Кадър: Нова ТвИнтерконекторът Гърция-България ще е факт във втората половина

...
Кадър: Нова ТвИнтерконекторът Гърция-България ще е факт във втората половина
Коментари Харесай

Министър Петкова: Интерконекторът Гърция-България е основен наш приоритет

Кадър: Нова Тв

Интерконекторът Гърция-България ще е реалност във втората половина на 2020 година А финансирането му е обезпечено с документите, които бяха подписани в четвъртък. Това изясни в предаването " Неделята на NOVA " енергийният министър Теменужка Петкова.

„ Беше подписано и сред държавно съглашение, което пък подсигурява данъчният статут на този план за идващите 25 години ”, съобщи Петкова.

Тя акцентира, че един от главните цели в управническата стратегия на държавното управление в бранш „ Енергетика ” е диверсификацията на източниците и направления за доставка на природен газ.

„ В управническата ни стратегия интерконектора Гърция- България е включен като главен наш приоритет и е закрепена и крайната дата на неговата реализация. От 4 години работим извънредно целеустремено в тази тенденция ”, съобщи Петкова.

Относно плана „ Турски поток ”, Петкова напомни, че в края на предходната година е направена актуализация на енергийната тактика и този план е включен в нея.

„ Най-важното е, че ще даде на България опция да резервира своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Спазили сме всички условия на европейските правила ”, съобщи Петкова.

„ Оттук нататък всичко е в ръцете на компанията, която е определена за реализатор. Имаме ангажимент да бъде издигнат планът ”, съобщи Петкова.

Относно АЕЦ „ Белене ”, министърът акцентира, че има решение, което дефинира параметрите на процедурата за избор на вложител.

„ То планува планът да бъде осъществен на пазарен принцип, без държавна гаранция, без подписване на дълготрайни контракти за изкупуване на електрическата енергия ”, сподели Петкова.

„ Смятам, че момента е доста подобаващ за това планът да бъде осъществен сполучливо. Оптимист съм. Виждам какви компании подадоха заявление за присъединяване в този план ”, разяснява Петкова.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: