Как час по-скоро да спре войната по пътищата, която отнема

...
Как час по-скоро да спре войната по пътищата, която отнема
Коментари Харесай

Как да спрат войната по пътищата

Как час по-скоро да спре войната по пътищата, която лишава живота на приблизително двама българи всеки ден. Тази болна тематика ще разискват на среща през днешния ден следобяд транспортният министър Георги Тодоров и Националния съвет на Съюза на центровете по авто-мото подготовка.

 

„ Министър Георги Тодоров предложения на среща представителите на преподавателите по авто-мото подготовка на 21 юни с концепцията да обсъдят задълбочено всички разновидности и да се откри най-хубавото решение за повишение качеството на образование на кандидат-водачите, тъй че да се подсигурява сигурността на всички участници в придвижването. “ Това обявиха особено за „ БАНКЕРЪ “ от пресцентъра на транспортното министерство.

Както към този момент стана известно, в края на предходната седмица представители на автошколите заплашиха с митинг, в случай че не бъде спряно въвеждането на квалифицираните по-рано промени в Наредба №37 за изискванията и реда за образование на претендентите да придобият дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство. Наредбата е издадена от транспортното министерство.

А инструкторите недоволстват

и против към този момент влезлите в действие от 14 май 2021 година промени в Наредба №38 за изискванията и реда за провеждането на изпитите на кандидат-водачите, както и на изменението на Методиката за осъществяване на изпитите.

Да се спре въвеждането на квалифицираните промени в Наредба №37 и да се направи проверка на влезлите в действие преди месец промени в Наредба №38. Около тази концепция са се обединили представителите на автошколите по време на извършеното в неделя след обяд в с. Ягода, Старозагорско, общо заседание на Националния съвет на Съюза на центровете по авто-мото подготовка, заяви участник в съвещанието.

Това е нашето изрично решение, с което ще се явим на срещата с министър Георги Тодоров в понеделник (21 юни), акцентира той, изказвайки удовлетворение от получената покана за визита на най-високо ниво.

За да стане ясно за нашите читатели, ще се опитаме да посочим в резюме къде е заровен коренът на казуса при образованието и изпитите на кандидат-водачите на моторни транспортни средства (МПС), който докара до конфликт  сред транспортното министерство и автошколите и до закани за митинги.

Най-напред, в полза на истината би трябвало да отбележим, че

служебния министър Георги Тодоров наследи казуса

от ексминистър Росен Желязков. Именно по негово време измененията в Наредба №37 и влезлите към този момент в действие промени на Наредба №38 и методиката към нея, са инициирани и готови от управлението на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България (АКАБ). Те бяха мощно подкрепени от някогашния зам.-министър на превоза Ангел Попов (по-известен в средите на автотранспортния отрасъл като Геле Линейката), както и от част от управлението на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ (ИААА).

Някои от предлаганите съществени промени в Наредба №37 плануват увеличение на броя на часовете за практическо образование на автомобила от 31 на 41, както и внедряване на електронна система за непрекъснат надзор на това образование.

„ За задачата е поръчан и

създаден специфичен програмен продукт ,

за който са платени значително пари, посредством който още при влизането си в образователния автомобил инструкторът и кандидат-водачът би трябвало да се легитимират посредством своите мобилни телефони “ – изясни за „ БАНКЕРЪ “ учител в автошкола. „ За задачата и двамата би трябвало да имат айфони или най-малко смартфони  - софтуерът е недосегаем за елементарните телефони. Ако претендентът има елементарен телефон – просто няма да може да кара курс за лидер и цялостен живот ще ръководи каруца или велосипед “ - разяснява инструкторът. Ако обаче претендентът има съвременен телефон - след потеглянето на образователния автомобил той и инструкторът ще могат да бъдат следени по време на цялото образование по кормуване.

Нещо, което няма никакъв смисъл, тъй като, първо, няма никакво значение по какъв начин са те обучавали, а на какво са те научили. И второ, тъй като съгласно ръководителя на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов –

това следене „ нарушава човешките права “.

Единственото, от което обществото се интересува, е дали си придобил нужните познания след съответното образование, а не по какъв начин точно си ги придобил – лежащ или седнал, дали инструкторът ти е обяснявал всичко умерено и в детайли или е нервничил, че не си подал в точния момент ляв мигач.

Самото качество на образованието се потвърждава не с тотално следене, а по време на полагането на практическия изпит, за което си има, както посочихме нагоре, цяла Наредба №38 и методика за нейното използване. Да не приказваме, че ИААА няма потенциала да следи практическото образованието на толкоз доста образователни коли на всички автошколи по цялата страна!

Тогава за какво е този напън да се вкарва тази електронна система за следене на образованието? Явно – първо, с цел да се дадат едни пари на една компания за основаването на софтуера, и второ – с цел да се хвърли прахуляк в очите на обществото, като се показва, че, видите ли, всичко при образованието към този момент ще бъде доста намерено, транспарантно и супер обективно.

Пълна машинация!

Практическият резултат от въвеждането на тези промени в Наредба №37 ще е оскъпяването на курсовете за кандидат-водачи с над 300 лв., пресметна представител на една от автошколите, взел участие във вчерашното заседание.

Всъщност цялата истина лъсва незабавно, когато се прегледат влезлите доскоро повече от месец (от 14 май) в действие промени в Наредба №38 за изискванията и реда за провеждането на изпитите на кандидат-водачите и в  Методиката за осъществяване на изпитите.

Най-фрапиращата смяна в методиката е записана в т.2.3 и 2.9: „ Изпитът се приключва при повторна интервенция на комисията, когато дейностите на претендента са рискови за другите участници в придвижването и при допускате на ПТП “ (б.а. – пътно-транспортно произшествие). Преди смяната от 14 май изпитът се прекратяваше незабавно след първото съществено нарушаване на разпоредбите за придвижване от страна на кандидат-водача, до момента в който в този момент комисията ще чака той да направи второ такова!

Защо, в случай че претендентът за лидер не успее да убие човек първия път ,

ще би трябвало да му се даде втора опция да го стори, както се споделяше в миналото в един остарял виц на Шкумбата?! Какво друго може да значи това, с изключение на толериране на бъдещи извършители и евентуални убийци на пътя?

Но и това не е всичко. След като бъде разкъсан за тежкото нарушаване на разпоредбите за придвижване по време на практическия изпит кандидат-водачът има право да подаде тъжба с молба да му бъде назначен втори изпит.

Нормално - всеки има  право да се жалва! Тогава той се явява на изпит пред тричленна комисия. Ако обаче и тя откри, че изпитваният позволява тежки нарушавания на разпоредбите за придвижване и също го скъса -  с последното изменение в Наредба №38 той към този момент има право да се жалва непосредствено пред изпълнителния шеф на ИА „ Автомобилна администрация “.  Тогава, без значение от отрицателните резултати на двата на практика изпита

шефът на организацията може еднолично да реши казуса

на жалващия се – по какъв начин, може единствено да гадаем – и в последна сметка той да подаде документи с цел да получи шофьорска брошура!

Друго изобретение в Наредба №38 е изпитите да се организират на едни и същи направления. Какво значи това? Че курсистът ще бъде обучаван единствено и само на тези направления и дето се споделя – той ще ги научи наизуст и ще може да кара по тях надали не – с вързани очи. Че това изпит ли е? Така ли се приготвя лидер, който да може да реагира на всевъзможни пътни условия и обстановки?! Все едно да завършиш българска лингвистика в Софийския университет, като авансово знаеш, че от цялата литература от Омир до Любомир Левчев ще бъдеш изпитан единствено върху стиховете на Ботев?! Че за какво ти е тогава да четеш Йоан Екзарх, Софроний Врачански и даже Яворов и Вапцаров?!

Ако това не е причина за корупция

– здраве му кажи! Дали с такива промени в нормативната база ще се преборим с убийствата по пътищата?!

Та точно поради тези последни промени в Наредба №38 и методиката към нея представителите на автошколите ще изискат през днешния ден от министър Георги Тодоров да бъде направена проверка на управлението на ИА „ Автомобилна администрация “.  

По мотив активността на тази организация, както писа към този момент „ БАНКЕРЪ “, уволненият за пети следващ път неин контрольор Иво Кръстев изпрати на 14 юни следващия си сигнал до Европейския основен прокурор Лаура Кьовеши.

По непотвърдена информация най-вероятният резултат от днешната среща сред министър Георги Тодоров и представителите на автошколите ще бъде отсрочване на решаването на казуса до избора на постоянен кабинет. Което звучи и най-логично.

Запознати настояват, че върху служебния транспортен министър са правени опити за оказване на сериозен напън за приемане на измененията в Наредба №37 от така наречен „ лобисти “ (по определението на преподавателите по авто-мото подготовка). Остава да се надяваме, че министър Георги Тодоров няма да се поддаде на натиска!

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР