Как реагира Кремъл на експулсирането на двама служители на руското

...
Как реагира Кремъл на експулсирането на двама служители на руското
Коментари Харесай

Ще посмее ли Путин да се заяде и с Германия точно сега?

Как реагира Кремъл на експулсирането на двама чиновници на съветското посолство от Германия, подхванато на 4 декември?
Германия прибегна до тази стъпка, откакто упрекна съветските управляващи в съучастничество в убийството на чеченския сепаратист Зелимхан Хангошвили. Хангошвили бе убит в Берлин през август т. година от преминаващ около него велосипедист. Паспортът на арестувания обвинен явно е подправен, а той самият продължава да мълчи. Кремъл отхвърля всякакво съучастничество - тази реакция не е изненадваща. По предписание в такива случаи Москва реагира бързо и симетрично: в случай че двама съветски дипломати са оповестени за личност нон грата, то може да се чака, че двама немски дипломати също ще би трябвало да изоставен вечно немското посолство в Москва. До този миг обаче сходно нещо не се е случило. Може би съветските управляващи към момента разискват кого тъкмо да изгонят. По-правдоподобното пояснение обаче е, че те преценят вероятните последствия от сходна ескалация. Германското държавно управление разгласи, че ще наложи наказания против Русия, незабавно щом разполага с доказателства за присъединяване на Москва в убийството на Хангошвили. Ако фактически се стигне до такава степен, това може да провокира най-голямата рецесия в връзките на двете страни от рухването на Берлинската стена насам.
Може ли следователно Германия да разчита на солидарността на съдружниците си в НАТО? Когато английското държавно управление упрекна Русия в опит за убийството с " Новичок " на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му в британския град Солсбъри, 20 страни от НАТО изгониха над 100 съветски дипломати. В сегашния случай сходно солидно отмъщение е малко евентуално.
Преди всичко немското държавно управление дълго се колеба дали да изгони съветските дипломати. Това сътвори усещането, че не приема случая чак толкоз съществено. На второ място, почтеният английски жител Доун Стърджис умря в Солсбъри като инцидентна жертва на офанзивата с отрова. Докато Хангошвили беше грузински жител, който подлежеше на депортиране, защото молбата му за леговище бе отхвърлена. Същевременно дълго време се смяташе, че убийството му може да е дело на проведената престъпност.
Трето, Обединеното кралство се възползва от своята принадлежност към така наречен съюз " Пет очи " - разследващият съюз на секретните служби на Съединени американски щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Когато Съединени американски щати, Обединеното кралство и Канада работят като едно цяло, другите съдружници в НАТО нямат различен избор, с изключение на да последват този образец - въздействието им в Алианса е прекомерно огромно.
И четвърто, макар анексирането на Крим от Русия през 2014 година, Германия в никакъв случай не е прекъсвала изцяло контактите си с Москва, въпреки че Берлин заемаше по отношение на наложените наказания доста по-твърда позиция от доста други страни от Европейски Съюз. Руският президент Владимир Путин е наясно, че към момента може да откри събеседници в Берлин и Париж, макар че сътрудниците му от Германия и Франция рядко са съгласни с него. И той прави оценка това.
Въпреки острата рецензия от страна на Съединени американски щати и яростните митинги в Украйна, Германия разреши на съветския газов монопол " Газпром " да приключи плана " Северен поток 2 ". Киев вижда в тръбопровода опит на Русия да приключи преноса на газ през Украйна, като по този метод я лишава от забележителна част от държавните доходи. Канцлерът Ангела Меркел е движещата мощ, когато е нужно да се реализиран взаимни отстъпки сред новия украински президент Володимир Зеленски и Путин. Това важи изключително в този момент, дни преди идната нова Нормандска среща, на която Русия, Украйна, Германия и Франция ще дискутират прекратяването на спора в Донбас. А и в миг, когато политици от всички партии в Германия още веднъж упорстват за анулация на глобите против Русия. Общественото мнение в Германия като цяло е по-дружелюбно по отношение на Русия и Путин, в сравнение с в Обединеното кралство или Съединени американски щати.
Имиджът на Кремъл пред злополука
Всичко това би трябвало да накара Путин да премисли доста деликатно дали си коства да се впуска в огромна борба с Германия. За разлика от случая в Солсбъри, в Берлин обвиненият е задържан бързо. Междувременно федералната прокуратура пое случая от полицията и колкото повече напредва следствието, в толкоз по-неприятна обстановка може да се окаже съветското държавно управление. Във всеки случай Кремъл е изправен пред пагубна загуба на имиджа - през месец март в съда в Хага ще бъде гледан процесът против обвинените за свалянето на малайзийския аероплан MH17 през 2014 година над Донбас, за което се счита, че е осъществено от съветска ракета. Москва надали може да си разреши успореден скандал и в Германия. Ето за какво съветското държавно управление ще би трябвало да търси по-миролюбиво решение за настоящия случай в Берлин.
От друга страна, правилото на Путин е в никакъв случай да не демонстрира уязвимост. Ето за какво той би могъл да предприеме предпазен удар, като откаже да взе участие в плануваната за понеделник нова среща на Нормандската четворка. Путин не бърза да се срещне със Зеленски и не желае да разисква убийството на Хангошвили с Меркел. Той разчита на това немското държавно управление да не свързва случая с спора в Украйна и за следващ път да не затваря изцяло вратата си за Русия.
Автор: Константин Егерт, Detusche Welle
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР