Кабул. Министерството на финансите на съставеното от талибаните правителство на

...
Кабул. Министерството на финансите на съставеното от талибаните правителство на
Коментари Харесай

AFP: Талибаните подготвят първи държавен бюджет без международно финансиране

Кабул. Министерството на финансите на формираното от талибаните държавно управление на Афганистан изготви план за държавен бюджет, който за първи път от 20 години насам ще бъде финансиран без интернационална помощ, предава AFP , като се базира на представител на ръководещите в Кабул.

Афганистан е в дълбока икономическа рецесия, която може да се трансформира в филантропична, като Световната продоволствена стратегия (WFP) предизвестява за идна „ лавина от апетит “.

Ахмад Вали Хакмаил, представител на финансовото министерство, не посочи размера на проектобюджета, който ще бъде годен до декември 2022 година, само че сподели пред организацията, че той би трябвало да бъде утвърден от афганистанското държавно управление, преди да бъде оповестен.

„ Опитваме се да го финансираме с нашите вътрешни доходи и имаме вяра, че ще успеем “, сподели той в изявление за публичната телевизия RTA, фрагменти от което бяха публикувани в „ Туитър “.

Международната помощ за Афганистан беше прекъсната, откакто талибаните се върнаха на власт през август, като западните страни също замразиха милиарди долари, държани от афганистанската страна в чужбина.

Бюджетът за 2021 година, направен от предходния режим под егидата на Международния валутен фонд (МВФ), се състоеше съвсем по равно от 219 милиарда афгани (националната валута, равняваща се на 1,75 милиарда евро),международна помощ и 217 милиарда афгани от налози и такси.

Тогава обменният курс беше към 90 афгани за едно евро, само че локалната валута продължава да поевтинява след завръщането на талибаните на власт. В петък курсът е 120 афгани за едно евро.

Хакмал също по този начин призна, че афганистанската страна дължи на чиновниците няколкомесечни заплати, само че увери, че „ ще бъдат положени всички старания “ за погашение на просрочените отговорности преди края на годината.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР