Как NFT треската подмлади бизнеса на Sotheby‘s? Аукционната къща достига ...

Как NFT треската подмлади бизнеса на Sotheby‘s? Аукционната къща достига

Как NFT треската подмлади бизнеса на Sotheby‘s?

Как NFT треската подмлади бизнеса на Sotheby‘s? Аукционната къща доближава до нова публика и счита, че това е единствено началотоПрепоръчай (0)
Технологии като блокчейна и криптовалутите вдъхват нов живот на пазара на изкуство посредством така наречен незаменяеми токени (NFT), които набират все по-голяма известност по целия свят. Една от най-големите аукционни къщи в света – Sotheby’s, застава в центъра на тази наклонност и търси нови способи да доближи до по-младата публика, яхвайки вълната на дигитализацията.

„ Кой е очаквал изкуството да е измежду първите, които ще се възползват от блокчейн технологиите и криптовалутите, само че това в действителност се хареса на хората, “ разяснява по време на Световния мобилен конгрес основният изпълнителен шеф на Sotheby’s Чарлс Стюарт.

„ NFT-тата дадоха на аукционните къщи една напълно нова публика, интересуваща се от изкуство “, добави той.

„ Само допреди година малко на брой познаваха термина NFT. Сега, една година по-късно, виждаме взрив на интереса към тях. Милиони токени бяха продадени предходната година. Sotheby’s разпознава това като трогателен нов пазар. А също толкоз разчувстваната публика се впусна в това премеждие “, съобщи той. „ Имахме забележителен триумф предходната година и планираме доста неща за тази година “.

Това, което аукционните къщи по света са схванали изрично през 2021 година, е, че всичко става цифрово, а светът на изкуството не прави изключение, сподели Стюарт.

По думите му смяната в потребителското държание се е случила по време на пандемията, когато всичко е станало цифрово, в това число методът, по който възприемаме, използваме, откриваме и купуваме изкуство.

„ Не е изненадващо, че и самото изкуство мигрира към цифровия свят “, уточни Стюарт.

Насочването към NFT-тата е помогнало на Sotheby’s да доближи до младите консуматори, тези под 20-30 години. Стюарт напомни, че 8 млн. токена са били продадени на най-големия NFT пазар в света OpenSea през 2021 година, до момента в който Sotheby’s е продала 50 хиляди обекта през същия срок.

Но на пазара към този момент не се приказва просто за незаменяеми токени като нещо ново и забавно, а се мисли и за това по какъв начин потребителите могат да ги употребяват.

„ Не е толкоз готино просто да вървиш и да показваш на приятелите си, че си купил някое NFT. Ето за какво NFT-тата се развиват, стартират да интегрират аудио и видео да вземем за пример “, разяснява той. Това, което Sotheby’s следи, е, че хората мислят къде биха показвали тези незаменяеми токени – дали ще е в метавселената или на екрани вкъщи.

За аукционната къща и за създателите NFT-тата дават и други благоприятни условия, така като са елементарно портативни и могат да бъдат показвани по едно и също време на няколко места.

„ Можем да имаме една и съща галерия с изкуство на 40 разнообразни местоположения по света и да привличаме интернационална аудитория по едно и също време. Това е изцяло друго в съпоставяне с обичайното изкуство “.

Според Стюарт към момента е рано да се каже кои са огромните имена в този нов цифров свят на изкуството. Въпреки това той загатна неизвестен актьор, който се назовава PAK и се подрежда измежду хората, продали най-скъпи NFT-та до момента. Само преди три седмици той продаде своя цифрова творба за 2,7 млн. $, а по думите на създателя средствата от аукциона са отишли в поддръжка на Джулиан Асандж.

Стюарт е безапелационен, че с изкуството и технологиите се преплитат от ден на ден и ще виждаме от ден на ден образци за това в идващите години. Като образец той даде партньорството на Sotheby’s със Snap по мотив пакетирането на Триумфалната арка в Париж по плана на Кристо и Жан Клод. Двете компании сътвориха „ The Final Christo: Original Works for The Arc de Triomphe” – филтър, който включва опакованата арка посредством добавена действителност. Подобен вид инициативи имат огромна аудитория и несъмнено ще продължат да се развиват.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg