Както беше обещано, точно два месеца след аварията в новата

...
Коментари Харесай

Mетрото между "Театрална" и "Хаджи Димитър" ще бъде пуснато през уикенда

Както беше дадено, тъкмо два месеца след повредата в новата линия на метрото, при която се надигнаха релсите сред станциите " Хаджи Димитър " и " Театрална ", казусът е решен и придвижването ще бъде пуснато този уикенд. Основната версия за случилото се остава надигането на Перловската река след изобилните превалявания, само че в този момент шефът на " Метрополитен " Стоян Братоев натъртва на хидравличната връзка на реката с близките пространства, вместо да приказва за.

" Реката се е отмъкнала след значителни превалявания цяла седмица, като корекцията ѝ е правена преди 40 години. Тя има фуги през 4 м, през тези фуги се прави хидравлична връзка с близките пространства, което не е регистрирано в хидроложкия отчет и може би няма по какъв начин да се регистрира - би трябвало да има рисков случай, с цел да се откри. Това става единствено при високи води и би трябвало да има щедро надигане, с цел да се получи тази хидравлична връзка ", разяснява във вторник вечерта инж. Стоян Братоев в ефира на Novanews. Той позволи и че остарялата промяна е съдействала в допълнение за случилото се.

След разбор на инж. Божидар Божанов се открило, че водният напън е бил повече, в сравнение с планувания в геоложкия отчет. Въпреки това проф. Братоев счита, че няма един " отговорен " и грешката е както на проектантите, по този начин и на геолозите и на изпълнителните. " Навсякъде има по малко, по този начин да се каже ", съобщи той.
След дъжд качулка
Въпросът е за какво трябваше да се стига дотук. Логиката е, че преди да се строи каквото и да е, би трябвало да се работи по оптимално точна предварителна картина за профила на подземното пространство. А такава картина следва да включва остарялата промяна на реката и разположението на фугите и връзката им с " околното пространство ".

Според проф. Чавдар Колев, който преподава " Земна механика и фундиране ", " Геотехника ", " Насипни структури и моделиране " и други във Висшето транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков ", е явно, че щом се намира в терасата на реката, би трябвало да се планува подземната вода и това, че тунелът ще бъде подложен и на силата на водния напредък - така наречен Архимедова подемна мощ.
Другият проблем са почвите
На въпроса по какъв начин по този начин в други градове метрото минава под надалеч по-широки и значителни реки и не се случват повреди, проф. Братоев отговори, че това се дължало на другите почви и на по-скъпа технология. " Там, където тунелите минават под реки или под Ла Манш-а, минават под плътни почви. Това са почви, които, без значение дали има вода над тях или няма, са сухи, а не като в София ", съобщи той. И даде за образец Москва, където тунелите минават дълбоко и даже няма хидроизолация, тъй като почвите са сухи, само че в София и във Варшава те били оводнени и нямат такава резистентност. Технологията, която се употребява за надълбоко заложените метрополитени, обаче е много по-различна и по-скъпа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР