кадър Топ новини-ВарнаРежим на водата във Варна няма да има.

...
кадър Топ новини-ВарнаРежим на водата във Варна няма да има.
Коментари Харесай

Валентин Вълканов: Режим на водата във Варна няма да има, но цената може да се вдигне

кадър Топ новини-Варна

Режим на водата във Варна няма да има. Има обаче възможност цената на водата да се вдигне. Това сподели пред  управителят на „ ВиК “ инж. Валентин Вълканов.

 

Той изясни, че градът се доставя от два източника – язовир „ Камчия “ и Девненските извори. В положителни години  язовирът подавал 80% от нужните за морската столица количества. 

„ Заради засушаването и неналичието на опция в Бургас, в този момент съотношението е съвсем поравно. От язовира вземаме 1050 литра в секунда “, сподели Вълканов. Други 1000 л/сек идвали от Девня. 

Най-големите карстови извори в България имат дебит да снабдят напълно морската столица. В тях още от римско време извират 3000 л/сек. 

„ Водата е с съвършени качества, не се постанова построяването на пречиствателна станция, само че казусът е, че е  по-скъпа “, разяснява Вълканов. 

Преди няколко месеца от ВиК-Варна пресметнаха, че разликата в цената на водата от бент. “Камчия “ и изворите е 7-кратна. Затова има риск питейната течност да нарастне над сегашните 3,21 лева за кубик, в случай че подаваните количества от язовира секнат. 

„ За да не се случи този сюжет, Бургас би трябвало да се обезпечи с спешно зареждане от язовирите „ Порой “ и „ Ахелой “, добави Вълканов.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР