Какаото е неизменна част от сладките изкушения. Ала заради климатичните

...
Какаото е неизменна част от сладките изкушения. Ала заради климатичните
Коментари Харесай

Експерти алармират: Светът може да забрави за шоколада, защото какаото е в опасност

Какаото е неизменима част от сладките изкушения. Ала поради климатичните промени и повишението на температурите, то може да се трансформира в скъпа, само че рядка суровина, предизвестяват специалисти, представени от БГНЕС.

Дали въпреки всичко става въпрос за действителна заплаха или за всяване на суматоха?

Сценарият за иден спад в производството на какао в действителност не е нов, написа немският " Тагесшау ". Още преди пет години учените предизвестиха за слаба годишна продукция от какаови зърна от Гана – една от главните страни, в които се отглежда това растение. В реалност се стигна до фрапантен спад в добива – вместо 1 млн. тона, както беше планувано, фермерите в Гана получиха единствено 700 000 тона или 30% по-малко от предстоящото. Като съществена причина беше посочено изменението на климата. Валежите бяха нерегулярни – от време на време доста значителни, от време на време нищожни, а температурите се покачиха.

Това работи като отрова на сензитивните какаови дървета. Ако вали малко, има по-малко плодове, в случай че пък вали доста, пораждат проблеми с вредителите и плесените, декларират от Института за проучване на какаото в Гана. Ако тази наклонност не бъде прекъсната, ще пристигна време, когато какаото към този момент няма да може да се отглежда в Гана. През 2011 година Организация на обединените нации предизвести земеделските производители, че ще би трябвало да се научат да ръководят по-устойчиво своите насаждения, в противоположен случай бъдещето им ще бъде застрашено. Прогнозите не се сбъднаха – цената на какаото, която се увеличи до непредвидени равнища през 2015 година, от дълго време падна.

Сега учените още веднъж бият паника. Изследвания на Международния център за тропически аграрни култури CIAT предизвестяват, че през 2050 година в Гана и прилежащия Кот д’Ивоар (Бряг на слоновата кост) съвсем 90 % от сегашните аграрни площи няма да могат да бъдат употребявани. Блумбърг показва нещата още по-драматично: още през 2030 година търсенето на какао в международен мащаб към този момент няма да бъде задоволено поради дефицита на 2 млн. тона какао.

Това е сюжет на ужасите за всички фенове на шоколада, защото двете западноафрикански страни, на първо място Кот д’Ивоар, създават малко над 60 % от общото количество сурово какао в света.

През последните години към производителите на какао се причислиха Индонезия, Еквадор и Бразилия. Въпреки това фрапантният спад в производството в Западна Африка би трябвало да доближи застрашителни размери. Около екватора има идеални метеорологични условия за какаовото дърво – доста дъжд, висока мокрота и високи температури. Евентуално световно повишение на температурата от 1,5 градуса би нарушило съществено този баланс.

Това не е единствената опасност за какаовите насаждения. Вирусът CSSD (Cacao Swollen Shoot Disease) е заразил доста дървета, изключително в Гана, заради което страната ще би трябвало да понижи уговорките си по доставка на какао за международния пазар.

По публични данни, 16 % от всички какаови дървета в Гана са инфектирани. Реалният брой обаче евентуално е по-висок, защото признаците на болестта стават забележими едвам след една до три години. Учените се пробват да предотвратят разпространяването на заболяването върху растенията в Кот д’Ивоар, който със своите 1,6 млн. тона годишно е най-големия производител на какао в света.

На тържищата не се вижда суматоха. Цената за звук какао е 2 371 евро, което е с 27 % повече от преди година. През 2015 и 2016 година цената за звук какао доближи 2 770 евро, само че сходни скокове в цените на първични материали не са необичайност. Това важи изключително за какаото, при което, с изключение на съмненията в метеорологичните условия, са значими и други фактори, като запасите и геополитическите опасности.

Дали ще се стигне до срив в производството на какао поради климатичните промени?

Глобалното търсене на шоколадови артикули би трябвало да се усили в дълготраен проект, паралелно с повишаването броя на популацията в света.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР