Как да бъде регулирано законодателно космическото пространство. Темата за космическото

...
Как да бъде регулирано законодателно космическото пространство. Темата за космическото
Коментари Харесай

Необходимо е да се регламентира извличането на полезни изкопаеми в Космоса



Как да бъде контролирано законодателно галактическото пространство. Темата за галактическото законодателството занапред ще се дебатира.
Компания на Джеф Безос към този момент праща туристи в околоземна орбита. Илън Мъск даде поръчка, че след три години може да приземи хора на Луната. Китай стъпи на Луната и Марс. Русия изстреля артисти, с цел да снимат филм в Космоса. И това са единствено по-екзотичните образци, отвън известните научни задачи на дребни и огромни страни, че Космосът стана много обитаемо пространство. Симона Спасова, която преподава галактическо право в Софийския университет " Свети Климент Охридски " споделя, че все още има 5 интернационалните документа, определящи разпоредбите в Космоса. Първият от тях е Договорът за Космоса от 1967-ма година. Те са основани на равнище Организация на обединените нации и покриват правилата за неприсвояване, равноправно и транспарантно изследване, в дух на съдействие на галактическото пространство. Не всички документи са приети от всички страни, добави Симона Спасова. Но на тяхната основа би трябвало да се развиват новите правила.

" Някои от главните въпроси, които са свързани с галактическият туризъм произлизат от неналичието на дефиниция  - дали тези  хора, които вземат участие в по този начин наречения суборбитален туризъм са били в Космоса. Това значи, че според от гледната точка можем да кажем, че тези хора са били в Космоса или не са  били. Не знам до каква степен това е най-големият проблем, само че е един от проблемите. Другият проблем е този с дефиницията -  дали на галактическите туристи – хора, които отиват в Космоса за забавление или някакво персонално наслаждение следва да се гледа като на пратеници на човечеството в Космоса “. 

Друга значима посока за развиването на галактическото право са проектите за добиване на потребни изкопаеми, добави Симона Спасова.

Този въпрос за проучване и употреба на галактическите запаси е и точка от дневния ред на правния подкомитет на Комитета на Организация на обединените нации за спокойно потребление на Космоса .  2020 година даже стартират съвещания сред всички 95 страни, които са членки - образуват се научни групи за основаването на градивни детайли за методът, по който би трябвало да бъдат експлоатирани, употребявани, извличани галактическите запаси. Тук би трябвало да се акцентира на устойчивото потребление на Космоса ".

 Симона Спасов Снимка: персонален списък

Рада Попова, която работи за една от огромните напълно частно финансирана млада галактическа компания в Европейски Съюз разяснява, че казусът с отпадъците, създадени от задачите е сериозен и галактическото право би трябвало да се развива и в тази посока. Наскоро тя разказа казуса с галактическия отпадък по този начин:

„ Над 50 страни употребяват галактическото пространство. В пъти повече отпреди 60 години. Бумът на частните вложения в галактически планове също оставя своя отпечатък. Броят на момента функциониращите галактически обекти в орбита е към 2700, а за сметка на това имаме 128 милиона галактически боклуци с друг размер. Всяка от тези частици има капацитета да унищожи целостта и функционалността даже на интернационалната галактическа станция. За страдание към този момент е имало случаи, когато на астронавтите се е налагало превантивно да бъдат евакуирани от един сегмент на галактическата станция в различен . Създаваме галактически боклуци непрекъснато “.

Но, до момента в който правото се намеси, ще се разчита единствено на начинания. Като тази на Европейската галактическа организация и частна компания за " улавянето " на галактически боклуци и изгарянето им в атмосферата. Симона Спасова регистрира, че от ден на ден страни развиват своето галактическо право. 30 страни имат закони за галактическите действия. Според нея България би имала изгода от основаването на подобен закон за дейностите в Космоса.
Целия репортаж можете да чуете  в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР