Качеството на автомобилите с трилъчата звезда изглежда вечно, името на

...
Качеството на автомобилите с трилъчата звезда изглежда вечно, името на
Коментари Харесай

Daimler става Mercedes-Benz Group

Качеството на колите с трилъчата звезда наподобява постоянно, името на компанията майка с централа в Щутгарт обаче се трансформира постоянно. Сега това се случва още един път и групата Daimler публично става Mercedes-Benz Group, приемайки името на най-известната си марка, съобщи Българска телеграфна агенция.

Макар че смяната ще бъде вписана в комерсиалния указател през днешния ден, концернът стартира да употребява " новото си остаряло име " още от събота, 29 януари, отбелязвайки по този метод деня, в който 136 години по-рано Карл Бенц записва патента за първия автомобил в света. Приблизително по същото време в покрайнините на Щутгарт работи и Готлиб Даймлер, който дружно с Вилхелм Майбах през 1890 година основава Daimler Motoren Gesellschaft - DMG. Бенц и Даймлер по този начин и не се срещат персонално, само че учредените от тях компании се сливат през 1926 година в интервала на стопански разтърсвания, последвал Първата международна война, и към този момент близо век дават на света мощните коли, трансформирали се в решителен знак на обществен статус и триумф.

За последния четвърт век това е четвъртата промяна на името - от Daimler-Benz, през Daimler-Chrysler, до единствено Daimler след продажбата на Chrysler през 2007 година.

С следващото пренаименоване управлението се надява да подчертае трансформацията на групата от ненапълно муден индустриален тръст в компания, фокусирана върху първокласните коли и ванове.

" Това е едно ново начало ", съобщи пред медии основният изпълнителен шеф на групата Ола Келениус.

Новото име продължава тактиката, която Келениус стартира предходната година с отделянето на производството на камиони в независима компания Daimler Truck AG. В резултат правата върху името Daimler минаха към сдружението за тежкотоварни транспортни средства за 9,7 млн. $.

Сега упоритостите на Келениус са ориентирани към електрификацията и понижаване на разликата сред пазарната капитализация на концерна с тази на американския производител на електрически автомобили Tesla. В момента пазарната оценка на група Mercedes-Benz е 74 милиарда евро (85,70 милиарда долара) или едвам към една десета от капитализацията на Tesla (849,35 милиарда долара) и задачата няма да бъде лесна за немския тръст с близо 170 000 чиновници.

Анализатори също така се съмняват в триумфа на тези проекти поради ограничавания капацитет за напредък в първокласния сегмент на пазара.

Mercedes-Benz в последно време нападателно насочва вниманието си към електрическата подвижност и наскоро се появиха известия, че групата цели да създава от 2024 година личен мотор последващо потомство за електрически автомобили.

" Искаме да имаме допустимо максимален надзор върху цялостната система на електрическия мотор, батерията и силовата електроника, сходно на метода, по който стоят нещата с мотора с вътрешно горене ", сподели Маркус Шефер, началник на развойната активност в концерна.

Производството на главната марка Mercedes-Benz пострада тежко през третото тримесечие на 2021 година поради дефицита на чипове. През последните три месеца на годината доставките ненапълно се възвърнаха, само че компанията въпреки всичко загуби водачеството при продажбите на първокласни коли в интерес на съперника си BMW, което се случва за първи път от 2015 година.

Експерти правят оценка самата марка Mercedes-Benz извънредно високо - на близо 51 милиарда $, показва американската консултантска компания Interbrand. Сред международните автомобиостроители по-високо се подрежда единствено японският бранд Toyota.

Точно на това залага Келениус, надявайки се с новото име да ускори привлекателността на групата за вложители и гении.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР