Кадър: Канал3Депутатите приеха промените за ранно пенсиониране на съкратените миньори

...
Кадър: Канал3Депутатите приеха промените за ранно пенсиониране на съкратените миньори
Коментари Харесай

Приеха промените за пенсионирането на съкратените миньори от Бобов дол

Кадър: Канал3

Депутатите одобриха измененията за ранно пенсиониране на съкратените миньори от Бобов дол и окончателни промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Народните представители гласуваха със 162 гласа " за ", без " срещу " и 6 " въздържали се ". 

Промените в Закона дават опция за ранно пенсиониране на миньори от закрити подземни рудници и такива, чието закриване следва, като засягат към 80 съкратени миньори от Бобов дол, написа novini.bg.

За да се пенсионират от тях се изисква да имат общ брой от застрахователен стаж и възраст 90, от които 10 години първа категория, и навършена възраст 45 години и 4 месеца към 31 декември 2017г.

От същата дата възрастта ще се усилва от първия ден на всяка последваща година с по 2 месеца до постигане на 50-годишна възраст за мъжете и дамите. 

Припомняме, че до този миг миньорите не можеха да се пенсионират поради смяна в Кодекса, призната през Закона за бюджета за 2018 година. За пенсия трябваше да чакат най-малко 10 години. Промените ще влязат в действие със задна дата, от 1 януари 2018 година, а ще бъдат нужни към 16 хиляди лв. месечно, с цел да им бъдат изплатени пенсиите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР