Кадри: БТВ, архив и 7/8 ТВМоже би, ще има възмездие

...
Кадри: БТВ, архив и 7/8 ТВМоже би, ще има възмездие
Коментари Харесай

АЕЖ осъди МВР за побоя и ареста на журналиста Димитър Кенаров

Кадри: БТВ, списък и " 7/8 ТВ "

Може би, ще има отмъщение поради побоя и ареста на журналиста Димитър Кенаров по време на митингите предишното лято. 

Административен съд  - София град задължи Министерството на вътрешните работи (МВР) да даде на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) всички материали от вътрешната инспекция по дейностите на полицията против нашия сътрудник Димитър Кенаров, който беше арестуван и обичай, до момента в който отразяваше митинга против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев на 2 против 3 септември 2020 г. 

Делото беше формирано, откакто тогавашният вътрешен министър Христо Терзийски не отговори на заявката, с което АЕЖ изиска материалите от инспекцията по случая, откакто от медийни изявления стана ясно, че тя е била завършила, само че резултатите от нея не бяха оповестени. 

АЕЖ-България беше представлявана пред Административен съд - София град от юрист Александър Кашъмов, който е началник на правния екип на “Програма достъп до информация ”. 

Съдът освен е отменил безмълвния отвод, само че е задължил Министерство на вътрешните работи да даде информацията, защото е приел, че тя е социална, обвързвана е с публичния живот в страната, ще помогне на обществото да си сформира мнение за активността на Министерство на вътрешните работи, а също така е и налице публичен интерес, защото информацията би съдействала за откриване на “корупция и на корист с власт, повишение на прозрачността и отчетността ”. 

Припомняме, че нашият сътрудник беше нелегално арестуван от полицейски чиновници, до момента в който отразяваше събитията към някогашния партиен дом по време на митинга на 2 против 3 септември 2020 година Докато е под контрола на полицейските чиновник,и Кенаров е удрян неведнъж, сподели съдебно-медицинска експертиза. Журналистът е лишен от право на свободно напредване в продължение на часове, поставени са му белезници, отхвърлен му е достъп до юрист и е откаран наложително до 5 РПУ в София. 

През февруари 2021 г.  прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отхвърли да образува следствие по случая, базирайки се на показанията на очевидец обадил се в Министерство на вътрешните работи, с цел да свидетелства, че е видял по малкия екран по какъв начин Кенаров се съпротивлявал на служителите на реда. Заключенията на прокурора се базират напълно на вътрешната инспекция, която Столичната дирекция на вътрешните работи е направила на... Столичната дирекция на вътрешните работи.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се афишират случаи на похищения над публицисти.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР