Какъв празник почита православната църква на 4-ти декември? Кой празнува

...
Какъв празник почита православната църква на 4-ти декември? Кой празнува
Коментари Харесай

Женска Коледа е: Ето кой празнува имен ден днес

Какъв празник уважава православната черква на 4-ти декември? Кой чества имен ден през днешния ден?

Ето кой чества имен ден през днешния ден.

На 4-ти декември православната черква уважава паметта на Света Варвара.

Преданието споделя, че Света Варвара живяла по време на ръководството на римския император Максимиян. Тя била щерка на знатния богохулник Диоскор.

Варвара приела Христовата религия без да има единодушието на татко си, поради което той я предал на властника и била подложена на жестоки мъчения. Света Варвара била наказана и обезглавена от Диоскор през 282 година. В България празникът е прочут като Женска Коледа.

Традиции и традиции на празника

В нашата страна празникът се отбелязва по друг метод. В Западна България дребни деца правят ритуали, тъй като те най-често се разболяват от шарка. Децата, които обикалят къщите, се назовават Варварици.

Света Варвара е настойничка на заболяването шарка, както и на други детски заболявания. Ето за какво през двата дни дамите не трябва да правят никаква домашна работа, с цел да не разсърдят светицата. На този ден дамите подготвят „ благи пити “, които намазват с мед и раздават из махалата. Челцата на децата се намазват с мед, с цел да не боледуват от шарка. На този ден името ѝ не трябва да се загатва и я назовават Лелята, Баба Шарка, Баба Писанка и други.

На този ден в Тракия се коли кокошка и денят се назовава Кокошиден. Вечерта стопаните кадят къщата за първи път – първа кадена вечер, наричана „ кадилка “. В другите региони първата кадена вечер е Игнажден (20 декември).

На този ден домакините изпичат ритуален самун, варят жито, а в него пускат зърно фасул, леща и грах. Ако на този ден се случи да завали градушка, дамите изнасят свещ и я възпламеняват с вярата, че стихията ще спре. Най-възрастната жена в къщата прекадява трапезата. Тя подвига хлябът високо, с цел да бъдат посевите високи. В огнището гори мощен огън, а с пепелта от него се ръсят нивите, с цел да бъде богата реколтата.
На 4-ти декември имен ден честват Варвара, Варя, Варадин, Варварка, Варда. Желаем ви доста здраве, благополучие и триумфи!
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР