кадър Нова твТревожи ни нигерийският щам. Все още го няма

...
кадър Нова твТревожи ни нигерийският щам. Все още го няма
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Тревожи ни нигерийският щам, който все още го няма у нас, но вече е в Европа

кадър Нова тв

Тревожи ни нигерийският вариант. Все още го няма у нас, само че към този момент има случаи в Европа

„ Към днешна дата се следи едно гладко повишаване на случаите на COVID-19 у нас. То обаче се разграничава от стръмното такова, което наблюдавахме през октомври и ноември. Това се дължи най-много на противоепидемичните ограничения, които огромна част от хората съблюдават ”. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев в ефира на NOVA.

Той прибавя, че казусът към този миг е разпространяването на английския вариант на вируса и настъпващата заплаха от втория нигерийски вид.

„ Последните данни демонстрират, че 96% от циркулиращите вируси в Кюстендил са от английската разновидност. В Бургас е 82%. За благополучие този вариант не е по-смъртоносен, лекуването е същото и наличните ваксини защищават от него ”, добави експертът.

Колко рисков е вторият нигерийски вариант?

Според проф. Кантарджиев терзанията на научната общественост в Европа са свързани с втория тип на нигерийския вариант на COVID-19.

„ Първата разновидност бе записана през август. Втората през декември. Такива случаи са малко в Европа, а в България към момента нямаме подобен ”, сподели професорът.

Той изясни, че всички налични в Европа ваксини защищават от първата нигерийска разновидност в доста висока степен.

„ При втория вариант също има защита, само че не толкоз добре колкото при другите разновидности. Добрата вест към този миг е, че той не е необятно публикуван ”, сподели още проф. Кантарджиев.

На какво се дължи увеличението на случаите у нас?

„ Бързото изчервяване на картата на заболеваемост се дължи на бурното разпространяване на английския вариант. Ако в заведенията за хранене ограниченията се съблюдават няма да има огромни проблеми. Хората би трябвало да си вършат и сметката и да мислят с кого се събират ”.

За имунизациите

„ Когато българите видяха доста свои познати, които са имунизирани се успокоиха. Много се веселя, че хората в нашата страна върнаха позитивното си отношение към имунизациите ”, сподели професорът.

На този декор, 80 хиляди ваксини ще бъдат доставени в страната в понеделник - 8 март, а до края на месеца се чака броят на имунизационните доставки у  нас да доближат 200 хиляди ваксини, добави той.

Трета доза от имунизацията?

„ Когато имунизациите се разработваха ми направи усещане, че всички работят против една цел – белтъка на вируса. Когато схванаха, че някои разновидности могат да доведат до смяна на този белтък стана ясно, че би било допустимо да се наложи да има ваксина против новия към този момент изменен състав на вируса ”, изясни експертът.

„ Излизат едни учени, които назовават себе си лекари и споделят, че имунизациите не са тествани. А грипните ваксини? Те всяка година са против разнообразни варианти, проверявани ли са те 10-15 години? Всичко това не бе направено от неведение. Хора, които имат искания, че са осведомени с имунизациите – не могат да приказват по този метод против тях. Тогава каквото и да споделят експертите, в хората остава едно подозрение. След него идва страхът ", безапелационен бе шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ Представяте ли си в случай че Мангъров се бе появил през 80-те години – в този момент всички щяхме да сме положителни за СПИН. Защото нали това беше концепцията? Да се заразим всички и да върнем естественото. Не е добре, когато искаш да върнеш естественото с ненормални хрумвания ".

Проф. Кантарджиев изрази очаквания, че от идната година този вирус ще придобие единствено сезонен темперамент. Това обаче не би трябвало да ни тормози, тъй като ще бъдат направени ваксини, които биха могли да ни предпазят от сезонен грип и COVID-19, счита той.

Той изясни, че началото на болестта е обвързвано с бурното размножаване на вируса в горните дихателни пътища и даде добър съвет, който би могъл да помогне доста:

„ Лимон и сода. След всяко ястие едно резенче лимон потопено във сода би имало добър резултат ”.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР