш сътрудник ви споделя „ Искам да поема тази задача “, а вие отговаряте с „ Разбирам “ или „ Разбирам, че си подготвен да поемеш тази отговорност “. Това ефикасен метод да покажете, че приемате неговото решение и да насочите полемиката в посока метода, по който това може да се случи.

...........................

Джудит Хъмфри , създател на „ Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak “, за FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР