Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab Тази

...
Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab Тази
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американска ракета Електрон изпрати в космоса последните спътници от мисията на НАСА за изучаване на тропическите бури!

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: Rocket Lab

Тази нощ в 06:30 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия бе извършено изстрелване на частната американска ракета “Електрон ”, създадена от компанията Рокет Лаб. В орбита бяха позиционирани последните два спътника от програмата на НАСА за проучване на тропическите стихии на име TROPICS.

Понястоящем екипите на американската галактическа организация се пробват да осъществят първия радиоконтакт със спътниците. Забавянето е предстоящо и не е мотив за паника – след предходното изстрелване на 8-ми май отмина съвсем през целия ден, преди радиосигналът да бъде получен.

TROPICS съставлява редуциране от Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats. Спътниците са издигнати по стандарта 3D CubeSat, т.е. всеки един от тях е формиран от три стандартизирани кубични единици. Общо четири спътника бяха изведени и те ще учат механизмите за формиране на тропическите стихии чрез микровълнов радиометър.

Напомням на читателите, че в началото групировката трябваше да се състои от шест спътника. Но предходната година първите два бяха изгубени поради повреда на ракетата на компанията на Астра “Рокет 3.3 ”. След неуспеха НАСА реалокира останалите спътници на друга ракета, в тази ситуация “Електрон ” на Рокет Лаб.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР