Къдринка КъдриноваОсъдете ме, няма значение. Историята ще ме оправдае. Така

...
Къдринка КъдриноваОсъдете ме, няма значение. Историята ще ме оправдае. Така
Коментари Харесай

Историята оправда Куба

Къдринка Къдринова

" Осъдете ме, няма значение. Историята ще ме оправдае. " Така младият кубински юрист Фидел Кастро приключва своята защитна тирада пред съда, където е изправен дружно с другарите си след щурма на казармата " Монкада " на 26 юли 1953 година Атаката е замислена като начало на гражданска война против диктатурата на Фулхенсио Батиста. Но 135-имата бунтовници са смазани от армията. Само шестима умират в офанзивата. Другите са хванати и 55-има са избити без съд и присъда, след жестоки изтезания. Оцелелите са наказани и изпратени в пандиза, след това в заточение.

Три години по-късно Фидел довежда от Мексико с яхтата " Гранма " 82-ма свои съратници, с цел да освобождават Куба. Движението им се споделя " 26 юли ". На 1 януари 1959 година, притиснат от партизанската им войска, Батиста бяга от страната. Кубинската гражданска война побеждава. Ражда се Островът на свободата.

66 години след оня трагичен 26 юли в Сантяго, когато младежите, вдигнали се против изглеждащата всесилна тирания, са били сметнати за безумци, към този момент е пределно ясно, че историята оправда и Фидел, и преродената от революцията Куба. Обект на брутални похищения, експанзии, атентати и на безпощадна 60-годишна финансово-икономическа обсада от страна на Съединени американски щати, дребната карибска страна съумя да устои и да опази своя модел на развиване. И продължава да удивлява света с достиженията в безплатната за жителите й медицина, в също безплатното и общодостъпно обучение, в науката, в културата, в спорта и така нататък

Най-голямото благосъстояние на Куба са хората й. Неуниващи пред тестванията, заредени с усмивки, смешки и жизнелюбие, интелигентни и образовани, музикални и артистични, изобретателни и отзивчиви, способни да заразят със своята слънчева лежерност всеки посетител и бързо да го убедят, че е попаднал в по-щастливата част на света. Много от чужденците, които избират красивия карибски остров за отпуската си, признават, че идват тук основно поради хората и създаваната от тях неповторима атмосфера. Природни прелести оферират доста страни по света. Но да се чувстваш по този начин разтопен от човешката топлина в близост, както в Куба, е мъчно достижение из други ширини.

Омагьосани от тази " екстра " бяха и участниците, гостите и публицистите по време на състоялия се в Хавана през май т.г. 39-и интернационален панаир на туризма FITCuba 2019. Имах шанса към този момент за трети път да отбелязвам този влиятелен годишен конгрес по покана на кубинското министерство на туризма дружно с още 263-ма публицисти от 53 страни.

Тази година панаирът бе отдаден на 500-годишнината от основаването на " карибската перла " Хавана. Юбилеят ще се закръгли на 16 ноември. Това е датата, на която през 1519 година испански заселници се събират под сянката на една сейба - локална вариация на баобаба. Провеждат там първата католическа литургия в чест на Сан Кристобал (Свети Христофор), настойника на мореплавателите. Избират го за патрон на новосъздавания от тях град, който посочват Сан Кристобал де ла Абана (на испански името на кубинската столица се произнася Ла Абана). Това се счита за рождение на тази същинска перла, която в идващите четири века испанските крале ще трансформират в своя най-красив и най-любим кей в Новия свят.

Цялата 2019-а минава в Хавана под знака на юбилея. Затова и почетна страна - участничка на FITCuba 2019, тази година беше Испания, която исторически е толкоз обвързвана с Куба. Испански са и 70% от непознатите вложения в бурно развиващия се кубински туризъм, който се чака тази година да посрещне 5,2 милиона посетители от целия свят (миналата година бяха 4,7 млн.).

Традиционно най-вече са канадските туристи - 23% от целия поток. На второ място с към 20% до момента бяха американците, чиито пътувания бурно се разраснаха след стоплянето на връзките със Съединени американски щати по време на президента Обама. С идването в Белия дом на Доналд Тръмп обаче нещата се утежниха внезапно.

Тръмп постави кръст

на 12-те форми за пътувания на американци, които даваха опция да се заобикаля по този начин и неотмененото ембарго. Забрани влизането в кубински пристанища на американските круизни кораби, обикалящи из Мексиканския залив и Карибско море, с които до Куба идваха 55% от гостуващите й американци. Сви фрапантно сумите за парични преводи от живеещи в Съединени американски щати кубинци към фамилиите им на острова. Спря по този начин наречените U-транзакции, посредством които Куба се разплащаше с непознати сътрудници през банки с американско присъединяване в трети страни. Наложи обособени наказания против пет кубински компании, нарочени, че са свързани с въоръжените сили на страната, като измежду тях е и самолетна компания, извършваща товарни доставки за острова.

Тежък удар стана и активирането от Тръмп на член 3 от признатия още през 1996 година санкционен закон " Хелмс-Бъртън ", ориентиран против трети страни, партниращи си с Куба. Досега той е бил замразяван от предходните американски президенти поради риска да провокира правосъдни искове и контрамерки против самите Съединени американски щати. Член 3 дава опция на американски жители (включително кубински емигранти) и техни наследници, чиято благосъстоятелност в Куба е била национализирана през 1960 година, да съдят непознати компании, които употребяват някогашните им парцели - здания, уреди, терени и така нататък

Висшата европейска представителка по външната политика и сигурността Федерика Могерини реагира остро против активирането на член 3 и предизвести, че в случай че бъдат наранени ползи на европейски компании в Куба, ще последват тъжби до Световната комерсиална организация, ответни ограничения и искове против американски компании, показани в Европейски Съюз. В същия дух бе и реакцията на Канада.

За общата европейска позиция по проблема

моторът е Испания

мощно стимулирана от огромните си вложения в Куба. Испанската министърка на туризма Мария Рейсе Марото, която докара на FITCuba 2019 внушителна бизнес делегация, съобщи пред форума: " Ние сме тук освен с цел да браним ползите на испанските компании, само че и с цел да подадем ръка на кубинския народ, с който сме едно семейство, имаме обща история и просвета. "

Деловата работа на FITCuba 2019 протичаше в остарялата испанска цитадела " Ла Кабаня ", ситуирана на входа в Хаванския залив и пазила преди време града от пирати. От нея се открива прелестна панорама към града. По традиция всяка вечер в 21 ч. от крепостта прогърмява топовен изстрел.

Старата част на Хавана, усърдно възстановявана и поддържана от администрацията на историка на града (има такава служба там!) Еусебио Леал, продължава да е най-притегателна за туристите. Любими са им трите съществени площада - " Сан Франсиско " с едноименния францискански манастир, подмладеният със свежи цветни фасади Стар площад и Площадът на катедралата с неизменимите музиканти. Наблизо е и известният бар за мохито " Бодегита дел Медио ", а по улица " Обиспо " ( " Епископ " ) бързо се стига от хотел " Амбос Мундос ", където постоянно е отсядал Хемингуей, до ресторанта " Флоридита ", където е пиел дайкирито си.

На елегантния бул. " Пасео дел Прадо " със сенчестата пешеходна алея в средата му пък е възобновен хотел " Пакард ", където са гостували Пабло Неруда и Марлон Брандо. Старата му фасада е непокътната, само че е надстроен с още няколко стъклени етажа, като в нишата сред предходната и новата част е вграден просторен бар с открит басейн.

Специално за нас, публицистите, отвориха издигнатия през 1929 година Капитолий, в който стартираният през 2010 година ремонт още не е приключен. Целта е за юбилея на града през ноември впечатляващата постройка, която е една от емблемите му, да засияе в целия си искра, в това число и с позлатявания сега купол. Вътре реставрацията към този момент е съвсем завършена. В Капитолия ще работи кубинският парламент.

Заведоха ни и на театър на зашеметяващата " Тропикана ", която също тази година има празник - основана е през 1939 година Феерията й не може да се опише. Трябва да се види и преживее.

Гостувахме и в селскостопанска плантация край Хавана, в която по всички правила на екологията, устойчивото развиване и " бавната храна " се създават страхотни артикули. Освен сирене и салами от " щастливи " крави и прасенца опитахме и неустоими папая, ананас, авокадо. Разходихме се и из Националната ботаническа градина, основана през 1967 година като научно звено към Хаванския университет. Върху 600 хектара са събрани към 4000 типа растения. Уникална е сбирката от всевъзможни палми. Посетихме и красивата котловина Винялес в провинция Пинар дел Рио, където пораства най-хубавият тютюн за кубинските пури. Пейзажът там е изумителен - със заоблени планини от карстови скали, под които има омайни пещери. А в градчето Винялес и из фермите в близост е цялостно с фенове на селския туризъм.

Бяхме и в чаровния и освежен град Матансас, на 90 км западно от Хавана, където ни посрещнаха с шеметна градска фиеста. Показаха ни и локалната горделивост - фамозния с акустиката си спектакъл " Сауто ", където са гастролирали Енрико Карузо, Анна Павлова, Сара Бернар.

На една от улиците в Матансас видяхме проточила се опашка за самун. Да, уви, затегнатите от Тръмп наказания към този момент

удрят по живота на елементарните кубинци

Затруднен е вносът на артикули като да вземем за пример брашно и пилета, които влизат в пакета субсидирани от държавното управление артикули. Хората са наясно кой е виновникът. " Толкова американски президенти са се мъчили да ни задушат. Тръмп прекалява, само че нищо, ще издържим и него ", сподели една от дамите на опашката в Матансас.

В морския парадайс Варадеро близо до Матансас туристите не усещат усложненията на Куба. На тяхно разположение са всички екстри отпред с транспарантното море и прелестната природа. Организират се и пътувания с катамарани до околните коралови островчета като Кайо Бланко, където след вечеря с морски блага ни беше показано шоуто с факли " Нощта на пирата ". Разбира се, на всички места ни посрещаха със страхотна кубинска музика, необятни усмивки и топли обятия. " Докато други бият тъпаните на войната, ние предлагаме мир, гостолюбие, сърдечно другарство, другарство ", посочи кубинският министър на туризма Мануел Мареро Крус по време на FITCuba 2019. Напълно прав е.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР