Кабинетът прие днес предложените от финансовия министър Росица Велкова мерки,

...
Кабинетът прие днес предложените от финансовия министър Росица Велкова мерки,
Коментари Харесай

Изпълнението на гласувани от предишни парламенти закони са издънили бюджета според Росица Велкова

Кабинетът одобри през днешния ден препоръчаните от финансовия министър Росица Велкова ограничения, откакто се срещна с неин отчет с тревожни констатации за финансовото положение на страната.

Има евентуален риск България да влезе в процедура по свръхдефицит, валутният ръб и сегашният закрепен курс на лв. да бъдат застрашени, а приемането ни в еврозоната да бъде отсрочено за неопределен срок.

Има заплаха да не успеем да си набавим нужните размери външно финансиране, в случай че се наложи, или то да бъде толкоз скъпо, че да бъде неизгодно. Което ще наложи да желаяме финансиране от МВФ. Има възможност от утежняване на кредитния рейтинг, което ще отблъсне вложители, се споделя в отчета.

Час след съвещанието на кабинета министър Велкова изясни опасенията си и пред репортерите, като категорично посочи, че е било планувано документът да бъде за вътрешно прилагане, само че поради приключването му към медиите се постановат някои разяснения. Тя отхвърли и да има политически цели с подготвянето на документа.

На 3 април служебният кабинет ще разгласи за публично разискване план на нов бюджет. Дефицитът в него ще бъде 3%. За да се случи това обаче, би трябвало да се стегне разходната част, а приходните организации да работят по под напрежение проект.
Тя напомни, че се е въздържала от внасянето на бюджет, с цел да има опция партията, която завоюва изборите, да заложи в него своите политики и стратегии. Тъй като обаче остарелият бюджет работи до април, служебния кабинет ще внесе план. Ако в него има промени, които ще се отразят на недостига и макрорамката, то отговорността за това ще бъде на Народното събрание, уточни Велкова.

В новия бюджет ще бъдат заложени два буфера. Единият е финансови разноски да не могат да бъдат пренасочвани за други цели, а вторият е прилаганият до неотдавна прийом – за 90% осъществяване на разноските за четвъртото тримесечие и на останалите 10% при позитивно салдо, заяви Велкова.

От фирмите ще се изиска авансово обявление на покупко-продажбите по Данък добавена стойност, с цел да се възнамеряват по-добре приходите. От бюджетите на министерствата ще бъдат орязани капиталови разноски, командировки и раздути щатове.

От юли ще стартира облагане на свръхпечалбите за 2022 година по признатия от Народното събрание механизъм. Предвижда се за второто полугодие на 2023 година еднократна солидарна вноска върху свръхпечалбите от всички компании, които имат такива. Държавата ще вземе 100% от дивидента на държавните сдружения след приспадане на счетоводните загуби. Предвижда се повишение на акциза за електронните цигари.

Всички данъчни облекчения през понижени Данък добавена стойност ставки, които изтичат на 1 юли, ще отпаднат. Според Велкова с понижен Данък добавена стойност ще останат единствено самун, брашно, детски храни и книги.

Пенсиите няма да се замразяват, а ще бъдат индексирани с 12,6% по швейцарското предписание, посочи Велкова. Ръстът на бюджетните заплати ще е 10%, и то там, където те не са увеличавани. Приходният проект е под напрежение, заяви още тя. За да бъдат подтиквани двете приходни организации – Национална агенция за приходите и митниците, те ще получат увеличение на възнагражденията с 15% при осъществяване на проектите си.

Причините за паниката на финансист номер 1 са забележителните по мярка разноски от закони, гласувани от предходни Народни събрания. Изпълнението им води до утежняване на бюджетното салдо – то се обрисува да бъде с недостиг към 7% от Брутният вътрешен продукт, предизвестява Велкова. Като най-застрашаващи фискалната непоклатимост тя извежда нарастването на пенсии и обществени хонорари, понижените данъчни ставки, както и неизпълнени европейски и национални капиталови стратегии.

Ако не бъде реализирано ограничение на разноските, министър Велкова вижда няколко съществени риска пред фискалната непоклатимост:

1. Влошаване на фискалната резистентност.

2. Заради високите непрекъснати разноски бюджетът губи еластичност и капацитет да финансира нови политики и стратегии.

3. Увеличава се рискът от разкриване на процедура по несъразмерен бюджетен недостиг, което пък ще докара до наказания, включително и прекъсване на заплащания от Европейска комисия.

4. Ще се отсрочи за неопределен срок присъединението ни към еврозоната, което може да докара до слагане към нас на условия за смяна на закрепения курс лев-евро.

5. Расте вероятността от утежняване на кредитния ни рейтинг, което би се отразило на външните вложители

6. Цената на дълговото финансиране ще се увеличи, а опциите за набирането на свежи пари ще се свие.

На 17 март ще бъде разгласен за публично разискване и план на Кодекса за обезпечаване, заяви още министър Велкова. Както „ 24 часа “ писа, връзките сред страната и застрахователите се изостриха поради корекция по „ Зелена карта “. Финансовото министерство предложи в Кодекса за застраховането да се запише текст „ първо заплаща, след това оспорва “ при катастрофи в чужбина. Поправката не бе призната от застрахователните компании и от националното заседание.

„ Имахме среща със Съюза за стопанска самодейност на жителите. Предложен от тях текст за промени бе изпратен до ЕИОПА – европейски орган за надзор над застраховането, и до бюрата „ Зелена карта “, само че получихме отвод за приемането им “, заяви Велкова. Тя добави, че за публично разискване ще бъде качен текстът на работната група към икономическата комисия на предходния парламент и в случай че в едномесечен период не постъпят нови оферти, този текст ще остане за разискване и приемане от новия парламент.

Източник: 24 часа
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР