Как един апетитен имот, оценен на приблизителна пазарна стойност близо

...
Как един апетитен имот, оценен на приблизителна пазарна стойност близо
Коментари Харесай

Как възрастен мъж с имоти за милиони остана без тях

Как един вкусен парцел, оценен на приблизителна пазарна стойност близо 1 милион лв., е продаден в пъти по-евтино при съмнителни условия съгласно адвокати и специалисти? Нещо повече 96-годишният притежател на въпросния парцел и децата му не знаят, че има такава договорка, която сега е обект на инспекция от страна на прокуратурата и още няколко институции. За имотна машинация ли става въпрос или класическа скица -

Имотът се среща се на изхода на град Кърджали към граничен пункт " Маказа ". През ноември предходната година Общинска работа " Земеделие " в Кърджали е възстановила остарели действителни граници от парцела на частно лице, а с позволение на основния проектант на общината е почнал градеж. Новият притежател и вложител на плана към този момент разгласи в медиите, че следващата година на мястото ще проработи първия ритейл парк в Кърджали, като инвестицията е за 4.5 млн. лв..

Общата разгъната застроена повърхност на парка ще бъде 6800 кв. м. Такава почти е и площта на парцела, който предходният притежател е възстановил и продал на вложителя. Оказа се, че продавачът освен че не знае, че има подобен парцел, само че и не подозира, че е продаден. Как се случва това?

Собственик на апетитния парцел е 96-годишният Мюмюн Калъч. Живее в Турция, в Измир. Разбираме, че договорката с вложителя е направила внучката на Мюмюн Калъч - Христина Кирчева. От документите излиза наяве, че Кирчева е прокурист на дядо си още от 1994 година. Тогава тя подава заявление за възобновяване на собствеността върху 13 дка земеделска повърхност, чийто притежател е дядо ѝ. Възстановяването се постанова поради изказванието на пълномощничката, че Мюмюн Калъч е членувал в Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Три години по-късно - през 1997 година, подаденото заявление от Кирчева среща отвод от поземлената комисия.

Решението за отвод не е обжалвано. 25 години по-късно, през 2020 година, откакто са изтекли всички периоди за подаване на заявление за земеделска земя, внучката и прокурист на Мюмюн Калъч, подава ново заявление за възобновяване. И този път нещата се случват незабавно. Само за една седмица общинска работа " Земеделие " -Кърджали възвръща правото на благосъстоятелност на описания парцел. И за по-малко от месец, той е продаден.

" Ако приемем, че цялата процедура е стартирана отначало, аз смятам, че са изтекли всички регламентирани в закона периоди за подаване на такова заявление за възобновяване на собствеността върху аграрни земи. Такива заявки се подават в 17-месечен период, което действително значи, че срокът е изминал през 1992 година, а той е възобновен 2020 година Самото решение е входирано на 21.10.2020 година, а комисията е излязла с решение една седмица по-късно. Всички знаем по какъв начин работи българската администрация. За мен това нещо е много необичайно. За една седмица да излезе с решение за възобновяване, в случай, че даже и миналата процедура е траяла повече от 3 години ", разяснява юрист Николай Митев.

Христина Кирчева продава възобновения парцел на компанията вложител за 120 хиляди лв.. Става ясно, че цената е двойно по-ниска от данъчната оценка и 10 пъти по-ниска от пазарната. Знае ли притежателят, че е продал парцел на такава цена? И по какъв начин е подписал документите за договорката? Родителите на Христина Кирчева не знаят, че тя е прокурист на дядо си. Не знаят и за продадения парцел.

За реализирането на договорката с изключение на пълномощие е нужна и декларация за липса на отговорности в България на продавача Мюмюн Калъч. Нотариусът, изповядал договорката, твърди че всички документи са налични и няма подозрение в истинността им.

Христина Кирчева не пожела да разяснява договорката пред камерата ни. Твърди обаче, че дядо и е в чудесно здравословно положение. Не по този начин считат родителите ѝ и останалите синове на Мюмюн Калъч. Те настояват, че той от години е тежко болен и е на легло.

Христина Кирчева работи като доктор и има кабинет по различна медицина. Има и различен фамилен бизнес -търговия с авточасти. Преди време брачният партньор ѝ, който е шеф на РЗИ-Кърджали е бил наказан от КПКОНПИ поради спор на ползи, обвързван с този бизнес.През 2013 година Кирчева е била оповестена за търсене от Министерство на вътрешните работи.

Майката на Христина има още трима братя, които дружно с татко им Мюмюн Калъч, живеят в Измир.Откриваме фамилията в краен, безпаричен квартал в Измир. От околните разбираме, че нито те, нито 96-годишния дядо знаят за продажбата на парцела. От околните на Мюмюн Калъч екипът ни схваща, че освен този парцел е продаден без знанието му от личната му внучка.

" И нашата къща е продадена по същия метод, с машинация. Накарали са го да се подпише на празен лист, с обещанието да му изкарат паспорт. Всичко ни взеха от ръцете, ограбиха ни ", споделя снахата на " продавача " - Фани Петрова.

Преди да се разболее Калъч, който по продажба на парцели е милионер, работил като касиер пред социална тоалетна в различен квартал в Измир. Разбираме също, че възрастния мъж е тежко болен и е на легло от няколко години.

Става ясно също, че и други институции също ревизират договорката с парцела. След получен сигнал за нередности от Областна администрация - Кърджали са сезирали прокуратурата.

" С документите, които пристигнаха в регионална администрация, ние се обърнахме към прокуратурата да извърши инспекция дали има наличните документи, с цел да бъде осъществена договорка за този парцел и дали всичко е в границите на закона. Да се види дали парцелът е възобновен вярно ", изясни зам. регионалния шеф на Кърджали Бисер Николов.

Всички институции потърси и екипът ни. От общинската поземлена комисия ни препратиха към Министерството на земеделието и горите. Получихме публично мнение на министерството. От там са безапелационни, че с цел да бъде законно възобновяване на парцела, би трябвало да бъдат показани заповед от кмета, схема и уверение. Такава заповед няма.

Няколко пъти потърсихме за коментар и кмета на община Кърджали. Интервю ни беше отказано, само че получихме формален отговор от пресцентъра на общината. В него е посочено, че общината не е способена да отговори дали общинска работа " Земеделие " може да възвърне земи въз основа на заявление, подадено през 2020 година В отговора прави усещане, че Мюмюн Калъч, който е в тежко здравословно положение и както стана ясно не знае, че е продал парцел, в действителност е показал обяснителна бележка към документите за доказване правото на благосъстоятелност.

По проблема чакаме публично мнение и от прокуратурата. От всички документи, с които се запознахме, излиза наяве, че Мюмюн Калъч, посредством прокурист, е желал възвърне 13 дка земя. Неговите близки настояват, че става въпрос за земи в различен квартал на Кърджали, а не за тази част от парцела, за който ви описваме.

Дали това е честа процедура да се възстановят и продават парцели, на които предстоят вложения за милиони? Само можем да гадаем. Продължаваме да следим този случай. На ход са институциите.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР