Какъв избор направи България на парламентарните избори - вижте конкретно

...
Какъв избор направи България на парламентарните избори - вижте конкретно
Коментари Харесай

Близо 790 000 са предпочели машинния вот

Какъв избор направи България на парламентарните избори - вижте съответно и систематизирано. Централната изборна комисия излезе с дефинитивно решение за броя на мандатите на партиите в новия парламент. Ето и разпределението.

Първи по резултат са ГЕРБ-СДС с 25,80% извоювани гласове, втори се подреждат " ИТН " със 17,40 на 100, " Българска социалистическа партия за България " печели 14,79%, Движение за права и свободи 10,36, " Демократична България " 9,31% и " Изправи се!Мутри вън! " с 4,65 на 100.

Коалицията ГЕРБ-СДС ще има 75 депутати, или с 20 по-малко, в сравнение с след предходните избори. С първото си явяване на избори партията на Слави Трифонов завоюва 51 места в Народното събрание.

Българска социалистическа партия ще има 43-ма депутати, при 80 в предишното Народно заседание. От партиите в предходния парламент единствено Движение за права и свободи ще има повече депутати - 30, или с 4 повече. " Демократична България " вкарва в Народно събрание 27 представители, а Коалицията " Изправи се! Мутри вън! " ще има 14 депутати.

Избирателната интензивност е 50,6%.

Най-висока е била изборната интензивност в София-област - малко над 55%, а най-ниска в Кърджали - 28,08 на 100.

С бюлетини са дали своят вот 2 544 270 души, машинният избор са предпочели 789 923-ма.

Общественият съвет към ЦИК сезира основния прокурор да направи инспекция каква е повода, довела до неправилното въвеждане в машините на листата на " Демократична България " във Велико Търново, поради което беше спряно гласуването с машини в региона в изборния ден.

Настояват инспекцията да откри има ли предумисъл или е неволна неточност. Писмото за инспекция е изпратено и до ЦИК.

" По данни от протоколите на ЦИК на 2 април са предадени 31 броя флашпамети и диск, който съдържа файловете, съдържащи се във всички машини за гласоподаване. Така че там също може да бъде осъществена инспекция, какви данни са били въведени в машините във Велико Търново ", съобщи Росица Матева, председтел на Обществения съвет към ЦИК.

Недействителните бюлетини на тези избори са 86 527, а квадратчето " не поддържам никого " са отбелязали 47 749 гласоподаватели.

От ЦИК оповестиха, че 11 души, от определените, са се отказали от депутатските си места.

Двама от обединението ГЕРБ-СДС, това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев, останалите 9-ма са от Движение за права и свободи, измежду тях са кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Искра Михайлова.

ЦИК одобри решения, с които се преценява с желанието им. Те ще бъдат сменени от идващите в листите.

Какво следва оттук насетне. След като към този момент е ясно окончателното систематизиране на мандатите сред политическите сили, в период от 24 часа определените за депутатити от две листи би трябвало да разгласят пред ЦИК от кой избирателен регион избират да са народни представители.

" Ако не заявят своето предпочитание, Изборният кодекс разпорежда, че ЦИК служебно заличава втората по време регистрация на съответния претендент ", добави представителят на ЦИК Таня Цанева.

В 7-дневен период след вота, т.е. тази неделя, ЦИК би трябвало да разгласи имената на новите народни представители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР