Как училища, преподаватели и ученици се справиха с шоковата дигитализация

...
Как училища, преподаватели и ученици се справиха с шоковата дигитализация
Коментари Харесай

Националната финансово-стопанска гимназия има амбицията да стане гугъл референтно училище

Как учебни заведения, преподаватели и възпитаници се оправиха с шоковата цифровизация в изолацията около ковид, по какъв начин образователното наличие се трансформира в цифрово, какви са провокациите пред новата образователна година - описа Мая Гешева, шеф на Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) от 2016г. Тя е преподавател на годината на Джуниър Ачийвмънт България (2011 г.), преподавател на годината - направление „ Професионално обучение “ за 2015 година, премия на МОН „ Св. Иван Рилски “ за 2020 година Автор на учебници и образователни пособия по бизнес връзки и фирмена просвета.

Новата действителност в образованието с всички плюсове, открити дефекти и по какъв начин системата да работи като добре смазана машина ще са тематиките на конференцията " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", което ще събере на една маса шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и бизнеса, който предлага софтуерни решения. Форумът е на 17 юли в София Тех Парк като полемиката ще бъде предавана и онлайн през фейсбук страниците на уредниците. " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение " е самодейност на Economic.bg, NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

Г-жо Гешева, Националната финансова стопанска гимназия беше отличена с наградата „ Глобално учебно заведение “ 2019 година Как ви оказа помощ опита в нововъведенията да се справите с цифровото образование?

Призът за световно учебно заведение получаваме за трета година, а тази година за първи път има категория „ Глобално учебно заведение в деяние “, за която също сме отличени. Работата в гимназията е на едно доста съществено равнище, обвързвано с работата по задачите за стабилно развиване и във връзка с дигитализацията. За нас не беше комплицирано да се оправим с електронното образование от разстояние, тъй като стартирахме от високо равнище на дигиталностост на високо равнище. В началото на изключителната обстановка всички учители и възпитаници имаха своя регистрация в облачното пространство, огромна част от виртуалните класни стаи бяха построени. От няколко години използваме електронна платформа, която дава разнообразни благоприятни условия. Електронният дневник при нас от три години е реалност и не използваме училищен книжки на хартия. Проблемите ни бяха по-скоро организационни, само че за няколко дни успяхме да ги преодолеем. По време на електронното образование от разстояние продължихме да покачваме квалификацията на част от сътрудниците, които имаха потребност от това, с цел да могат да реализират професионално по-високо равнище. Именно това високо равнище, от което ние стартирахме, оказа ползотворно въздействие върху цялостния развой на електронно образование от отдалеченост.

Известно е, че НФСГ държи на предпазеното облачно пространство. Препоръчвате ли на сътрудниците си от други учебни заведения да имат такова?

Защитеното пространство е извънредно значимо във връзка с сигурността на учениците и на сътрудниците в световната мрежа. Във всички виртуални класни стаи, в които се организират образователните часове по време на електронното образование, учениците влизат със собствен профил, с помощта на който се разпознават като възпитаници на гимназията. Това се отнася и за учителите. Появата на възпитаник с различен профил, който дава поръчка за присъединение към даден час, не се позволява от съответния преподавател. Това е значимо за нас, тъй като по този начин ние разпознаваме учениците си и те имат достъп до предлаганите електронните запаси. Тази предпазена среда до известна степен сътвори усложнения с връзката ни със студенти и стажанти от петте университета, на които сме базово учебно заведение, които организират при нас настоящата си педагогическа процедура, само че ние намерихме опция и те да участват в образователни часове, както и да проведат своите държавни изпитни уроци в края на своята държавна педагогическа процедура. Наскоро завърши едно такова наше партньорство с Департамента за рационализиране и инфорация на учители към СУ „ Св. Климент Охридски “.

Ще се включи ли НФСГ в тези 20% новаторски учебни заведения, които ще продължат да организират цифрово образование?

Това е една опция за всички учебни заведения, които са със статут на новаторско учебно заведение. Дали и доколко дигитализацията да навлезе в нашия живот е въпрос, на който никой не би могъл да даде еднопосочен отговор. Народната мъдрост споделя, че истината постоянно е някъде по средата. Живият контакт се губи при електронното образование от разстояние. Нашите възпитаници са гимназисти, само че все пак живата връзка с преподавателя е доста значима. Трябва да намерим доста добър баланс във връзка с наличието на тези запаси във всеки образователен предмет. НСФГ закупи статут на новаторско учебно заведение още преди три години. Тази година се надяваме нашият новаторски план също да бъде одобрен. С всички учители на гимназията на педагогичен съвет доста детайлно анализирахме опциите, преимуществото на електронното образование от разстояние. От есента при нас ще започва една паралелка, която ще работи по модела “едно към едно “. Всички възпитаници ще разполагат с персонално устройство, както и учителите им. Няма да има учебници, тетрадки и всичко ще бъде в електронен вид. Така че ние ще намерим своя път като изпълним цифров скок и като се присъединим към група от още 5 учебни заведения, които имат упоритостта да се сертифицират интернационално и да станем гугъл референтни учебни заведения. При нас 9 сътрудници се сертифицираха като гугъл обучители и през лятото следва още към 20 сътрудници да преминат през разнообразни равнища на узаконяване. Това ще даде опция да използваме всички най-съвременни облачни технологии, които се дават гратис и учениците, и учителите да продължат процеса на надграждане на своята технологическа просветеност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР