Как протича заболяването в леката си форма и как –

...
Как протича заболяването в леката си форма и как –
Коментари Харесай

COVID -19 често заразява цели семейства


Как протича болестта в леката си форма и по какъв начин – при приетите в болница, кои са главните признаци и какво е лекуването – на тези въпроси отговори началникът на Инфекциозното поделение във ВМА доцент доктор Георги Попов. Той бе част от постоянния брифинг на оперативния щабтази заран.

До момента във ВМА има регистрирани 129 заболели с COVID-19, от които приети в болница са 26, 89 са по домовете с лека клинична форма.

От наблюдаването на домовете с вижда, че вирусът заразява цели семейства от 5-8 души, разяснява доцент Попов. Той описа и за случай на комуна от 11 дами и едно дете, от които седем дами са позитивни.

Заболяването визира хора с добър обществен статус, добави експертът. Той описа и по какъв начин протича лекуването на инфектираните, които се лекуват по домовете. Те всеки ден се съветват по телефона, в това число и психолог. От следените по домовете има четирима души, които са приети в болница, тъй като положението им се е влошило. В подобен случай изпращаме мобилни екипи от доброволци – квалифицирани лекари, сподели доцент Попов. Тежките случаи се следят непрекъснато, увери началникът на Инфекциозната клиника във ВМА.

При нас се намира най-възрастната жена на 86 години, за която не се е наложило да бъде на респиратор, тъй като такива случаи имат смъртност от 86%. С нападателна антибиотична терапия и кортикостероиди дамата я приведохме в положително положение, и скоро ще я изпишем, добави той.

Попов изясни, че при тежките случаи се най-рискова е намалената сатурация - положения, при които се открива едва засищане на кръвта с О2 (под 90%). Смята се, че в случай че падне под 93%, би трябвало хоспитализация. Но сме имали случаи със сатурация под 60%, които не са били интубирани, акцентира доцент Попов.

Той открои признаци като температура в границите на 37,8-38 градуса, не доста висока. С болки в гърлото, които бързо се овладяват със общоприети средства. Наблюдава се постоянно загуба на вкуси и подушване, суха, дразнеща кашлица. В тежките обстановки болните разказват зной и напън в гърдите и повишение на температурата. Има случаи, при които положението на пациентите се утежнява за часове, тъй като сатурацията пада внезапно.

Доц. Попов посочи, че коронавирусът на носи трайни увреждания за здравето и след излекуването си пациентите нямат трайни затруднения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР