Кабинетът задължи администрациите да разширят цифровите си услуги с ресурсите

...
Кабинетът задължи администрациите да разширят цифровите си услуги с ресурсите
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 24 октомври 2018


Кабинетът задължи администрациите да разширят цифровите си услуги с ресурсите на електронното ръководство

До 30 ноември всички административни органи да записват свои профили в Системата за несъмнено електронно връчване (е-Връчване), поддържана и развивана от Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ), реши държавното управление. По този метод се дава софтуерна опция за взаимоотношение на жителите, на бизнеса и на административните органи по електронен път, както и за заявяване и доставка на електронни административни услуги и изпращане и приемане на електронни документи към и от администрациите.

Освен регистрация в системата, в същия период администрациите би трябвало да разработят свои вътрешни правила и процедури за приемане и изпращане на документи и известия по електронен път.

Системата за е-Връчване е част от ресурсите на електронното ръководство и разрешава изпращане и/или приемане, както и запазване на електронни документи и известия за/от обществени органи, физически и юридически лица. Комуникацията посредством системата замества класическия способ за доставка на писма и е в сходство с Регламент (ЕС) № 910/2014 и със Закона за електронното ръководство. Системата за е-Връчване поддържа опция за приемане на вести по е-поща и посредством SMS за изпратени и връчени документи. Достъпът до нея се реализира след еднократна регистрация посредством дипломиран електронен автограф и ПИК на Националния застрахователен институт.

Чрез системата за е-Връчване се дава електронната административна услуга „ Предоставяне на услуга за електронна предложена поща “, която е безвъзмездна за жителите и за бизнеса. Всички административни органи могат да интегрират системата за е-Връчване към осведомителните си системи или да я употребяват посредством потребителски интерфейс на адрес https://edelivery.egov.bg.

Правителството предлага Владимир Пенев да бъде почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “


Правителството предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на Владимир Пенев с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие, за изключително значимите му заслуги в региона на културата и изкуството.

Владимир Пенев е магистър по актьорско майсторство за трагичен спектакъл в класа на професор Николай Люцканов в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. От 1985 до 1992 година взе участие в състава на Младежки спектакъл „ Николай Бинев “ в София, а по-късно е в трупата на Народен спектакъл „ Иван Вазов “. Има голям брой функции в киното и в телевизионни сериали. Участва интензивно в благотворителни начинания, а през 2018, по негово предложение взаимно с община София, започва планът Улица „ Иван Вазов “ – Музей навън.

Одобрен е лист с приоритизирани претенции от 2018 година за приемане на поддръжка по Програмата за поддръжка на структурни промени


Със свое решение държавното управление утвърди лист с приоритизирани претенции от 2018 година за приемане на поддръжка по Програмата за поддръжка на структурни промени (ППСР).

Одобрени са седемнадесет претенции в областите околна среда, климат, енергетика, опазване на здравето, обучение, обществена администрация, строителен бранш и други, като се засягат браншове с макроикономически несъответствия, само че и такива, които обгръщат националните цели по тактика „ Европа 2020 “. След обстоен разбор настояванията са степенувани по значимост в три категории и са тествани за съществуване на двойно финансиране, като такова не е открито.

Приоритизираните претенции в листата от 2018 година за приемане на поддръжка по ППСР ще способстват за ефикасното ни присъединяване във Валутно-курсовия механизъм II и еврозоната, ще подкрепят за провеждането на огромни промени и ще обезпечат по-доброто адресиране на характерните за страната рекомендации на Съвета на Европейски Съюз.

Одобреният от държавното управление лист следва да бъде изпратен до Службата за поддръжка на структурни промени към Европейската комисия в период до 31 октомври.

Правителството утвърди доклад за осъществяването на Плана за деяние с ограниченията за възстановяване на капиталовата среда


Правителството утвърди доклад за напредъка в осъществяването на Плана за деяние с ограничения, адресиращи главните проблематични области, възпрепятстващи повишаването на вложенията.

В рамките на отчетния интервал към 29 септември 2018 година са изпълнени седем ограничения.

Разработена е разпоредба за издаваните документи за професионално образование, с която се институционализират някои аспекти от професионалното обучение и образование, измежду които и валидирането на професионални познания, умения и компетентности, добити посредством неофициално образование или информално учене, издавани от институциите в системата на професионалното обучение и образование.

Приет е План за деяние за 2018 година в осъществяване на Националната тактика за учене през целия живот за интервала 2014-2020 година, посредством който ще продължи обезпечаването на условия за преход към функционираща национална система за учене през целия живот.

Одобрен е ЗИД на Закона за енергетиката, с който се вкарва писмен стимулиран отвод за присъединение при неспособност за свързване на вложителите от операторите на техническата инфраструктура.
Изпълнени са и ограничения за възстановяване на контрола и понижаване отговорностите на юридическите и на физическите лица в хода на ревизионното произвеждане.

Изготвени са оферти за нормативни промени на Закона за налог върху добавената стойност – за понижаване времето за осъществяване на задължението за самоначисляване на Данък добавена стойност, и на Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ) – работодателите да дават непосредствено на Национална агенция за приходите информацията по отношение на член 45 от ЗДДФЛ и отпадане на нуждата това да вършат физическите лица при подаване на годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ, с което ще се понижат разноските на задължените лица по обявление на приходи и налози, както и ще се усили взаимоотношението с клиентите по електронен път.

Одобрено е нарастване на капитала на „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД


Със свое решение държавното управление утвърди увеличение на капитала на „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД с 340 000 лева от бюджета на Министерството на финансите. Увеличаването на капитала ще се извърши посредством издаване на нови поименни акции с номинална стойност 1 лева всяка. Средствата от нарастването на капитала са за застраховане на структурирането и действието на Звеното за съгласуваност в сдружението. За задачата беше признато и разпореждане на Министерски съвет, с което се утвърждават промени по бюджета на Министерството на финансите за 2018 година за спомагателни заплащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 340 000 лева Средствата за увеличението на капитала са планувани със Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 година.

Звеното за съгласуваност във „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД е основано в
осъществяване на Меморандума за съгласие, подписан сред Европейската капиталова банка и Република България през декември 2016 година Звеното има за цел да прави действия по съгласуваност и даване на информация на заинтригуваните страни за по-бързото и сполучливо осъществяване на капиталови планове. Акцент на тази спомагателна активност са опциите за съчетание на финансовите принадлежности от Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ) и финансирането по Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ, проектът „ Юнкер “).

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 149 310 лева компенсации по решения на Европейски съд по правата на човека


Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 149 310 лева компенсации в осъществяване на пет решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Решенията по делата против България са постановени в интервала 05 април 2018 година – 06 септември 2018 година

По делото „ Узунова и Сеид против България “ жалбоподателите са съсобственици на земя. През 2007 година с решение на Министерски съвет част от тази земя е отчуждена и е несъмнено обезщетение. След обжалване на компенсацията от страна на жалбоподателите, Върховен административен съд го усилва в сходство с признато експертно умозаключение и постановява, че е дължима и сума за разходи. Обезщетението е изплатено на жалбоподателите през 2014 година

Според Европейски съд по правата на човека невъзможността за жалбоподателите да получат навременно осъществяване на решение в тяхна изгода съставлява в същото време и интервенция в правото на спокойно прилагане на притежания. Съдът присъжда в интерес на жалбоподателите сумата от 9500 евро за претърпените от тях имуществени вреди, както и сумата от 1800 евро за неимуществени вреди.

По делото „ Сапунджиев против България “ наоколо до жилището на господин Сапунджиев е построена печатница. Жалбоподателят и негови съседи подават писмени тъжби до редица държавни институции против активността на печатницата, потвърждавайки, че същата действа в нарушаване на законовите условия. Собственикът на печатницата завежда дело за клюка против жалбоподателя в Районен съд Силистра, който го признава за отговорен, постанова му административно наказване санкция и го осъжда да заплати и обезщетение на притежателя на печатницата. Присъдата е доказана от Окръжен съд Силистра.

Европейски съд по правата на човека показва, че опцията обособени лица или дребни групи от хора да изнасят информация и хрумвания, като по този метод способстват за обществения спор по тематики от значително значение, е в полза на обществото. Според съда образуването на наказателно произвеждане против него и осъждането му да заплати парична сума обаче е имало възпиращ резултат върху сезирането на управляващите с сходни недоволства и е в нарушаване на Конвенцията. Така на жалбоподателя са присъдени 845 евро за имуществени вреди и 500 евро за разноски и разходи.

Жалбоподателят по делото „ Боян Господинов против България “ бил арестуван и против него било формирано наказателно произвеждане. Старозагорският областен съд го осъдил на отнемане от независимост, като приспаднал интервала на предварителното задържане. След обжалване на присъдата Апелативен съд – Пловдив понижил наказването.

Пред Софийски градски съд господин Господинов завел иск за това, че продължителността на задържането му надвишавала наложеното наказване. Делото било спряно заради съществуването на ново наказателно произвеждане против жалбоподателя, изходът от което можел да се окаже решителен за гражданския иск. В рамките на второто наказателно произвеждане, водено пред Окръжен съд Стара Загора, жалбоподателят неколкократно поставял под подозрение безпристрастността на съдиите. Съдът счел, че не са налице учредения за отказ на състава. Жалбоподателят повдига недоволство пред Европейски съд по правата на човека, че не е бил съден от неутрален съд. Европейски съд по правата на човека открива нарушаване на Конвенцията и присъжда в интерес на жалбоподателя обезщетение в размер на 3600 евро за претърпените от него неимуществени вреди и 1500 евро за разноски и разходи.

По делото „ Бояджиева и Глория Интернешънъл Лтд ЕООД против България “ жалбоподатели са едноличен търговец и сдружение с лимитирана отговорност. Те търгуват с фармацевтични артикули. От декември 2005 година до април 2006 година жалбоподателите продават фармацевтични артикули на компания К. и получават цената им. Впоследствие сдружението К. е оповестено в неплатежоспособност и кредиторите на сдружението предявяват искове против жалбоподателите по Търговския закон. Исковете са почетени и жалбоподателите са наказани да заплатят цената на продуктите плюс лихвите.

Жалбоподателите се оплакват пред Европейски съд по правата на човека, че националният съд е приложил безусловно настоящата редакция на Търговски закон. Съдът присъжда обезщетение за имуществени вреди в размер на 16 090 евро за първия жалбоподател и 26 350 евро за втория жалбоподател, както и по 3 000 евро за неимуществени вреди и общо 5 394 евро за разходи.

Жалбоподателят по делото „ Александър Събев против България “ е работил в системата на Министерството на защитата. През 2005 година разрешението му за достъп до класифицирана информация е отнето с решение, което се базира само на член 59, алинея 1, т. 2 от Закона за отбрана на класифицираната информация. Жалбата на господин Събев против това решение е отхвърлена от Държавната комисия по сигурността на информацията, която не го осведоми за претекстовете си. Жалбоподателят насочва молби до разнообразни държавни органи, само че не получава информация за аргументите за лишаване на разрешението. Със заповед на министъра на защитата договорът му за кадрова военна работа е преустановен. Г-н Събев оспорва прекратяването пред Върховен административен съд, който отхвърля жалбата.

Жалбоподателят се оплаква по член 6 § 1 от Конвенцията от неналичието на достъп до съд, който да може да изследва всички въпроси от решаващо значение за изхода на делото. Европейски съд по правата на човека присъжда в интерес на жалбоподателя сумата от 2400 евро за претърпените от него неимуществени вреди, както и сумата от 2000 евро за разноски и разходи.

България ще взе участие в Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии


Правителството утвърди присъединяване на България към Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC), основано с Регламент (ЕС) 2018/1488 на Съвета от 28 септември 2018 година

Европейското взаимно дружество ще сплоти ресурсите в Европейския съюз, с цел да създаде суперкомпютри от най-голям клас за обработка на огромни данни. По този метод Европа ще придобие софтуерна самостоятелност в тази област.

Предприятието ще даде опция на университетските среди и европейската индустрия да проектират, създават и употребяват най-иновативните високопроизводителни изчислителни технологии и да изградят интегрирана инфраструктура в целия Европейски Съюз с потенциал на международно равнище, високоскоростна съгласуваност и водещи приложения и услуги за данни и профилиран програмен продукт. От това ще могат да се възползват и дребните и междинни предприятия, и общественият бранш.

Българските учени ще могат да вземат участие в планове, инициирани от взаимното дружество, а българските суперкомпютри ще бъдат налични за университетския бранш на другите страни в самодейността. По този метод България има действителния късмет да се трансформира в хъб за високопроизводителни изчислителни технологии на Балканите.

България и Азербайджан ще задълбочат съдействието си в областта на образованието


Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие за съдействие в региона на образованието сред Министерството на образованието и науката на България и Министерството на образованието на Азербайджан.

Проектът планува поощряване на съдействието в региона на образованието, обмяна на опит и софтуерен трансфер в региона на образованието, поощряване на по-интензивни контакти сред междинните учебни заведения и директни контакти сред висшите учебни заведения, както и поощряване на образованието за езика, културата, историята и литературата на двете страни.

През 2017 година бяха маркирани 25 години от установяването на дипломатически връзки сред Република България и Република Азербайджан. Подписването на Меморандума ще способства за запазването на дългогодишните връзки, както и за активизиране и задълбочаване на двустранните връзки в региона на образованието.

Одобрени са резултатите от съвещания на Съвета на Европейски Съюз


Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 2 октомври в Люксембург, Велико Херцогство Люксембург. Съветът реализира общ метод по законодателния пакет за „ бързи ограничения “ за възстановяване на системата за Данък добавена стойност, както и по общия механизъм за назад начисляване в региона на Данък добавена стойност за доставките на артикули и услуги. Европейската комисия показа информация за надзора върху битката с изпирането на пари и пруденциалния контрол.

В рамките на съвещанието се състоя продан на отзиви по отношение на извлечените поучения от Европейския учебен срок за 2018 година Постигнато беше политическо съглашение по отношение на облагането с Данък добавена стойност на електронните изявления.

Съветът на Европейски Съюз по околна среда организира съвещание на 9 октомври в Люксембург. Министрите реализираха общ метод по предлагането за Регламент, установяващ стандарти за излъчванията на нови леки и лекотоварни коли, като се концентрираха върху заложените цели за понижаване на излъчванията СО² и тласъците за нулево и ниско емисионни транспортни средства.

Съгласно постигнатите договорености за интервала до 2030 година следва да бъде реализирано понижение на излъчванията от СО2 с 35% от новорегистрираните леки и с 30% от лекотоварни коли спрямо равнищата през 2021 година. По предлагането за Регламент за установяване на стандарти за излъчвания на СО2 от тежкотоварни коли делегациите разискаха равнището на упоритост и поддържаха постигането на бърз прогрес в договарянията. Съветът одобри Заключения по отношение на позицията на Европейски Съюз за идните през ноември срещи по Рамковата спогодба за биологично многообразие на Организация на обединените нации, както и Заключения по отношение на подготовката за Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Обединените народи по изменение на климата, която ще се организира през декември тази година.

Правителството утвърди също резултатите от неофициалното съвещание на министрите по енергетика от Европейски Съюз, извършено на 17 и 18 септември в гр. Линц, Австрия. Обсъдени бяха тематики, свързани с ролята на нововъведенията като основен фактор за енергиен преход. Обект на внимание бяха и въпроси от пакета на Европейска комисия „ Чиста сила за всички европейци “ с фокус към вътрешния енергиен пазар.

От 23-ти до 25-ти септември се организира и неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство във Виена. Министрите на държавите-членки участваха в полемика на тематика: „ Общата селскостопанска политика след 2020 – установяване на бъдещето на жизненоважните селски региони и качественото произвеждане на храни в Европейския съюз “.

Неформалната среща на министрите на Европейски Съюз по околна среда следва да се организира на 29 и 30 октомври в Грац, Австрия. Министрите ще обменят отзиви на тематика „ Бъдещето на политиката в региона на околната среда: Към нова Програма за деяние за околната среда “. Ще се състои и взаимна среща с министрите по превоз под надпис „ Стартиране на нова епоха – чиста, безвредна и налична подвижност за Европа “. Резултатът от полемиките ще бъде систематизиран в така наречен „ Декларация от Грац “. Министрите на превоза ще проведат работна сесия на тематика: „ Пътна сигурност 2020+: безвредна Европа за всички жители “.

Определени са концесионерите на морските плажове „ Златни пясъци “ и „ Созопол-централен “


След извършени състезания държавното управление дефинира „ Ламс Холдинг Груп “ ООД и „ Ауто фактор “ ЕООД за концесионери надлежно на морски плаж „ Златни пясъци “ в община Варна и на „ Созопол-централен “ в община Созопол. Договорите за концесии са за 20 години.

За този период Ламс Холдинг Груп “ ООД ще направи вложения за възстановяване на образа на морския плаж „ Златни пясъци “ в размер на 6 843 532, 60 лева с Данък добавена стойност. Концесионерът се задължава да предлага за целия период на контракта за концесия цена за 1 бр. чадър в размер на 12 лева с Данък добавена стойност и цена за бр. шезлонг в размер на 12 лева с Данък добавена стойност в зоната за платени плажни такъми на морския плаж. Размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на отчисленията от базата за пресмятане размера на концесионното заплащане (роялти) 18% или 1 926 674 лева без Данък добавена стойност.

„ Ауто фактор “ ЕООД ще влага 381 720 лева с Данък добавена стойност за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж „ Созопол-централен “. За целия период на контракта за концесия цената за 1 бр. чадър ще бъде в размер на 7 лева с Данък добавена стойност, а цена за 1 бр. шезлонг – в размер на 7 лева с Данък добавена стойност в зоната за платени плажни такъми на морския плаж. Размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерски съвет Методика и оферти от концесионера размер на отчисленията от базата за пресмятане размера на концесионното заплащане (роялти) 14,5% без Данък добавена стойност или 136 434 лева без Данък добавена стойност.

Правителството одобри решение за дейности по основаването на Глобалния партньорски център


Министерският съвет одобри предложенията, направени от министъра за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 и министъра на стопанската система по отношение на ускоряването на договарянията с Китайската национална република по отношение на основаването, статута, структурата, функционалностите, механизма на работа, финансирането и други на Глобалния партньорски център (ГПЦ).

Предвижда се Институтът по маркетинг ЕООД да бъде избран за водещ български сътрудник на ГПЦ и да организира договаряния и да подписа рамково съглашение за партньорство с Института за стопански проучвания към Българска академия на науките. Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 и Министерството на стопанска система взаимно с Министерството на външните работи ще проведат договарянията за подписването на междуправителствен меморандум за основаването на ГПЦ с Китайската национална република и нужните документи за неговото действие.

България и Казахстан ще подпишат Договор за трансфер на наказани лица


Министерският съвет одобри решение, с което утвърждава плана на Договор за трансфер на наказани лица сред Република България и Република Казахстан като основа за водене на договаряния и упълномощава министъра на правораздаването да организира договарянията и подпише контракта от името на България, при изискване на следваща ратификация.

Провеждането на договарянията и сключването на контракта е обусловено от разбирането, че за реализиране задачите на наказването е належащо да се даде опция лицата, наказани на отнемане от независимост, да изтърпяват наказването в страната им по генезис, като по този метод се реализира по-ефективно превъзпитание и обществена рехабилитация на лишените от независимост.

Договорът показва централните органи, изискванията и процедурите по прехвърлянето, в това число нужните документи, единодушията на осъдилата и изпълняващата страна, както и на наказаното лице, отхвърли от трансфер, въпросите за осъществяването на наказването в изпълняващата страна, амнистията, помилването, както и въпроси по отношение на действието на контракта.

Одобреният от Министерския съвет план на контракт подхожда изцяло на интернационалните стандарти в региона на прехвърлянето на наказани лица.

Одобрено е изменение и допълнение на Закона за Българската национална банка


Със свое решение държавното управление утвърди плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за Българската национална банка. Целта на промените е да отразят условията на законодателството на Европейския съюз към регулаторната рамка за Българска народна банка, като законопроектът е направен на основата на оценката и рекомендациите за България, съдържащи се в отчетите за конвергенцията, оповестени от Европейската комисия и от Европейската централна банка.

Промените са в областите институционална и функционална самостоятелност на централната банка, лична самостоятелност, възбрана за парично финансиране и фаворизиран достъп, дискретност и други
Законодателните промени в Закона за Българска народна банка са част от Плана за деяние, включващ ограничения в отговор на желанията на Република България за присъединение към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз, който държавното управление утвърди на 22 август 2018 година

Одобрен е проектозакон за промени в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България


Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.

С предлагания план се цели смяна в обусловеността на системата на възнаграждение за военнослужещите (от присвоеното им военно звание и степента в обсега на военното звание към установяване на главното им месечно заплащане според от заеманата служба и присвоеното им военно звание), както на обвързаните с този принцип промени на базисните параметри при приемането и въвеждане на нов Класификатор за длъжностите за военнослужещите в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска.

Основните положения в законопроекта са ориентирани в следните съществени аспекти:
Диференциране на възнагражденията за военнослужещите според от степента на подготвеност и отговорност съгласно разположението на длъжностите им в йерархичните равнища и присвоените им военни звания.

Постигане на по-точен баланс на съотношението сред обособените категории военнослужещи и техните звания и длъжности в сходство с просветителния ценз, квалификацията, степента на отговорност, професионалния опит, физическото и психическото натоварване и взаимосвързаните евентуални размери на главните месечни хонорари в сходство с Йерархичния класификатор на структурите и военните формирования.

Подобряване на кариерното развиване на военнослужещите, основаване на ясни правила за прекосяване (заемане) на военнослужещите от една служба на друга в сходство с присвоеното военно звание и стимулиране на желанието им за развиване и осъществяване на военната работа.
Конкурентноспособност на пазара на труда и привличане на експерти за приемане на военна работа.
Измененията се планува да влязат в действие от 01 януари 2019 година

Администрацията на Министерския съвет ще стопанисва резиденция „ Бояна “, а „ Югозападно държавно дружество “- Благоевград стопанство „ Кричим “


Правителството реши да даде за безплатно ръководство на администрацията на Министерския съвет резиденция „ Бояна “, а стопанство „ Кричим “ – на „ Югозападно държавно дружество “ Директива за птиците – гр. Благоевград. Резиденция „ Бояна “ и поземлените парцели в село Куртово Конаре са със статут на обществена държавна благосъстоятелност. Двата обекта все още се стопанисват от Националната работа за защита при президента на Република България, само че са с отпаднала нужда и не са свързани с главната активност на службата.

Двуетажната постройка със особено предопределение на Резиденция „ Бояна “ е със застроена повърхност от 1027 кв. м и е нужна за осъществяване на дейностите на администрацията на Министерския съвет.

Стопанство „ Кричим “ се намира в землището на село Куртово Конаре, община Стамболийски, и включва общо 24 парцела с друга повърхност. На територията на стопанството се намират здания монументи на културата – Двореца „ Кричим “ и „ Австрийската къща “, които са със статут на недвижимо културно завещание.

„ Югозападно държавно дружество “ Директива за птиците – гр. Благоевград разполага със чиновници със характерни умения с профилирано обучение и опит, които са нужни за поддържането на земите, горите, горските елементи и водните площи, част от територията на стопанство „ Кричим “. Дейностите по ръководство и стопанисване на парцелите от държавното дружество ще бъдат само и единствено по отношение на практикуване на законоустановените му функционалности, като същите ще бъдат съобразени както с режимите на предпазена околност „ Кричим “, по този начин и с условията на Закона за културното завещание.

Одобрена е позицията и състава на българската делегация за шестнадесетото съвещание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие


Министерският съвет утвърди позицията и състава на българската делегация за шестнадесетото съвещание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. Комисията ще заседава в интервала 24 – 26 октомври в Москва под председателството на Теменужка Петкова, министър на енергетиката на Република България и Денис Мантуров, министър на индустрията и търговията на Руската федерация.

Предвижда се по време на съвещанието да бъдат прегледани въпроси от разнообразни области на двустранното икономическо съдействие – взаимната търговия, енергетиката, туризма, селското стопанство, осведомителните технологии, корабостроенето, селското стопанство, превоза и други.
Ще бъдат разисквани опциите за увеличение размера на българския експорт за Руската федерация. През 2017 година стокообменът сред двете страни се усили с 41.6%, износът бележи растеж с 87%, а вносът – с 34.1%.

Руската федерация е значим сътрудник на България в областта на енергетиката. Страната е наш главен снабдител на петрол, природен газ и нуклеарно гориво. Българската страна ще регистрира сполучливото съдействие по довеждане докрай на плана за удължение периода на употреба на 6-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “. По отношение на доставките на свежо нуклеарно гориво, съветската страна ще бъде осведомена за плануваните в европейското законодателство условия и за нуждата от утвърждение от страна на Евратом Агенцията по доставките.

В рамките на съвещанието българската страна ще осведоми съветските си сътрудници за идната процедура за избор на стратегически вложител за реализацията на плана АЕЦ „ Белене “.

По време на междуправителствената комисия българската страна ще означи и положителното съдействие по осъществяване на подписаната през 2017 година пътна карта за развиване на газопреносната инфраструктура на България, при отчитане на европейското законодателство. Очаква се на сесията да бъдат показани междинните резултати от предпроектното изследване за газоразпределителния център „ Балкан “.

Съществува забележителен капацитет и интерес за задълбочаване на съдействието в региона на туризма. По време на сесията българската страна ще предложи задълбочаване на двустранните връзки, изключително при организацията на детския отдих. Ще бъдат прегледани и взаимоотношенията сред двете страни в границите на Комисията за Европа на Световната туристическа организация, Работната група за съдействие в региона на туризма на Организацията на Черноморското икономическо съдействие.

До 2 076 109 лева се отпускат по бюджета на Министерство на регионалното развитие за финансиране активността на „ Национално ТОЛ ръководство “


Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер до 2 076 109 лв. по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството. Те ще спомогнат за ефикасното ръководство на новосъздаденото звено „ Национално тол ръководство “ в Агенция „ Пътна инфраструктура “, както и подготовката за въвеждане в употреба на смесената електронна система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние.

Средствата ще бъдат обезпечени за сметка на преструктуриране на централния бюджет за 2018 година С тях ще се обезпечат настоящите и финансови разноски, нужни за въвеждането на тол системата за транспортни средства над 3,5 тона и електронна винетка за леките коли.

Ще се обезпечат разноските по употребата на 105 моторни транспортни средства, оборудвани с мобилни камери за реализиране на надзор по републиканската пътна мрежа и по даването на услуги, свързани с приемането на платежни карти в тол системата. Предоставеният запас ще послужи и за режийни разноски и наеми за разполагане на 500 терминали за самообслужване, за съоръжение на работни пространства в администрацията на „ Национално тол ръководство “ и други действия.

Създава се профилирано звено „ Национално тол ръководство “ към структурата на Агенция „ Пътна инфраструктура “


„ Национално тол ръководство “ се основава като профилирано звено към Агенция „ Пътна инфраструктура “. С признато от държавното управление разпореждане за изменение и допълнение на Правилника за нейната конструкция, активност и организация на работа числеността на организацията се усилва.

Промените са по отношение на идното въвеждане на Електронна система за събиране на пътни такси на база на изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3.5 тона (тол) и на база време за леки коли с обща механически позволена оптималната маса до или равна на 3.5 тона (електронна винетка). Така се отразява законовото изменение на структурата на организацията, в която е планувано основаването на ново профилирано звено „ Национално тол ръководство “. Изменят се и компетенциите на дирекция „ Пътни такси и разрешителни “, от функционалностите на която отпада събирането на таксите по член 10, алинея 1 и 2 от Закона за пътищата. Те се трансферират в новосъздаденото профилирано звено.

Допълнени са пълномощията на Агенция „ Пътна Инфраструктура “. Изрично е планувано, че тя реализира функционалностите на разположение, събиращо пътни такси и реализиране надзор и контрол върху доставчиците на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние. Едновременно с това, на ръководителя на управителния съвет на организацията се вменяват някои нови пълномощия, свързани с воденето на регистри на доставчиците на услуги по електронно събиране на такси за изминато разстояние и сключването на контракти със същите и с доставчиците на декларирани данни.

В неговите компетентности е допълнено и пълномощието да издава наказателни постановления в случаите, планувани в Закона за пътищата и в Закона за придвижването по пътищата или да оправомощава длъжностни лица от организацията за това. Досега, тези пълномощия бяха предоставени на управителния съвет на организацията, само че заради обстоятелството, че той е групов орган, е оправдано те да се реализират от ръководителя на управителния съвет. По същия метод е процедирано и с пълномощията на управителния съвет по установяване на длъжностни лица, които да открият осъществяване на административни нарушавания в случаите, планувани в Закона за пътищата и в Закона за придвижването по пътищата, като същите са вменени в компетентността на ръководителя на управителния съвет.

Чрез основаването на новото профилирано звено и прекачване на част от дейностите на съществуващата дирекция „ Пътни такси и разрешителни “ към него се обезпечава опция за дейно ръководство на смесената система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние и съблюдаване на условията за оперативна съгласуемост със системите на доставчиците на услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние.

Открива се процедура за даване на концесия на морски плаж „ Слънчев бряг- централен “


Правителството открива процедура за даване на концесия на морски плаж „ Слънчев бряг- централен “ в община Несебър, като задачата е обезопасяване на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес за 20-годишния период на концесията. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 1 393 210 лв. без Данък добавена стойност. Той е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морски плажове.

Концесионерът на морския плаж ще бъде избран вследствие на конкурс, проведен от министъра на туризма и извършен от комисия, назначена от министър- ръководителя. Критериите за образуване ла комплексната оценка са съобразни с РМС № 604/2016 година за одобряване на минимални критерии при осъществяване на конкурс за установяване на концесионер на морски плаж.

Съгласно друго решение, държавното управление приема отправеното от концесионера „ Вени-М “ ЕООД предложение за преустановяване на контракта за даване на концесия върху част от крайбрежната плажна линия – морски плаж „ Слънчев бряг-централен “ в община Несебър, подписан през 2002 година
 img_6159 Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР