Кабинетът Петков“ стартира с 35% положителни срещу 23% отрицателни оценки

...
Кабинетът Петков“ стартира с 35% положителни срещу 23% отрицателни оценки
Коментари Харесай

Кабинетът "Петков" е най-популярното правителство от 2009 г. насам

Кабинетът „ Петков “ започва с 35% позитивни против 23% негативни оценки и е първият от 2009 година насам - т.е. от първото държавно управление на ГЕРБ - с позитивен начален рейтинг. Това гласят резултатите от изследване на " Алфа Рисърч ", извършено в интервала 6-4 февруари 2022 година Аналогично, министър председателят К. Петков също стартира мандата си с преобладаващо утвърждение от 39% против 21% отрицание – обстановка, която за финален път е следена още веднъж през 2009г. в отношението към тогавашния министър председател Б. Борисов.

Вече се следят и първи разминавания в отношението на симпатизантите на участниците в четворната коалиция към държавното управление. То получава най-висока поддръжка от гласоподавателите на Политическа партия (66%). Одобрението спада до 50 на 100 измежду симпатизантите на Българска социалистическа партия, а измежду тези на Има Такъв Народ и Демократична България е в границите на 33% - 36%.

По-нататъшното съпоставяне с първото държавно управление на ГЕРБ не е напълно в интерес на Политическа партия. През 2009 година 65% са считали за експерти министрите от кабинета " Борисов 1 ", а в този момент тази позиция споделят 39%. Тогава 51% са били оптимисти, че държавното управление ще приключи практиката за облагодетелстване на близки до властта лица и кръгове, а в този момент са 34%.

ЗА ПРЕЗИДЕНТА И ПРЕМИЕРА

Президентът Румен Радев стартира втория си мандат с 51% доверие против 23% съмнение. той черпи поддръжка от три съществени групи симпатизанти: на „ Продължаваме промяната “ (78%), на Българска социалистическа партия (91%), на Има Такъв Народ (67%). Агенцията отбелязва, че равнището на утвърждение за президента измежду електоратите на ръководещите партии доста надвишава поддръжката за личното им държавно управление. Единствено изключение тук вършат последователите на „ Демократична България “, измежду които доверието и в държавното управление, и в президента е еднообразно, и като предписание, по-слабо ( 36% - 38%). 

Към този миг, въпреки и различията (по тематиката Македония, промените в Булгаргаз, методите за противопоставяне на корупцията и пр.)  да са много спестовно изразени обществено, тезите на президента Радев се употребяват с три пъти по-силен отзив (34% от интервюираните ги споделят), в сравнение с тези на премиера Петков (едва 12% застават на негова страна при съществуване на разминаване с Радев). 26%, главно последователи на парламентарната съпротива, не споделят тезите на нито един от двамата. Сред съдружните сътрудници по-близо до позициите на Радев стоят симпатизантите на Българска социалистическа партия (71%), на Има Такъв Народ (44%), даже и на Политическа партия (38% от тях, против 26% за К.Петков). Единствено тези на Демократична България са по-близки до причините и дейностите на  Петков, в сравнение с до тези на Радев (33%: 17%).

" Обстоятелството обаче,  че в противоречиви проблеми министър председателят не може безапелационно да  отбрани позициите си, даже измежду симпатизантите на личната си партия и съдружни сътрудници, ни кара да дефинираме връзките с президента като рисков фактор пред стабилността на държавното управление ", декларират социолозите.

ЕЛЕКТОРАЛНИ НАГЛАСИ

Три месеца след последните парламентарни избори електоралните настройки остават без основна смяна, със слаба, само че показателна динамичност при някои от партиите.

Политическа партия резервира първото си място, с 24.4%, на отчетлива отдалеченост пред главния си конкурент ГЕРБ (18.1%), чиято поддръжка слиза надолу с 4 пункта. Макар и да завоюва вътрешнопартийната борба в Българска социалистическа партия, Корнелия Нинова, най-малко за момента, не съумява да разшири публичното въздействие на Българска социалистическа партия, която е на равнища малко под 10% (9.8%).

След проиграните благоприятни условия за съставяне на държавно управление през предходната година, продължава ерозията в електоралното въздействие и на „ ИТН “. Готовност да гласоподават за тях декларират 6.6% от българите. Без смяна спрямо последните избори остава поддръжката за „ Демократична България “ - 6.4%. След като бе един от главните донори на гласоподаватели за Политическа партия преди три месеца, сега обединението сплотява най-твърдите си последователи. 

Движение за права и свободи получава поддръжката на 7.2% от българските гласоподаватели. Три месеца парламентарно наличие и остро конфронтационна политика на Възраждане, особено във връзка с зелените документи, й разрешават да затвърди позициите си в нишата на радикалните обединения. Към края на февруари тя печели гласовете на 5.2% от гласуващите.

ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

13% имат позитивно отношение към работата на съда против 38% негативни оценки. Всеки втори пълновръстен жител споделя неутрално мнение, дължащо се най-вече на слаба осведоменост за работата на съдилищата.

Доверие в основния прокурор имат 8%. От средата на 2020г. негативното отношение към активността му стабилно показват над 50 на 100 от пълнолетните българи (57% в актуалното проучване). Неутрално е отношението на 36% от българите.

ЗА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА

Макар и с известни съмнения в годините, последващи рецесиите в самия Европейски Съюз, като терористичните атентати, мигрантската вълна, Ковид пандемията и други, 58% от българите имат позитивно отношение към Европейски Съюз и единствено 13% - негативно.

Силно обаче е разделянето във връзка с НАТО – 40% позитивно отношение, срещу  34% негативно. Тази поляризация е артикул на противоположни позиции, споделяни от обособените партийни последователи. Симпатизантите на  Демократична България (63%) и на ГЕРБ (62%) образуват групата на хората с преобладаващи положителни настройки към НАТО. Привържениците на Политическа партия и Има Такъв Народ демонстрират стойности малко под междинното за страната (37%-39% позитивни оценки), а при тези на Българска социалистическа партия доминират отрицателните отзиви (38%:26%). Най-радикално враждебно са настроени симпатизантите на Възраждане, 65% от които са против НАТО.

28% са на мнение, че с цел да подсигурява националната си сигурност страната ни би трябвало да ускори интеграцията си в НАТО. 17% са на противоположната позиция – България да напусне НАТО. Мнозинството, 42%, възпроизвежда двусмислените позиции, изказвани по разнообразни мотиви от висшия управнически ешелон – участие в НАТО, без по-силна интеграция. За по-силна интеграция в НАТО се афишират симпатизантите на Демократична България (47%), а след радикалния разлом с Радев  - и тези на ГЕРБ (38%).Сред симпатизантите на самата ръководеща коалиция обаче е налице цялата палитра от отзиви. От твърдото предпочитание за „ повече евроатлантическа интеграция “ на Демократична България, през флуидната позиция на Политическа партия и Има Такъв Народ (едва по 22% и от двете партии са за мощна евроатлантическа интеграция), до безапелационното отвращение за интеграция измежду Българска социалистическа партия симпатизантите – едвам 10% против 35% искащи овакантяване на НАТО. 

По отношение на европейското участие на Северна Македония, 31% се афишират за последователи на новия метод в договарянията с нашата съседка, само че 49% са за придържане към досегашната по-твърда позиция. С изключение на Демократична България, последователите на всички партии в ръководещата коалиция, включително и тези на Политическа партия отдават желания на досегашния метод. 

Изграждането на единни позиции и  по двете съществени все още външно-политически тематики, както  и постигането на поддръжка за държавните дейности изискват изразяването на ясни тези - аргументирани, учредени на задълбочени знания и схващане на процесите, подплатени с безапелационно политическо водачество. Развоят по тези тематики също ще дефинира накъде ще еволюират публичните настройки, заключва организация " Алфа Рисърч ".

 

Настоящото национално представително изследване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в интервала 6 – 14 февруари 2022г., сред  1060 пълнолетни жители от цялата страна, посредством директно стандартизирано изявление с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по район и вид обитаемо място извадка с квота по пол, възраст, обучение. Публикувано е на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР