Как България и ЕС помагат на Украйна да запази транзита

...
Как България и ЕС помагат на Украйна да запази транзита
Коментари Харесай

Как България и ЕС помагат на Украйна да запази транзита на руски газ

Как България и Европейски Съюз оказват помощ на Украйна да резервира преноса на съветски газ, разяснява съветският ефирен канал „ Царьград “, излъчващ в интернет в материал, показан без редакторска интервенция от организация Фокус.
Поради решението на Европейския съд по отношение на газопровода „ ОПАЛ “, „ Газпром “ ще би трябвало да понижи доставките по " Северен поток-1 ". Шпионски скандал в България може да попречи на разширението на „ Турски поток “ към Южна Европа. Двете събития ще попречат на Русия да спре преноса на газ през Украйна, разяснява каналът.
Транзитът през Украйна постоянно е причинявал главоболие за Русия. Но, макар задълженията в размер на милиарди на Киев, изпомпването на газ през някогашната руска република не е спрян. Въпреки това, след промяната на властта в Украйна, „ Газпром “ уверено предприе стъпки да се откаже от този пренос. Въпреки че е налице стопляне с идването на власт на Владимир Зеленски, Ангела Меркел непрекъснато предизвестява, че " Северен поток-2 " е неосъществим без украински пренос, " Газпром " има своя краен период.
През юли изпълнителният шеф на " Нафтогаз " в Украйна Юрий Витренко разгласи проекти за цялостно прекъсване на преноса на съветски газ от 1 януари 2020 година По-рано, през март, шефът на украинската компания Андрей Коболев съобщи пред РБК, че „ Газпром “ е уведомил страните, че от тази дата ще спре да изпомпва газ през Украйна.
Украйна и някои от нейните западни сътрудници, като Полша и Германия, в действителност не желаят да се отхвърлят от този пренос. В последна сметка прекъсването на доставките ще отслаби Украйна против Русия и ще аргументи дефицит на газ в Европа, който ще би трябвало да бъде обезщетен. Има три метода да се направи това: със лични запаси, посредством създаване на нови газопроводи от Русия или посредством импорт на газ от трети страни.
Като се има поради, че Европа няма лични запаси и възобновимите енергийни източници са извънредно скъпи, е ясно, че ще би трябвало да разчита на външни играчи. На първо място Русия и Съединени американски щати.
По силата на географията и цената Русия е по-печеливш сътрудник, а Германия като водач на Европейски Съюз разчита на съветския газ. Европа обаче ще работи с Москва при свои условия. Едно от тях е запазването на украинския пренос.
През тази седмица се случиха две събития, които ще принудят „ Газпром “ да продължи доставките си през Украйна. На 10 септември Съдът на Европейски Съюз след разглеждане на тъжба от Полша, Литва и Латвия анулира решението на Европейската комисия от 2016 година, което разшири достъпа на „ Газпром “ до тръбопровода „ ОПАЛ “ - клон на газопровода „ Северен поток-1 “.
Отсега нататък съветската компания има право да употребява единствено половината потенциал на „ ОПАЛ “ - 12,8 милиарда кубически метра. Русия ще би трябвало да понижи доставките по дъното на Балтийско мореи да усили преноса през Украйна с 12,5 милиарда кубически метра годишно, съобщи ръководителят на полската нефтена и газова компания PGNiG.
Второто събитие е обвързвано с България. В същия ден, когато Европейският съд взе решение в интерес на Полша и Украйна, Николай Малинов, водачът на българското национално придвижване „ Русофили “, беше задържан в България по обвиняване в шпионаж в интерес на Русия.
В бъдеще този скандал може да повлияе неподходящо на връзките сред София и Москва. България към този момент има опит в развалянето на значими съветски планове. През 2014 година София изостави „ Южен поток “. Същата орис може да сполети и „ Турски поток “, чийто клон би трябвало да мине през българска територия.
Обемите на втората тръба на „ Турски поток “ (15 милиарда кубически метра) са задоволителни, с цел да компенсират украинския пренос. Не инцидентно в Киев този газопровод се смята за по-опасен от „ Северен поток-2 “.
Украинският пренос е значим, само че Съединени американски щати могат да предложат опция, която ще разреши изоставянето му. Така споделя основният редактор на ИА „ Реалист “ Саркис Цатурян.
Историята с „ ОПАЛ “ не е обвързвана с желанието на Съединени американски щати или Европейски Съюз да запазят украинския пренос. Напротив, американците и европейските бюрократи са заинтригувани от закриването на преноса. Това ще разреши на Съединени американски щати да поемат контрола над Трансбалканския газопровод (Гърция - България, заобикаляйки Босфора. - Ред.), по който Русия може да доставя газ за Украйна, Молдова, Румъния и България “, означи Цатурян в изявление за „ Царьград “.
Експертът обърна внимание на обстоятелството, че Вашингтон принуждава Гърция и България да побързат по въпроса за построяването на газопровод, по който американският полутечен природен газ ще потече към България, а оттова към Румъния, Молдова и Украйна.
„ Запасите от полутечен природен газ в Съединени американски щати ще заобиколят Босфора (През Босфора е неразрешено прекосяването на кораби, пренасящи полутечен газ от съображения за сигурност – бел. прев.). Съединени американски щати към този момент усилват доставките на полутечен природен газ за Гърция, България и Турция. И размерите единствено ще порастват “, добави Цатурян.
Двата сюжета, разказани с украинския пренос, наподобяват взаимно изключващи се. В първия случай виждаме опити да бъде избавен, във втория - да бъде пресечен. И двата проекта обаче са обединени от една обща цел - да се спре монополът на „ Газпром “ върху европейския пазар на газ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР