Как повлияха новите мерки и задължителното наличие на зелен сертификат

...
Как повлияха новите мерки и задължителното наличие на зелен сертификат
Коментари Харесай

Бизнесмен: От диктатура на пролетариата стигнахме до диктатура на тъпанарите

 Как повлияха новите ограничения и наложителното съществуване на зелен документ за личния състав и посетителите на бизнеса? Темата разясниха пред Нова тв предприемачите Мариан Колев, който е притежател на верига магазини и Ивайло Пенчев, който е притежател на компания за спортно съоръжение.

Колев уточни, че трудовото право не е дало отговор на въпроса кой би трябвало да заплаща за тестванията на чиновниците – те самите или работодателите.

" Мисля, че това е решение на всеки един шеф. Специално за нашата компания това, което ние сметнахме за заслужено, е първите няколко теста да са за сметка на работодателя, а оттова нататък да взема решение служителят.  Ситуацията сега е доста по-различна от миналите три локдауна. Тогава чиновниците желаеха да дойдат на работа, само че не можеха, тъй като магазинът беше затворен. В момента могат, само че не желаят, тъй като се тормозят от имунизациите. Мисля, че ненапълно е уравновесено да му дадем повече време, в сравнение с ни остави страната, давайки ни единствено 5 дни за гратисен интервал ", изясни той.

Колев не има намерение да уволнява чиновници, само че тези, които откажат да си създадат тест или ваксина, евентуално ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск. Подобно е и решението във компанията на Пенчев. Неговите чиновници също са получили пролонгация, в която да се имунизират. Според него обаче има различен проблем, който е фундаментален.

" Народопсихологията е такава, че когато човек получи нещо гратис, той не го цени. Още повече – те си мисля, че щом ги натискаш да получат нещо гратис, то най-вероятно е доста нездравословно. Безплатното тестване и ваксини единствено разглезват човечеството. Не е работа на никого да заплаща за непознатото здраве. Хората би трябвало да се грижат за личното си здраве. И това, че една група хора оказва помощ на различен група хора е добре, само че би трябвало да усещаме най-малко някаква признателност ", сподели Пенчев.

Той е на мнение, че бизнесмените и работодателите не трябва да " мрънкат " и да се оплакват. Според него, в случай че страната ще оказва помощ, не би трябвало да е на тях.

" Когато кажат, че страната е помогнала на бизнеса, това значи, че тя е задължила някой да помогне на различен. Държавата не оказва помощ, а задължава на някой различен. Кротките и работливите оказват помощ на буйните тарикати. Когато някой стартира да желае пари от страната, изключително работодателите, това значи, че желаят някой да работи гратис за тях. Това е извънредно незаслужено. Работодателите не са най-слабите в обществото, безработните да вземем за пример ", безапелационен е Пенчев.

Около 12% са били имунизираните чиновници във компанията на Колев преди въвеждането на зеления документ. Процентът се е умножил тройно по-късно и продължава всеки ден да се усилва.

" Моето мнение е, че мярката работи, макар многото рецензии, че е закъсняла. Може и да е по този начин. Но в този момент има опашки за ваксини. Тази мярка е доста по-работна от общоприетата обосновка ", добави предприемачът.

Пенчев добави, че съгласно него въвеждането на зелените документи е обяснено неверно. Той уточни, че хората одобряват мярката като възбрана, а тя е тъкмо противоположното.

" Зелените документи дават независимост на имунизираните. От тирания на пролетариата стигнахме до тирания на тъпанарите. Хора, които са необразовани и не имат вяра във имунизациите и други, които са незрели бунтари ", разгласи още Пенчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР