Кадър: БНТОсновните количества ваксини, които ще влязат в България през

...
Кадър: БНТОсновните количества ваксини, които ще влязат в България през
Коментари Харесай

Данчо Пенчев: През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде имунизиран

Кадър: Българска национална телевизия

" Основните количества ваксини, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от другите типове. Тогава е изцяло допустимо да достигнем досега, в който всеки един жител на България би могъл да избере имунизацията, с която да бъде имунизиран ". Това съобщи в " Денят стартира " Данчо Пенчев, шеф на Столичната районна здравна ревизия.

" Гарантирана е втората доза на тези, които сега се имунизират с първа. В РЗИ-София и във всички останали здравни инспекции е заделена втората доза и тя е налична ", добави той.

През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде ваксиниран. Логистични проблеми, свързани с имунизациите, в София няма. Към момента в инспекцията има над 5000 дози от " Астра Зенека ". В четвъртък се чакат 12 хиляди дози " Модерна ", а до края на седмицата към 53 хиляди " Астра Зенека ", другата седмица чакаме още ваксини на " Пфайзер-Байонтек ".

 

" Целта на столичното РЗИ е да има по-голяма обхватност на имунизацията. Имаше действителна заплаха от това, в случай че ние дадем количествата на първите пристигнали при нас общопрактикуващи лекари, да няма задоволително ваксини до края на деня в инспекцията, това към този момент е поправено, ваксини в Столичната районна здравна ревизия има, общопрактикуващите лекари могат умерено да взимат ваксина от София ", добави Данчо Пенчев.

По думите му има задоволително ваксини и, в случай че се наложи ще бъде осъществена релокация от други районни здравни инспекции, тъй че да бъдат задоволени потребностите на София.

" В момента имунизираме с налични количества. Ние получаваме количества и типове ваксини, според от контрактуваните връзки на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя. И в други елементи на Европа има редукция на количества, закъснение на доставки, това не зависи от нас. Нормално е да има опашки в първите дни, когато не е достигната естетика, искащите ще бъдат разпределени вярно. Не можем да приказваме за неорганизираност, ние не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми ", добави шефът на Столичната районна здравна ревизия.

Той бе безапелационен, че зелените коридори и имунизацията в почивните дни е вярно решение.

" Продължава имунизирането на лекари и учители от фаза 1 и 2. Не може да чакаме хората от фаза 1 и 2 и по този метод да забавяме процеса на другите, които желаят да се имунизират. Един флакон съдържа няколко дози, би трябвало деликатно да се имунизират хората с първа игла, има и такива от втора игла, които се постанова да бъдат отлагани по една или друга причина - да вземем за пример физически дискомфорт. Нашата цел е да не бракуваме дози от имунизациите ", сподели още Данчо Пенчев.

По думите му все още в столицата ЦИК е ваксиниран.

" Районните изборни комисии също са ваксинирани, чакаме описите на секционните, към 14 хиляди са участниците. Целта е да бъдат имунизирани с първа и втора игла преди изборите. Обезпечени са с дезинфектанти и персонални защитни средства ", разяснява Данчо Пенчев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР