Кадър БНТТемата с ваксината на АстраЗенека е актуална от няколко часа.

...
Кадър БНТТемата с ваксината на АстраЗенека е актуална от няколко часа.
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Ваксината на АстраЗенека не може да бъде изтеглена от България

Кадър Българска национална телевизия

Темата с имунизацията на АстраЗенека е актуална от няколко часа. Здравният министър даже загатна, че тя може да бъде изтеглена от пазара в България. Експерт изясни дали това може да стане.

Все още няма финално решение, само че португалското председателство желае да има един метод към имунизацията на АстраЗенека. Тя не може да бъде изтеглена от България, тъй като има централизирано решение от Европейски Съюз. Това съобщи в предаваневто „ Още от деня “ по Българска национална телевизия проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаментите (ЕМА).

Хората с първа доза от АстраЗенека би трябвало да се имунизират с втора доза, в случай че не са имали никакви странични резултати. Двете дози основават краен имунитет, към който ние се стремим “, акцентира той. Специалистът допусна, че ще се предложи дамите под 60 година да не се имунизират с този препарат.

„ Ваксината на Янсен е векторна, в една доза. Тя е от същия вид ваксина, както АстраЗенека. Трябва да бъдем деликатни и да имаме едно мислено и пациентите би трябвало да бъдат проследявани след слагането ѝ “, сподели проф. Гетов.

„ Непрекъснато се появяват нови вариации на вируса. Има изследвания, че имунизациите отслабват при новите варианти. Може би в бъдеще ще би трябвало да прилагаме трета доза, с цел да осигурим отбрана на индивида против новите вариации. Все още няма безапелационни доказателства, че имунизираните не заразяват други хора, по тази причина би трябвало да се съблюдават ограниченията “, изясни представителят на България в Европейската организация по медикаментите.

" Има групи от популацията, които не могат да бъдат имунизирани. Те би трябвало да се пазят извънредно доста, а това е мъчно ", стана ясно от думите му.

„ Смятам, че през по-топлите месеци пандемията ще отстъпва. Нараства броят на излекуваните ", сподели още проф. Гетов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР