Как пък един не написа, че преди бугарската фашистичка окупация

Как пък един не написа, че преди бугарската фашистичка окупация ...

Георгиевски: Как пък един не каза, че Македония е била 23 години под сръбска окупация |


Как пък един не написа, че преди "бугарската фашистичка окупация" имаше 23 години сръбска окупация в Югославия - тъмницата на народите. При която ние бяхме "Вардарска бановина", бяхме "южносърбиянци", заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски.

Провокиран от дискусиите около спорния термин "български фашистки окупатор", които се водят и в Скопие, и в София, Георгиевски записа лекция от час и половина, посветена на темата "Македония във Втората световна война".

Ако така ще се лепят етнически с идеологически етикети, без съмнение на българския народ може много повече да му се залепи етикета, че е комунистически настроен, отколкото фашистки. Ние забравяме, че между двете световни войни БКП е една от най-радикалните и най-активните комунистически партии. През 1923 г. БКП организира комунистическо въстание. През 1925 г. в България е направен най-големият комунистически атентат - в църквата "Света Неделя". А да не забравяме и че сред главните лидери на Коминтерна над 20 години са двама български комунисти - Васил Коларов и Георги Димитров, каза Любчо Георгиевски.

Същевременно той акцентира, че в наши дни едва ли има държава в света, на която да се лепят етикети, че е фашистка: "Навсякъде етническата компонента на фашизма се оставя настрана. Например, във Франция - когато става дума за агресията на Германия, се говори за хитлеровите фашисти, не се употребява думата германци."


Източник: offnews.bg