Кадри: Нова твФирми обвиниха БДЖ в нагласена обществена поръчка за

...
Кадри: Нова твФирми обвиниха БДЖ в нагласена обществена поръчка за
Коментари Харесай

Спорна обществена поръчка: Фирми твърдят, че се източва БДЖ

Кадри: Нова тв

Фирми упрекнаха БДЖ в нагласена социална поръчка за 4 милиона лв. . Подозренията са, че заложените критерии са в интерес на съответен претендент. Източване на милиони или спор сред съперници?

Обявената социална поръчка е за ремонт и поддръжка на 9 локомотива за период от три години.  В България лиценз за такива поправки имат единствено две компании.  Едната, чието хранилище е в Русе, твърди,  че състезанието е превдварително решен в интерес на компания в София, съобщи Нова тв.

„ БДЖ изискват локомотивите да се дават за ремонт в Депо София и да се ремонтират за един работен ден. Това е неуместно. Излиза, че тези поправки са вероятни и на доктрина, и на процедура само на  територията на възложителя в Депо София, показва Цветелин Колев от „ Експрес Сервиз ” ООД.

Дори дъщерна компания на БДЖ подозира, че предпочитано публични поръчки се печелят от една съответна компания.

„ От появяването на компания „ ЖП Тракция ” станахме отбито дете, макар че сме дъщерно сдружение. Какво повече да ви изяснявам ”, разяснява Гинчо Павлов от „ БДЖ Кончар ” АД.

От компанията, посочена от съперниците й за победител в състезанието, отхвърлиха коментар.  

А от Министерството на превоза и държавните железници видяха офанзива сред съперници.

„ Моето чувство е, че „ Експрес сервиз ” желае да провали тази социална поръчка. Тя не дава отговор на условия ”, показва Веселин Василев от Изпълнителна организация " Железопътна администрация ".

 От министерството са безапелационни, че всички компании могат да вземат участие. А ще завоюва най-хубава.

„ На БДЖ му би трябвало компания, която да даде най-хубави условия като качество и осъществяване ”, посочи Велик Занев, зам.-министър на превоза.

Още преди месец в следствие на NOVA ви показахме отчети и изявленията със чиновници на БДЖ, от които стана ясно, че машини на товарни транспорти са влизали неведнъж на фиктивни поправки в халето на компания " ЖП Тракция " АД. Шефът по ремонтите в БДЖ беше отхвърлен от служба, откакто насочи смъртна опасност към чиновник - очевидец на нередностите.

Междувременно министърът на превоза Ивайло Московски разпореди незабавна инспекция на противоречивата поръчка. Ако бъдат открити нарушавания – тя ще бъде прекъсната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР