Как се дискредитира един кмет, получил признанието да управлява селото

...
Как се дискредитира един кмет, получил признанието да управлява селото
Коментари Харесай

Войната за едно село

Как се дискредитира един кмет, получил признанието да ръководи селото си цели осем мандата? Кога е най-удобно да поведеш целенасочена акция против управленец на 3000 души, половината, от които роми? Какво е да унижиш човек, който застава на кметския стол още през 1986 година, и дава силите си да направи селото си известно, а самодейностите му са огромни?

Най-добре отговорите на тези въпроси знае Тодор Атанасов - кмет на Ново село, Пловдивско, за още няколко дни. Въпреки известността си, той е решил да не се кандидатира за следващ, евентуално рекорден мандат с поддръжката на Българска социалистическа партия. Въпреки обстоятелството, че единствено на последния локален избор в селото му се е стигало до балотаж, а на предходните е печелил безапелационно доверието на съселяните си. Атанасов обаче се отдръпва от ръководството с мъка и отвращение, поради стихийната акция против него, активизирала се от няколко месеца от страна на общинския кмет на Стамболийски Георги Мараджиев. Според Тодор Атанасов с приближаването на изборите обстановката в Ново село става нетърпима, а натискът върху него - невиждан. Целта е ясна - семейството на кмета да стои по-далече от властта, а тя да се завземе от кандидат-кмета на ГЕРБ, прочут като Роко.

Оплакванията на кмета на Ново село от крупната акция против него намират израз в публични тъжби и писма до регионалния шеф на Пловдив Здравко Димитров и до самия общински кмет Георги Мараджиев. Досега обаче съответен отговор на бурните нападки против него не е получил. Тодор Атанасов не се предава и продължава да води борба против опитите за рушене на дългогодишно построявания престиж.

Върху три опорни точки сега ГЕРБ води остра акция против селския кмет. Първо стопира парите за кметството. Доскоро получавахме по 400-500 лв. на месец, от 1 юли към този момент ни пращат по 20 лв. на месец с нареждането да ги използваме единствено за пощенски пликове и марки, описа за ДУМА Атанасов. Сега няма средства за гориво за трактора, с който се почиства селото, за лампи, брави, за възобновяване на пешеходни пътеки и всевъзможни други режийни разноски. Вместо да отпуска средства за вражеското кметство, ГЕРБ насочва напъните си към дейна медийна акция за очерняне на името на Тодор Атанасов. Тя е адресирана и против фамилията и роднините му, които пък получават публични претенции от община Стамболийски да показват в седемдневен период всички налични строителни бумаги за къщите си.

" Това са домовете ни от 20-30, даже от 50 години, какво има да потвърждаваме ", пита кметът. Третият пункт в гербаджийския тормоз над селото е опитът да се нагнети напрежение в ромската махала посредством опасността да се съборят противозаконни постройки. Но единствено на избрани хора. 15 от тях, поддръжници на кмета, са получили писма да показват строителните си бумаги.

" Целта в действителност е да бъдат сплашени преди изборите, а във връзка и без мотив се тръби, че ще се събарят къщи, " възмущава се още Атанасов. Той прецизира, че още през 2010 година Общинският съвет на Стамболийски е взел решение за разкриване на процедура по легализиране на към 80 постройки в Ново село. За всичките минали години процедурата обаче по този начин и не е задействана. През 2015 година Тодор Атанасов праща докладна бележка до кмета на Стамболийски и Общинския съвет с молба да прегледа казуса с противозаконните жилищни постройки в кв. " Север ".

" Четири години не се сетиха да създадат узаконяването, а три месеца пред изборите желаят да събарят къщи и да основават напрежение, да покажат, че не си правя работата ", недоволства още Атанасов. Той с оскърбление напомня, че преди три години по самодейност на Мараджиев му е понижена заплатата. За кметуващия 32 години идва време, в което е заслужил да получава по 420 лв. заплащане на месец. В същото време Общинският съвет на Стамболийски гласоподава ръководещите прилежащите села да вземат приблизително по 1200 лв.. Затова и формалните тъжби на Атанасов от дейностите на кмета на община Стамболийски датират отпреди 3 години. Още тогава кметът на Ново село търси подпомагане от регионалния шеф против " психическия и административен гнет " от Мараджиев. Отговор обаче не получава. Нито поддръжка. Разчита на признателността на съселяните си, доверявали се на опита и уменията му през последните три десетилетия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР