Качествено законодателство и отчет на изпълнителната власт пред законодателната са

...
Качествено законодателство и отчет на изпълнителната власт пред законодателната са
Коментари Харесай

Никола Минчев отговори за Бюджет 2022 г., зеления сертификат в НС, конфликта НАТО-Русия и РС Македония

Качествено законодателство и доклад на изпълнителната власт пред законодателната са дейностите, които ще покачат доверието в Народното събрание. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на 47-ото Народно заседание. По думите му за късия интервал от началото на новия парламент към този момент се вижда смяна - изпълнителната властта се регистрира пред народните представители.

Премиерът Кирил Петков в границите на месец бе няколко пъти в Народното събрание, взе участие в парламентарния надзор, в това число предишния петък пристигна по искане на опозицията, с цел да изложи мнението си във връзка със обстановката в Украйна, уточни Минчев.

"Хората би трябвало да видят, а и ние да им покажем, че тук се прави сериозна работа, която е в социална изгода. Това ще стане точно посредством законопроекти, които са ориентирани към премахване на корупцията във всички сфери на публичния живот и по-конкретно в енергетиката и в правосъдната власт ", съобщи ръководителят на Народното събрание. По думите му предпочитани за Народното събрание и за " " са законите, свързани със правосъдната промяна.

По отношение на срещата с премиера на Република Северна Македония Минчев съобщи, че от българска страна има предпочитание да дадем нов подтик на връзките сред България и Република Северна Македония, тъй че застоят в процеса на договаряния сред двете страни да има развиване. Предвижда се публично посещаване от българския парламент в Скопие.

"Очаквам с ръководителя на Събранието Талат Джафери да дадем парламентарно измерение на разговора сред двете страни. Друг аспект на работа са групите за другарство, които към момента не сме образували в 47-ия парламент, тази с Република Северна Македония ще бъде приоритет ".

дефинира като добра организацията по отношение на въвеждането на зелен документ за достъп до постройките на Народното събрание. "Разчитам, че народните представители ще бъдат виновни. Народното събрание е приело условия за достъп и то с съвсем конституционно болшинство. Всеки ще се преценява с това предписание, щом сме го приели ", уточни той. "Не сме предвиждали санкционен режим под формата на санкции. Разчитаме на добросъвестността и на моралната отговорност на народните представители ", сподели още ръководителят на Народното събрание.

Следва цялостният текст:

- Изминаха близо два месеца откогато сте ръководител на Народното събрание, към какъв вид смяна ще се стремите в работата на институцията?
- Промяната, към която ще се стремим всички дружно, и аз съответно като ръководител, е Народното събрание да бъде институция, която работи за хората, тъй като тук се коват законите. Ние би трябвало да приемем тези закони, които са в действителност работещи и които в същината си обслужват публичния интерес, а не лобистки ползи. Това е главната ни цел при законодателната активност. Промяната, която в този къс интервал към този момент се вижда, е докладът на изпълнителната власт пред законодателната. Премиерът Кирил Петков в границите на месец бе няколко пъти в Народното събрание, взе участие в парламентарния надзор, в това число в петък пристигна по искане на опозицията, с цел да изложи мнението си във връзка със обстановката в Украйна. Приоритетни за Народното събрание и за " " са законите, свързани със правосъдната промяна.

- Кога да ги чакаме?
- Това ще бъдат законодателни начинания на Министерския съвет. Надявам се в най-скоро време законопроектът за изменение и допълнение на Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество да бъде импортиран. Със сигурност той ще бъде един от целите още при разпределението му в комисии. Очакваме и Закона за правосъдната власт, промените в Наказателно процесуалния кодекс във връзка със закриването на спецправосъдието, както и промените в енергийното законодателство, които започнахме още в края на предходната седмица с приемането на процедурни правила за избор на ръководител на КЕВР.

- Какви периоди си поставяте за приемането на Бюджет 2022 година?
- Веднага откакто бъде импортиран, Законопроектът за Държавния бюджет за 2022 година ще бъде разпределен по комисии. Вярвам, че разглеждането му ще бъде безспорен приоритет за всяка една комисия. Бюджетът ще бъде прегледан от Народното събрание по най-бързия метод.

- Парламентът е една от институциите с най-нисък рейтинг. Какви дейности ще предприемете за повишение на доверието?
- Действията, които имам вяра, че ще покачат рейтинга на Народното събрание са качественото законодателство и доклад на изпълнителната власт пред законодателната. Хората би трябвало да видят, а и ние да им покажем, че тук се прави сериозна работа, която е в социална изгода. Това ще стане точно посредством законопроекти, които са ориентирани към премахване на корупцията във всички сфери на публичния живот и по-конкретно в енергетиката и в правосъдната власт. Това са наболели проблеми. Когато се види, че има дейна работа от Народното събрание, обществото да я оцени.

- Как оценявате успеваемостта на среднощните съвещания като процедура?
- Среднощните съвещания бих определил като изключение при разглеждането на доста тежък и значим законопроект, какъвто е Бюджет 2022 година Тогава е доста евентуално да има такива моменти.

- При разглеждането на бюджет е разбираемо, само че за провеждането на парламентарен надзор?
- Такъв бе гласуваният дневен ред в залата.

- Като правист по какъв начин оценявате парламентарната процедура с преходни и заключителни разпореждания да се вършат промени в други закони?
- Оценявам я изрично отрицателно. Това е на процедура опция да се прокарват лобистки ремонти, които се промъкват в късия период за оферти и разглеждане сред първо и второ четене. Така е доста по-вероятно една смяна да убегне от публичното внимание. Това е порочна процедура, която 47-то Народно заседание, ще се стреми да заобикаля. Настоящият устав планува разпореждания, които са ориентирани точно против тази процедура. Волята на ръководещото болшинство е да не се позволяват сходни промени. Смятам, че в границите на сегашния парламент несъмнено ще забележим доста съществено усъвършенстване в тази тенденция.

- Какво предвиждате като развиване в връзките със Събранието на Република Северна Македония?
- Предвиждаме публични визити. Наш ред е за публично посещаване, защото последното такова е било при ръководителя на 40-то Народно заседание Георги Пирински. Очаквам с ръководителя на Събранието Талат Джафери да дадем парламентарно измерение на разговора сред двете страни. Друг аспект на работа са групите за другарство, които към момента не сме образували в 47-ия парламент, тази с Република Северна Македония ще бъде приоритет.

- Около каква позиция очаквате да се обединят парламентарните групи по време на изключително съвещание на Народното събрание, което ще се организира по искане на опозицията по отношение на напрежението сред НАТО и Русия?
- Дневният ред планува чуване на министър-председателя Кирил Петков, министъра на защитата Стефан Янев, министъра на външните работи Теодора Генчовска, както и ръководителите на ДАНС, на ДАР и на Военно
разузнаване. Изпълнителната власт ще запознае законодателната власт с настоящата обстановка. Няма да има изразена позиция от Народното събрание в този миг.

- Зеленият документ към този момент е част от режима за влизане в постройките на Народното събрание. Как ще се справите с опитите за нарушаване?
- Ние сме основали организацията. Може и да има известно закъснение, защото почистваме някои дребни елементи за да не се получи скупчване, изключително заран преди пленарно съвещание. Мисля, че организацията работи добре. Разчитам, че народните представители ще бъдат виновни. Народното събрание е приело условия за достъп и то с съвсем конституционно болшинство. Всеки ще се преценява с това предписание, щом сме го приели. Относно нарушителите - не сме предвиждали санкционен режим под формата на санкции. Разчитаме на добросъвестността и на моралната отговорност на народните представители.

- Какво е развиването на въпроса с паркинга към Народното събрание?
- Въпросът остава настоящ, защото няма никакво развиване. След като Столична община анонсира, че Народното събрание би трябвало да се откаже от паркинга си, аз от името на Народното събрание заявих, че Народното събрание би се отказал в името на хубав площад към катедралния храм "Александър Невски " и тази самодейност бе подета от "Спаси София " и Борис Бонев. От тогава не е имало никакво деяние от страна на Столичната община. Целим да се почисти целият площад от паркоместа и това е безспорното предпочитание от страна на Народното събрание.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР